Facebook Statistics
Značka Kvality
Poľnohospodárstvo

V sekcii nájdete informácie, ktoré sa týkajú pestovania rastlinných komodít - signalizačné, situačné a výhľadové správy, dokumenty vzťahujúce sa na chov hospodárskych zvierat, podmienky pestovania geneticky modifikovaných rastlín či ekologického poľnohospodárstva. Sekcia Vám ponúka informácie o bezpečnosti a označovaní potravín, dôležité informácie pre spotrebiteľov, legislatívu vzťahujúcu sa na jednotlivé potravinárske komodity, biopotraviny, ale aj rôzne štatistické údaje obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami. Záujemcovia tu nájdu pravidlá režimov priamej podpory pre poľnohospodárov v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ.

Ministri poľnohospodárstva EÚ mimoriadne rokovali o fipronilovej kauze

26-09-2017

Ministri poľnohospodárstva Európskej únie (EÚ) dnes rokovali na mimoriadnom samite o fipronilovej kauze vo vajíčkach a hydinovom mäse. Ministri podporili Európsku komisiu v jej snahe upraviť Systém rýchleho varovania potravín, aby sa zabránilo opakovaniu takýchto situácii. Zároveň sa však viacerí vyjadrili o potrebe zlepšenia komunikácie medzi členskými štátmi a komisiou.

  • Stovky podnikov zasiahnuté holandskou kauzou fipronilu, kontaminované milióny vajec a tony spracovaných vaječných produktov
  • Európska komisia navrhla úpravy Systému rýchleho varovania
  • Priority Slovenska sú rýchlosť a kvalita informácií a spätná vysledovateľnosť surovín

„V tejto kauze zlyhal nielen Systém rýchleho varovania, ale aj niektoré členské krajiny pri nahlasovaní nálezov. Zhodli sme sa s ostatnými ministrami i Európskou komisiou na potrebe zlepšenia komunikácie medzi členskými štátmi a komisiou. Pre Slovensko je absolútna priorita rýchlosť, kvalita a detailnosť vymieňaných informácií. Len tak dokážeme našich občanov dostatočne chrániť pred krízami spôsobenými v iných členských štátoch EÚ. Nevyhnutný je tiež harmonizovaný prístup v oblasti testov a transparentnosť vymieňaných informácií,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná.

Európska komisia tiež navrhla vytvorenie špeciálnych kontaktných bodov pre Rýchly systém varovania pre potraviny a krmivá (tzv. RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed) a Systém pre administratívu a spoluprácu (AAC – Administrative and Cooperation system) v každom členskom štáte. Zároveň informácie o podvodoch by mali byť zdieľané prostredníctvom Siete EÚ pre potravinové podvody. Viacero s návrhov EK už pritom Slovensko spĺňa, keďže disponuje jedným z najkvalitnejších kontrolných systémov potravín v EÚ.

„Požadujeme dôraz na spätnú vysledovateľnosť surovín, tak aby v prípade takýchto situácií bolo možné v maximálnej miere chrániť spotrebiteľa. Zároveň sme zástancom úradnej kontroly pri podávaní veterinárnych liečiv zvieratám. Poľská zástupkyňa napríklad uviedla, že mnohí poľskí farmári ich nakupujú cez internet, čo je u nás nepredstaviteľné a nepovolené. Takto predsa nie je možné preverovať účinnosť  a nezávadnosť takýchto prípravkov,“ dodala Gabriela Matečná.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood