Facebook Statistics
Značka Kvality
Lesy, drevo, poľovníctvo

Sekcia obsahuje všetky informácie a dôležité metodické usmernenia, ktoré sa týkajú lesného hospodárstva, spracovania dreva či pozemkových spoločenstiev. Poľovníkom a poľovníckym organizáciám ponúka rôzne usmernenia lovu zvierat, poľovnícku a lesnícku legislatívu, strategické dokumenty a metodické pokyny, správy o lesnom hospodárstve, zoznam odborných lesných hospodárov a zoznamy známych vlastníkov, ktorí o užívacie práva nepožiadali. Na stránke sú zverejnené správy zo zasadnutí Stáleho lesníckeho výboru Európskej komisie.

Vláda zasadala v Belianskych Tatrách, hlavnou témou boli lesy

23-10-2018

Starostlivosť o lesy, ale najmä riešenie vážnej situácie spôsobenej veternými kalamitami v lesoch, to boli hlavné témy, ktorým bolo venované špeciálne rokovanie vlády v Belianskych Tatrách.

  • Hľadanie konsenzu ako zachovať zdravé lesy
  • Potreba zosúladenia environmentálnej stratégie so štátnou lesníckou politikou
  • Agrorezort navrhuje medzinárodnú certifikáciu národných parkov a chránených oblastí

„Zmena klímy a s tým narastajúce teploty spôsobujú, že stromy v lese sú oslabené a strácajú prirodzenú schopnosť odolávať najmä biotickým škodcom. Výsledkom je napadnutie stromov podkôrnym a drevokazným hmyzom a odumieranie lesov na rozsiahlych územiach Slovenska. Aj preto sme iniciovali špeciálne výjazdové rokovanie vlády venované lesom," uviedla Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Členovia vlády osobne navštívili lesy postihnuté kalamitou. Ide o lokalitu, kde sa nachádzajú lesy, ktoré v roku 2004 postihla nebývalá katastrofa. Víchrica zničila takmer 12 600 ha lesa a polámala stromy v objeme približne 3,5 mil. m³. „Rok 2004 nebol však ojedinelou udalosťou. S ohľadom na meniace sa klimatické pomery, väčšie alebo menšie vetrové kalamity sa na našom území objavujú pomerne pravidelne. Je preto potrebné, aby existovala v našej krajine jasná stratégia ako postupovať, aké opatrenia v lesoch realizovať, aby sme zachovali zdravé lesy a životné prostredie aj pre budúce generácie," vyhlásila Gabriela Matečná.

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka považuje za rozhodujúce opatrenie na riešenie problémov v oblasti ochrany prírody zosúladenie cieľov environmentálnej stratégie so štátnou lesníckou politikou. „Navrhujeme, aby všetky národné parky a chránené krajinné oblasti prešli medzinárodnou certifikáciou a následne chceme odštartovať diskusiu o zonáciach."

Vláda schválila aj niekoľko konkrétnych opatrení v lokalite Vysokých Tatier. Na vybudovanie odpadových klietok proti medveďom pôjde 800 tisíc eur, na protipovodňový múr v Javorovej doline 300 tisíc eur a na opravu chodníkov a ciest zničených tohtoročnými záplavami 300 tisíc eur. Samostatným opatrením je materiálne zabezpečenie boja proti africkému moru ošípaných, ktorého neriešenie môže znamenať vážne riziko pre domáce chovy ošípaných a diviačiu poľovnú zver. Vláda na preventívne opatrenia proti tejto vysoko kontagióznej infekcii vyčlenila 6,2 milióna eur.

„Slovensko patrí svojimi prírodnými hodnotami k najbohatším krajinám Európy. Lesy pokrývajú viac ako 41% povrchu našej krajiny. Po tisícročia plnili a plnia významné produkčné, ochranné, environmentálne, ale aj celospoločenské funkcie. Poskytujú človeku nielen nenahraditeľný zdroj energie, ale pomáhajú tiež zachovávať biodiverzitu, predchádzať klimatickým zmenám, chránia pôdu a vodu a sú domovom vzácnych druhov rastlín a živočíchov. Aj preto je našou povinnosťou chrániť ich a starať sa o ne," uzatvorila ministerka Gabriela Matečná.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood