Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Rada ministrov rokovala v Bruseli o rozpočte aj ekologickom poľnohospodárstve

11-11-2014

(Brusel, 10. november 2014) – Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek sa zúčastnil na zasadnutí Rady Európskej únie pre poľnohospodárstvo a rybárstvo, kde sa rokovalo najmä o rozpočtových návrhoch a spoločnej deklarácii.                             

Európski ministri poľnohospodárstva nesúhlasia s novým návrhom Európskej komisie na okresanie rozpočtu pre agrosektor. Vzhľadom na to podpísali spoločné vyhlásenie, v ktorom vyzývajú Európsku komisiu, aby v rozpočte únie na rok 2015 zabezpečila dostatočné krytie finančných prostriedkov na pomoc poľnohospodárom, ktorých postihlo ruské embargo na potraviny. „Navrhnuté opatrenia Európskej komisie by sa dotkli aj slovenských poľnohospodárov, lebo by boli realizované cez nejaké percentuálne úspory. Zvýšila by sa tiež spoluúčasť vo výške 4,2 milióna eur pre veľkých slovenských farmárov,“ povedal minister Jahnátek. 

Krajinám Vyšehradskej štvorky (V4) sa s podporou Bulharska, Rumunska a Slovinska podarilo presadiť spoločnú deklaráciu pre dotvorenie smernice Európskej komisie týkajúcej sa ekologizácie poľnohospodárstva. „Prebehla rozsiahla diskusia a 22 členských krajín podporilo našu spoločnú deklaráciu. Ani jedna z ekonomických krajín proti nej nebola,“ spresnil Ľubomír Jahnátek. Európska komisia bude musieť na základe deklarácie prepracovať návrh smernice, ktorým chce riešiť problematiku ekologického poľnohospodárstva. Skupina členských štátov presadzuje fungovanie zmiešaných poľnohospodárskych podnikov a zmiešanej výroby a odmieta zavedenie nového modelu kontroly, ktorý by ešte viac zaťažil ekologických poľnohospodárov. Okrem toho sú predmetom riešenia aj logá a značky či otázka vstupov. „Treba dať aj tu časový priestor vzhľadom na rôzny stupeň ekologickej rozvinutosti a umožniť ešte aj neekologické vstupy pre ekologickú produkciu,“ doplnil Jahnátek. 

V súvislosti s opatreniami Európskej komisie v prospech mladých poľnohospodárov je Slovensko ďalej ako Európska únia. Komisia navrhla opatrenia v troch základných okruhoch – prístup k pôde, prístup k financovaniu a zbieranie skúseností cez program ako je Erasmus. „V otázke získavania pôdy pre mladých farmárov je slovenský model kvalitnejší ako návrhy z Bruselu a aj pri získavaní finančných zdrojov pre mladých poľnohospodárov ponúka Slovensko komplexnejší model,“ uviedol Ľubomír Jahnátek. 


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood