Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Verejná doprava v regiónoch bude modernejšia, pribudnú najmä prestupné terminály

17-05-2018

Celkovo 21 projektov za takmer 19 miliónov zameraných na zvýšenie atraktivity verejnej osobnej dopravy dosiaľ schválilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR). Z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) pribudnú prestupné terminály, záchytné parkoviská či projekty na zlepšenie informovanosti verejnej dopravy.

  • Na projekty zvýšenia atraktivity verejnej dopravy je vyčlenených 35,1 mil. eur z EÚ
  • Doteraz bolo podporených bolo 21 projektov za 18,8 milióna eur
  • Najnovšie bolo vyhodnotené už tretie kolo výzvy z IROP-u, podporených bolo 5 projektov

„Mnohým z nás prekáža, že mestá sú plné automobilov a dlhé hodiny strácame čas v kolónach. Jedným z riešení je podpora komfortnej a modernej verejnej osobnej dopravy. Samosprávam z celého Slovenska ponúkame možnosť uchádzať sa o finančné prostriedky z fondov EÚ na prestupné terminály, záchytné parkoviská či zlepšenie informovanosti cestujúcich,“ uviedla vicepremiérka a ministerka Gabriela Matečná. MPRV v decembri 2016 vyhlásilo eurofondovú výzvu zameranú na zvyšovanie atraktivity a konkurencieschopnosti verejnej osobnej dopravy. K dispozícii je 35,1 milióna eur.

 „Na ministerstvo bolo v rámci piatich kôl doručených doteraz spolu 46 projektov,“ uviedol Marek Mitošinka, generálny riaditeľ sekcie programov regionálneho rozvoja MPRV. Dosiaľ boli vyhodnotené tri kolá, v ktorých agrorezort podporí 21 projektov za 18,8 milióna eur. „Do 3. hodnotiaceho kola výzvy, ktoré bolo uzavreté dňa 2.10.2017, bolo doručených 9 projektov. MPRV SR vydalo rozhodnutia o schválení pre päť projektov v celkovom objeme 4,1 mil. EUR.“ Zlepší sa informatizácia MHD v Žiline, zmodernizujú sa zastávky verejnej dopravy v Kežmarku a zvýši sa kapacita prestupného terminálu v Malackách, kde pribudne aj záchytné parkovisko P&R. V Košiciach z eurofondov určených pre samosprávy zmodernizujú zastávky verejnej dopravy a informačné systémy. V Bernolákove zrevitalizujú prestupný dopravný terminál.

V predchádzajúcich kolách bola podporená napríklad výstavba prestupných dopravných terminálov vo Svätom Jure, Považskej Bystrici a v Prešove. Hlavné mesto Bratislava získalo peniaze na informačné tabule pre MHD. Z prostriedkov IROP-u sa tiež zrekonštruujú zastávky v Žiline, kde zároveň zrealizujú projekt preferencie verejnej osobnej dopravy. Prešovský samosprávny kraj dostal peniaze na modernizáciu dispečerského centra pre integrovanú dopravu.

Žiadatelia z celého Slovenska môžu získať finančné prostriedky na zabezpečenie moderných informačných a dispečerských systémov, zlepšenie informovanosti cestujúcich a zlepšenie infraštruktúry verejnej osobnej dopravy. Peniaze z eurofondov sú tiež určené na preferenciu verejnej dopravy, rekonštrukciu a výstavbu prestupných dopravných uzlov a zastávok verejnej dopravy. V neposlednom rade sa výzva zameriava aj na záchytné parkoviská. Oprávnenými žiadateľmi sú najmä mestá, obce, samosprávne kraje a poskytovatelia pravidelnej verejnej osobnej dopravy.

Kompletný zoznam predložených projektov v treťom kole nájdete v dokumentoch na stiahnutie. 

Prílohy (dokumenty na stiahnutie)



Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood