Facebook Statistics
Značka Kvality
Lesy, drevo, poľovníctvo

Sekcia obsahuje všetky informácie a dôležité metodické usmernenia, ktoré sa týkajú lesného hospodárstva, spracovania dreva či pozemkových spoločenstiev. Poľovníkom a poľovníckym organizáciám ponúka rôzne usmernenia lovu zvierat, poľovnícku a lesnícku legislatívu, strategické dokumenty a metodické pokyny, správy o lesnom hospodárstve, zoznam odborných lesných hospodárov a zoznamy známych vlastníkov, ktorí o užívacie práva nepožiadali. Na stránke sú zverejnené správy zo zasadnutí Stáleho lesníckeho výboru Európskej komisie.

Budúcnosť borievky obyčajnej - pomôžu štátni lesníci?

06-09-2017

Borievka obyčajná, ktorá sa v minulosti nachádzala na prístupných pasienkoch, sa v súčasnosti často vyskytuje už len v ťažko prístupných lokalitách, prípadne v prírodných rezerváciách, čo samo o sebe vylučuje  zber vyhľadávaných  plodov.

  • O borievku obyčajnú má okrem  potravinárov záujem aj farmaceutický, kozmetický, či liehovarnícky rezort
  • Európa považuje agrolesníctvo za významnú aktivitu v sektore pôdohospodárstva
  • Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku nadviazalo spoluprácu so štátnymi lesníkmi

Borievka obyčajná (Juniperus communis) sa v poslednom čase stáva na Slovensku ohrozeným rastlinným druhom. Vplyvom aktivít človeka bola vo veľkom množstve zdecimovaná jej surovinová základňa, ktorú tvoria zrelé modré plody borievok. Pritom ide o dvojdomý rastlinný druh, ktorý sa v prírode rozmnožuje iba spontánne. Tým, že plody produkujú iba samičie jedince, znižuje sa aj jej produkčný potenciál. Borievka obyčajná, ktorá sa v minulosti nachádzala na prístupných pasienkoch, sa v súčasnosti často vyskytuje už len v ťažko prístupných lokalitách, prípadne v prírodných rezerváciách, čo samo o sebe vylučuje  zber vyhľadávaných  plodov. „Pritom len slovenskí liehovarníci by ročne potrebovali minimálne päťsto ton suchých vytriedených plodov tejto plodiny na výrobu borievkového destilátu“, uviedol Julius Forsthoffer, tajomník Združenia výrobcov liehu a liehovín na Slovensku.

„Východisko z tejto nepriaznivej situácie predstavuje zavedenie agrolesníckych systémov pri obhospodarovaní trvalých trávnatých porastov a založenie borievkových pasienkov, ktoré budú cielene obhospodarované tak, aby umožňovali pasenie hospodárskych zvierat a zároveň produkciu plodov borievky obyčajnej“ hovorí Jaroslav Jankovič z Lesníckeho výskumného ústavu Národného lesníckeho centra vo Zvolene, ktorý v súčasnej dobe vedie výskumný projekt APVV „Výskum možností pestovania borievky na produkciu plodov“ a aktuálne pripravuje výskumný program „agrolesnícke systémy“, kde jedným z výstupov bude „agrolesnícky systém – borievkový pasienok“. „V pôdohospodárstve Slovenska budú agrolesnícke systémy zohrávať významnú úlohu pri riešení problémov najmä v okrajových poľnohospodárskych oblastiach a taktiež pri riešení negatívnych dôsledkov klimatických zmien a vyľudňovania vidieka“, dodáva Jaroslav Jankovič.

„Ponúkame pomocnú ruku, máme kapacity v rámci Odštepného závodu Semenoles v Liptovskom Hrádku a tiež v priestoroch lesných škôlok po celom Slovensku“, hovorí Marian Staník, generálny riaditeľ štátneho podniku LESY Slovenskej republiky. „Práve z tohto dôvodu sme v spolupráci s liehovarníkmi vyvolali stretnutie na pôde nášho podniku, ktorého sa zúčastnili všetci tí, ktorí k tejto téme majú čo povedať, zástupcovia Národného lesníckeho centra vo Zvolene, Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch a Výskumného ústavu trávnych porastov a horského poľnohospodárstva v Banskej Bystrici“.

Napriek skutočnosti, že borievka obyčajná sa stáva významným komoditou potravinárskeho, farmaceutického, kozmetického, či liehovarníckeho priemyslu, je paradoxné, že sa stále nenachádza v zozname druhov lesných drevín, či v zozname ovocných drevín a ovocných drevín, určených na výrobu ovocia na trh. „Z hľadiska legislatívy je agrolesnícky systém hospodárenia v krajine vlastne nelegálny a borievka neznámou plodinou“, hovorí Jaroslav Jankovič „avšak s vysokým potenciálom pre hospodárov“.

„Uvedomujeme si, že komerčné výsledky nemôžeme očakávať v najbližších rokoch. Napriek tomu aktivity spojené s odborným vyhodnotením vytipovaných terénov vhodných k vysádzaniu, či presádzaniu kríkov borievok a k príprave väčšieho množstva sadeníc borievky obyčajnej plánujeme realizovať na jar budúceho roku“, dodáva Marian Staník.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood