Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Matečná: Kontroly potravín na celom Slovensku sme výrazne zintenzívnili

02-12-2019

Zanedbaná hygiena, potraviny po dátume spotreby či nepriznané látky v zložení. To sú najčastejšie problémy, na ktoré narážajú potravinoví inšpektori pri celoslovenských kontrolách. Tento rok je na potravinový dozor náročnejší. Počet kontrol medziročne stúpol o viac ako 6-tisíc.

„Slovensko patrí vďaka našej intenzívnej práci medzi najlepšie krajiny Európskej únie v oblasti kontroly bezpečnosti potravín. Okrem toho na východnej hranici zachytávame zdravie ohrozujúce alebo inak nevyhovujúce produkty z krajín mimo EÚ. Od 1. januára do 30. októbra 2019 sme zrealizovali 47 722 kontrol potravín na celom Slovensku. Medziročne ide o nárast o viac ako 6 000 kontrol. Ochrana slovenského spotrebiteľa je absolútnou prioritou nielen mojou, ale aj Slovenskej národnej strany. S kontrolami pritom tento rok ešte nekončíme. Čakajú nás cielené previerky vianočného sortimentu, na ktorých si každoročne dávame mimoriadne záležať,“ uviedla Gabriela Matečná, vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (SNS).

Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR) kontrolovala všetky stupne potravinového reťazca - od prvovýrobcov až po kamenné a internetové obchody. „Posvietili sme si na výrobcov, baliarne, distribútorov, veľkoobchodné sklady, hypermarkety, supermarkety a aj malé predajne. Kontrolám neunikli ani trhoviská, predajné automaty, čerpacie stanice či eshopy s potravinami,“ povedal Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS SR. Najviac kontrol bolo zrealizovaných v malých predajniach (13 459), v stredných predajniach (12 411), u výrobcov a v baliarňach (spolu 8 309).

„Nízka cena v žiadnom prípade nie je ospravedlnením za mizernú kvalitu. Pravidlá platia pre všetkých bez rozdielu a ohľadu na cenu. Spotrebitelia by však mali byť pri nakupovaní produktov za nižšie ceny ostražití aj z iného dôvodu. Jeden z trojice najväčších reťazcov na Slovensku zvykne vydávať vo svojich akciových letákoch za zľavnené aj také potraviny, ktoré je možné u konkurenčných predajcov nakúpiť za citeľne nižšie ceny. V tomto prípade už nehovoríme o lacnom tovare, ale o obyčajnom lacnom triku, ktorý má spotrebiteľa presvedčiť, že ušetril. Aj pri nákupe potravín má preto zmysel porovnávať si ceny u viacerých predajcov,“ skonštatoval Milan Lapšanský, generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR.

Kontroly štátnych inšpektorov zámerne prebiehali nielen počas, ale aj mimo bežnej pracovnej doby, v rámci ktorej boli zistené nedostatky až v 32 percentách prípadov. Najčastejšie išlo o zanedbanú hygienu budov, prevádzok, technologických zariadení a pracovných pomôcok, ale aj o predaj potravín po dátume spotreby a po uplynutí minimálnej trvanlivosti.

Potravinoví inšpektori odhalili celkovo 10 416 nedostatkov, čo je však v medziročnom porovnaní celkovo o 2 671 pochybení menej. Nedostatočná hygiena je celkovo najčastejším prehreškom, ktorého sa dopúšťali kontrolované subjekty. Medzi opakovanými nedostatkami sa vyskytovali aj nesprávne označené potraviny. V testoch pohorela napríklad hlbokozmrazená zeleninová zmes s brokolicou, v ktorej bol zistený menší podiel brokolice, ako výrobca deklaroval na balení. Predpisy porušila aj „Škvarková rastlinná pomazánka“, ktorá neobsahovala ani stopu po oškvarkoch. Názvom produktu zavádzal spotrebiteľov aj výrobca „Včelieho medu kvetového lesného“, pretože „lesný med“ súčasná legislatíva nepozná. Na obale sa navyše nachádzali aj nepovolené zdravotné tvrdenia.

Ako problematické sa tradične ukázali punčové produkty. V punčových rezoch objavili kontroly nepriznané syntetické farbivá allura červená (E129) a azorubín (E122) a syntetické farbivo ponceau 4R (E124), ktoré nie je v jemnom pečive povolené používať. Rovnakou látkou bola zafarbená aj punčová torta. Okrem ponceau 4R (E124) obsahovala aj syntetické oranžové farbivo (E110). Na zozname nevyhovujúcich výrobkov skončila aj jahodová zmrzlina s kúskami bielej čokolády Lohilo strawberyy white. V zložení zamlčala farbivo košenila (E120). V niektorých potravinách úradovali aj baktérie listerie monocytogenes spôsobujúce závažné ochorenie listeriózu. Tieto nebezpečné patogény objavili testy v bravčových mäsových produktoch a dusenej šunke. V kuracom stehne zase kontroly namerali nadmerné množstvo vody.

Závažné zistenia preukázali aj kontroly viacerých druhov potravín dovezených z krajín mimo EÚ. V testoch niekoľkokrát pohorela arašidová nátierka s bielou a mliečnou čokoládou s pôvodom z Ukrajiny. Laboratóriá v nej namerali prekročený maximálny limit stanovený pre aflatoxíny – toxické látky produkované plesňami. Ten nedodržali ani vylúpané a nevylúpané surové pistácie z Iránu. Sušené hrozienka z Uzbekistanu a hrozienková pasta z Turecka nevyhoveli kvôli prekročeniu maximálnej hodnoty mykotoxínu – ochratoxínu A.

Cielené kontroly podnikli aj vinárski inšpektori, ktorí hodnotili kvalitu, označovanie a zdravotnú neškodnosť domácich i zahraničných vín. Z 292 testovaných vzoriek odobratých u výrobcov, v maloobchodných predajniach, vo veľkoskladoch či zariadeniach spoločného stravovania nevyhovelo 5,2 percenta. Najviac nedostatkov a uložených správnych konaní si pripísali nekvalitné zahraničné vína ponúkané v obchodných reťazcoch. Oxidáciu, prídavky syntetických aróm, potuchlinu, vôňu pokazenú mikrobiálnym rozkladom a aj nečistú chuť vytkli kontrolóri vínam nižších kategórií najmä pôvodom z Maďarska.

Pozitívnejšie dopadli cielené kontroly burčiakov. Potravinová kobra odoberala vzorky na jarmokoch, v špecializovaných predajniach sudových vín a aj v zariadeniach spoločného stravovania. „Oproti minulosti bola farba burčiakov mliečno žltozelená, čo vypovedá o odkalení muštov bez výraznejších sedimentov. Burčiaky vyhoveli aj farbou a chuťou sviežou po hrozne. Podstatné nedostatky neboli zistené ani v kvalite a označovaní. Možno skonštatovať, že tohtoročný burčiak s minimálnymi nedostatkami obstál,“ zhodnotil J. Bíreš.

Potravinová kobra venovala aj zvýšenú pozornosť produktom živočíšneho pôvodu zo Slovenska i zahraničia. Od januára tohto roka uskutočnila 13 528 cielených kontrol zameraných na bravčové mäso, hovädzie mäso, hydinové mäso, mäsové výrobky, škvarené živočíšne tuky, vajcia, ryby či mlieko. Najväčší počet nedostatkov zaznamenali inšpektori pri kontrolách bezchybnosti mäsa z hovädzieho dobytka pôvodom z Poľska.

Potravinoví inšpektori odobrali celkovo 12 968 vzoriek potravín a surovín, ktoré podrobili testom v akreditovaných laboratóriách. Predpisy porušilo 418 vzoriek, čo predstavuje 3,5 percenta.

Inšpektori rozdali 2 124 blokových pokút v celkovej výške 49 201 eur. V správnom konaní uložili 286 opatrení. V sledovanom období nadobudli právoplatnosť pokuty vo výške 4 927 310 eur, pričom najvyššia právoplatná pokuta sa vyšplhala na 1 000 000 eur. V kontrolách bude agrorezort pokračovať až do konca roka.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood