Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná zastavuje výrub stromov na ostrove Sihoť

18-04-2016

(Bratislava, 18. apríl 2016) – Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná nariadila okamžité zastavenie výrubu stromov na bratislavskom ostrove Sihoť. Ministerstvo v spolupráci s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou (BVS) začalo s prípravou zabezpečenia dlhodobej ekologickej stability územia a ochrany vodného zdroja.

Ostrov Sihoť je dôležitý vodný zdroj a lužný les. Zachovanie tohto územia je pre mňa jednoznačnou prioritou. Riaditeľa Lesov Slovenskej republiky som preto požiadala, aby okamžite zastavil akúkoľvek činnosť na ostrove,“ uviedla Gabriela Matečná. Ministerka okrem toho začala v spolupráci s BVS a Hlavným mestom SR Bratislava pripravovať pre ostrov Sihoť systémové riešenie. „Našim cieľom je nájsť taký spôsob starostlivosti o les, aby bola na prvom mieste zabezpečená ochrana vodného zdroja a kvalita vody,“ dodala ministerka.

Predmetom dnešného rokovania ministerky Gabriely Matečnej a predsedu predstavenstva BVS Zsolta Lukáča na ostrove Sihoť bolo prehodnotenie plánovaného rozsahu výrubov v ochrannom pásme 1. stupňa vodárenského zdroja ostrov Sihoť na roky 2016-2025. Prioritou ministerstva je zachovanie ekologickej stability územia tak, aby v žiadnom prípade nemohlo dôjsť k ohrozeniu vodných zdrojov. Ministerka sa preto v utorok stretne aj s primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom.

Ako spoločnosť, ktorá pracuje s prírodnými zdrojmi, veľmi pozorne sledujeme a citlivo vnímame každú aktivitu na územiach v blízkosti vodných zdrojov,“ uviedol Zsolt Lukáč. „Základná funkcia lesa na ostrove Sihoť je vodoochranná a nie produkčná.“ Podľa BVS kryciu povrchovú vrstvu celého ostrova pred neželaným účinkom veľkej vody a vetra najlepšie chráni práve lesný porast. Počas 130 rokov prevádzkovania vodárenského zdroja na ostrove Sihoť bol na ňom permanentne udržiavaný kompaktný porast.

Ostrov Sihoť sa na účely zásobovania pitnou vodou využíva od roku 1886 pre mestské časti Karlova Ves, Devín a Staré Mesto. Vďaka geologickému zloženiu pôdnych a podložných vrstiev ostrova je voda na ňom ťažená jednou z najkvalitnejších na Slovensku a v strednej Európe. V súčasnosti sa na Sihoti nachádza 41 studní. Zároveň sa tam nachádza 148 kontrolných bodov. Na ostrove platí pásmo hygienickej ochrany 1. stupňa.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood