Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Gabriela Matečná odovzdala semená pôvodných slovenských rastlín do Svetovej génovej banky na Svalbarde

22-10-2019

Podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS) odovzdala za účasti nórskej ministerky pôdohospodárstva Olaug Vervik Bollestadovej vzorky semien pôvodných slovenských rastlín do Svetovej génovej banky na Svalbarde. Ide o historický moment pre záchranu genofondu rastlinstva na území Slovenskej republiky.

  • 630 vzoriek pôvodných slovenských rastlín je bezpečne uložených do Svetovej génovej banky na nórskych Špicbergoch
  • Historický moment pre záchranu genofondu slovenskej flóry v celosvetovom meradle
  • Významný moment aj v prípade katastrof a reintrodukcie pôvodných druhov rastlín

„Dnešok je významný deň pre Slovensko, jeho prírodu a flóru. Povinnosťou politikov je pre budúce generácie Slovákov zachovávať naše národné bohatstvo, a to aj vo forme vzácnych vzoriek semien našich pôvodných slovenských rastlín. Slovenská národná strana i ja ako agronómka kladieme dôraz na ochranu slovenského dedičstva, preto som sa po nástupe do funkcie ministra rozhodla pripojiť Slovensko k tomuto unikátnemu projektu na Svalbarde. A dnes sme ho úspešne zavŕšili,“ vysvetlila Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a podpredsedníčka SNS.

Uloženie vzoriek do Svetovej génovej banky na Svalbarde financoval agrorezort, a to vrátane prípravy vzoriek, transportu a skladovania. Od dnes tak má Slovensko vo Svetovej génovej banke uložených 630 vzoriek našich pôvodných rastlín. Ide napríklad o jačmeň siaty, ovos nahý, pšenicu dvojzrnnú či letnú, pšenicu špaldovú, raž siatu, mak siaty, tritikale, pohánku jedlú, láskavec, proso siate, bôb záhradný, cícer baraní, hrach siaty, šošovicu jedlú a ďalšie. Ide pritom o pôvodné druhy, ktoré boli testované na čistotu genetického materiálu pred vplyvmi iných odrôd a ich kríženiu a špeciálne pripravované. Životaschopnosť takto uložených semien je 50 až 100 rokov.

Projekt realizovala Génová banka SR, ktorú prevádzkuje Výskumný ústav rastlinnej výroby NPPC (VÚRV) a bola vybudovaná na uchovanie a udržanie rozmanitosti rastlín. VÚRV NPPC ju prevádzkuje od roku 1996. Tvoria ju laboratóriá a klimatizované boxy s uskladnenými semenami s celkovou kapacitou 50 000 vzoriek semenných druhov, či už obilnín, strukovín, olejnín, krmovín, tráv, zelenín, technických rastlín, alebo okrasných kvetín. Uchovávajú sa tu staré odrody pšenice, jačmeňa a strukovín, ktoré boli na Slovensku vyšľachtené v medzivojnovom období. Vzorky sa skladujú pri teplote -17°C na dobu 50 rokov a pri teplote 4°C pre ich ďalšie využívanie.

„Semená poľnohospodársky významných druhov rastlín podliehajú v čase a priestore predovšetkým genetickej erózii, čiže strate niektorých alel a zmene frekvencie ich výskytu v populácii. Mnohé tradične pestované odrody boli vytlačené novšími výkonnejšími odrodami momentálne lepšie prispôsobenými na agro-klimatické podmienky určitého územia a preto sme ich stratili „erodovali“ z bežného pestovateľského sortimentu,“ vysvetlil René Hauptvogel, riaditeľ VÚRV.

„Naším cieľom je takto zabezpečiť záchranu pôvodných genetických zdrojov rastlín Slovenska v rámci medzinárodnej siete ochrany genetických zdrojov rastlín pre výživu a poľnohospodárstvo. Prispejeme tak k zachovaniu maximálneho množstva genetickej rozmanitosti významného pre ľudstvo pre budúce generácie i vedecký výskum, ale aj pre prípad katastrof. Takýto prípad sa už udial v Afrike, kde práve pôvodné semená zo Svetovej génovej banky využili na reintrodukciu do zničeného prostredia. Do budúcnosti preto plánujem schváliť ďalší projekt na doplnenie našich vzoriek o ďalšie pôvodné slovenské rastliny,“ dodala ministerka Gabriela Matečná.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood