Facebook Statistics
Značka Kvality
Lesy, drevo, poľovníctvo

Sekcia obsahuje všetky informácie a dôležité metodické usmernenia, ktoré sa týkajú lesného hospodárstva, spracovania dreva či pozemkových spoločenstiev. Poľovníkom a poľovníckym organizáciám ponúka rôzne usmernenia lovu zvierat, poľovnícku a lesnícku legislatívu, strategické dokumenty a metodické pokyny, správy o lesnom hospodárstve, zoznam odborných lesných hospodárov a zoznamy známych vlastníkov, ktorí o užívacie práva nepožiadali. Na stránke sú zverejnené správy zo zasadnutí Stáleho lesníckeho výboru Európskej komisie.

Hrozí znovuotvorenie sporu o vlastníctvo Slanských lesov

10-02-2017

Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR môže viesť k znovuotvoreniu sporu o vlastníctvo Slanských lesov. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a Lesy SR podniknú opatrenia, aby Slanské lesy zostali v majetku štátu.

  • MPRV SR podnikne kroky, aby zostali Slanské lesy v majetku Slovenskej republiky
  • Podanie podnetu na podanie mimoriadneho dovolania ministerke spravodlivosti a podanie ústavnej sťažnosti na Ústavný súd
  • Majetok Slovenskej republiky v hodnote 100 miliónov eur

Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR môže viesť k znovuotvoreniu sporu o vlastníctvo Slanských lesov. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a Lesy SR podniknú opatrenia, aby Slanské lesy zostali v majetku štátu. Voči rozhodnutiu Najvyššieho súdu SR (NS SR) zrušiť rozhodnutie Krajského súdu Banská Bystrica v trestnej veci obvinených Milana Iča, Ferdinanda Ontka a Pavla Pačutu budú konať.

„Slanské lesy sú majetkom Slovenskej republiky a občanov našej krajiny. Spochybňovanie viny ľudí, ktorí za touto kauzou stoja je nepochopiteľné. Podnikneme preto kroky, aby sme zamedzili ďalším možným špekuláciám pripraviť štát a jeho obyvateľov o toto územie. Podáme podnet na podanie mimoriadneho dovolania ministerke spravodlivosti a ústavnú sťažnosť na Ústavný súd SR,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Jedná sa pritom o majetok, aktuálne presahujúci hodnotu 100 miliónov eur.

„Lesy Slovenskej republiky v spolupráci s ministerstvom, vykonajú všetky potrebné úkony, v náležitej lehote, aby v trestnej veci došlo k právoplatnému odsúdeniu podvodníkov. Ich neodsúdenie by napriek množstvu jasných dôkazov totiž mohlo viesť k znovuotvoreniu sporu o vlastníctvo Slanských lesov. Aktuálne je totiž právoplatným rozhodnutím Najvyššieho súdu SR a to aj napriek jeho spornému odôvodneniu, Krajský súd viazaný,“ vysvetlil Marian Staník, generálny riaditeľ Lesov SR.

Kauza Slanské lesy začala v roku 1998, kedy vtedajšiemu štátnemu podniku Východoslovenské lesy zmizlo z listov vlastníctva 6 500 ha lesa a zhruba 500 ha ornej pôdy. Samotný spis k sporu má už viac ako 7 500 strán. Obvinený Milan Ičo sa snažil Slanské lesy najprv sprivatizovať, čo však Ministerstvo pôdohospodárstva zamietlo. Neskôr bol realizovaný vymyslený scenár s potomkami šľachty, ktorí na neho mali previesť údajné vlastníctvo Slanských lesov za veľmi podozrivých okolností. V roku 2016 Ústavný súd SR potvrdil svojim rozhodnutím, že Slanské lesy sú majetkom štátu a na Milana Iča, Ferdinanda Ontka a Pavla Pačutu bolo podané trestné oznámenie za podvod. NS SR vydal koncom roku 2016 rozhodnutie, ktorým zrušil rozhodnutie Krajského súdu Banská Bystrica, všetky výroky označil za nezákonné a dôkazy, ktoré svedčia v neprospech obžalovaných žiada vylúčiť.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood