Aktuality

Ministerka Matečná: Dávajme nášmu ovociu pridanú hodnotu doma

01-03-2018

Rimavskosobotskú konzerváreň dnes navštívila priamo vo výrobných priestoroch podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. S vedením spoločnosti diskutovala o budúcich plánoch i o novom zákone o neprimeraných obchodných podmienkach.

  • Spoločnosť Riso-R spotrebuje ročne takmer 1 000 ton slovenského ovocia
  • Výnimka EÚ na znížený podiel obsahu cukru v slovenských džemoch zo 60 % na 52 %

„Rimavskosobotská konzerváreň Riso-R je príkladom ako dávať nášmu doma vypestovanému ovociu pridanú hodnotu u nás doma. Od slovenských ovocinárov ročne spotrebuje takmer tisíc ton ovocia a svoje produkty inovuje. Okrem toho v regióne, ktorý je zaradený medzi najmenej rozvinuté okresy, zamestnáva desiatky zamestnancov. Postavenie domácich výrobcov chceme podporiť aj novým zákonom o neprimeraných obchodných podmienkach,“ uviedla podpredsedníčka vlády a ministerka Gabriela Matečná počas návštevy prevádzky spoločnosti.

„Džemy, lekváre a ovocné nátierky vyrábame predovšetkým zo slovenského ovocia. Ročne spotrebujeme napríklad 500 ton jabĺk, 100 ton jahôd, 50 ton marhúľ, 30 ton čučoriedok alebo 20 ton brusníc. Okrem tradičných surovín spracovávame aj plody menej známych druhov rastlín, čím zabezpečujeme slovenským spotrebiteľom originálne výrobky. A v sortimente máme zastúpené aj diabetické produkty,“ povedal Michal Demeter, obchodný riaditeľ Riso-R. Výrobky firmy sú okrem toho niekoľkonásobným držiteľom ocenenia Značka kvality SK a SK Gold (džemy šípkový extra, čučoriedkový, jahodový, malinový, marhuľový, ríbezľový a višňový), ktoré udeľuje rezort pôdohospodárstva produktom, ktoré sú vyrobené z minimálne 80 % domácich surovín.

Pre slovenských ovocinárov pripravuje agrorezort systémové opatrenie vo forme „Zelenej nafty“. Pre konzervárov uplynulý rok vyjednal u Európskej komisie výnimku pre džemy na nižší podiel obsahu cukru o 8 % na 52 %. Legislatíva EÚ ho totiž vyžadovala u džemov najmenej 60 percent. Slovensko totiž vďaka svojim klimatickým podmienkam má kvalitné ovocie s dostatočnou cukornatosťou.

Riso-R aktuálne zamestnáva niekoľko desiatok ľudí. Svoju produkciu umiestňuje najmä na domácom trhu, ale produkty  exportuje aj do okolitých krajín. Spoločnosť  RISO-R, s. r. o., vznikla v roku 2005 a nadviazala na tradíciu rimavskosobotskej konzervárne založenej v roku 1902. Dnes pôsobí ako rodinná firma s dvojgeneračným rodinným zastúpením vo vrcholovom manažmente.