Facebook Statistics
Značka Kvality

Ministri poľnohospodárstva V4+4 aj o dvojakej kvalite potravín

21-09-2017

Udržateľné poľnohospodárstvo, dvojaká kvalita potravín, ale aj spájanie vedeckých kapacít v téme biohospodárstva, to boli hlavné témy, o ktorých rokovali ministri poľnohospodárstva stretnutia Vyšehradskej skupiny v maďarskom Vyšehrade.

  • Téma dvojakej kvality potravín rezonuje najmä vďaka spolupráci krajín Vyšehradskej skupiny
  • Ministri poľnohospodárstva podporia Karpatský dohovor o udržateľnom prístupe k poľnohospodárstvu a rozvoju vidieka v regióne
  • Slovensko sa zapojilo do iniciatívy BIOEAST v bioekonomike

„Spolupráca krajín strednej a východnej Európy v oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva má zmysel. Azda najlepším príkladom je téma dvojakej kvality potravín. Nebyť spoločného postupu krajín Vyšehradskej skupiny, dodnes by zrejme Európska komisia považovala túto tému za okrajovú. Sme radi, že táto téma sa dostala na stôl Komisie a stala sa vážnou,“ vyhlásila Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Iniciatíva Slovenskej republiky vyústila až do Správy o stave Únie, ktorú predniesol minulý týždeň predseda Európskej komisie J. C. Juncker. „Témou dvojakej kvality sa bude zaoberať aj európsky spotrebiteľský samit, ktorý organizuje Slovenská republika a uskutoční sa v polovici októbra v Bratislave. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka ukončilo druhú sériu testov potravín zameraných na dvojakú kvalitu potravín. „Výsledky testov oznámime začiatkom októbra,“ oznámila ministerka Gabriela Matečná.

Ministri poľnohospodárstva krajín V4+4 podporia podpis Karpatského dohovoru o udržateľnom prístupe k poľnohospodárstvu a rozvoju vidieka v regióne. „Pre Slovensko to znamená záväzok ochrany a manažmentu tradičnej kultúrnej krajiny Karpát. Snažíme sa zachovať hodnotné horské a prírodné ekosystémy, podporiť extenzívne poľnohospodárstvo a ekologickú poľnohospodársku výrobu,“ vysvetlila ministerka Gabriela Matečná. Podpis dohovoru je naplánovaný na 12. októbra v maďarskom Lillafürede.

Slovenská republika sa v rámci Vyšehradskej skupiny zapojila do iniciatívy BIOEAST, čo je vlastne stredoeurópska iniciatíva pre poľnohospodárstvo, akvakultúru a lesníctvo v bioekonomike. „Biohospodárstvo je na Slovensku v porovnaní s ekonomicky najsilnejším odvetvím hospodárstva - automobilovým priemyslom, v úzadí. Táto téma ale hrá dôležitú rolu pre udržateľné hospodárenie na pôde a ovplyvňuje kvalitu života vo vidieckych regiónoch,“ povedala Matečná. „Chceme p​osilniť vedu, podnietiť inovácie a spojiť vedecké kapacity krajín strednej a východnej Európy, aby sme boli konkurencieschopní voči ostatným krajinám Európy aj sveta.“

Zasadnutia Vyšehradskej skupiny ministrov poľnohospodárstva sa okrem krajín V4 - Slovenska, Maďarska, Českej republiky a Poľska zúčastnili aj zástupcovia agrorezortov z Rumunska, Bulharska, Slovinska a Chorvátska.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Platformy pre brexit
Bestslovakfood