Facebook Statistics
Značka Kvality
Poľnohospodárstvo

V sekcii nájdete informácie, ktoré sa týkajú pestovania rastlinných komodít - signalizačné, situačné a výhľadové správy, dokumenty vzťahujúce sa na chov hospodárskych zvierat, podmienky pestovania geneticky modifikovaných rastlín či ekologického poľnohospodárstva. Sekcia Vám ponúka informácie o bezpečnosti a označovaní potravín, dôležité informácie pre spotrebiteľov, legislatívu vzťahujúcu sa na jednotlivé potravinárske komodity, biopotraviny, ale aj rôzne štatistické údaje obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami. Záujemcovia tu nájdu pravidlá režimov priamej podpory pre poľnohospodárov v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ.

Pôdohospodárska platobná agentúra už vyplatila chovateľom viac ako 4,6 milióna eur

14-09-2018

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) vyplatila finančnú podporu žiadateľom o vnútroštátnu doplnkovú platbu na dobytčie jednotky. Viac ako 2 530 žiadateľov si rozdelilo cez 4,6 milióna eur.

  • PPA vyplatila žiadateľom o tzv. „vnútroštátnu doplnkovú platbu na dobytčie jednotky“ viac ako 4,6 milióna eur
  • O financie na tento rok požiadalo 2 531 poľnohospodárskych subjektov
  • Sadzba na dobytčiu jednotku je pre ovce a kozy 54,60 € a dojčiace kravy 84 €

„Slovenskí poľnohospodári môžu každoročne požiadať aj o doplnkovú vnútroštátnu platbu na dobytčie jednotky. Financie poskytuje Pôdohospodárska platobná agentúra najmenej na jednu dobytčiu jednotku žiadateľovi, ktorý chová dojčiace kravy, ovce a kozy. V uplynulý rok musel pritom predložiť na príslušnom regionálnom pracovisku agentúry žiadosť obsahujúcu údaje z Centrálnej evidencie hospodárskych zvierat (zoznam dojčiacich kráv a zoznam oviec a kôz na farme),“ vysvetlil Juraj Kožuch, generálny riaditeľ PPA. Celkovo bolo podaných 2 531 žiadostí. PPA schválila pre žiadateľov na rok 2018 na základe vydaných rozhodnutí viac ako 4,6 milióna eur. Žiadateľom už boli peniaze vyplatené.

O doplnkovú vnútroštátnu platbu na dobytčiu jednotku (DJ) môžu poľnohospodári žiadať každoročne. Jednou z podmienok, ktoré musia žiadatelia spĺňať je to, že ovce a kozy musia mať minimálne 12 mesiacov, pričom jedno zviera zodpovedá 0,15 DJ. Platba sa poskytne len v prípade, ak počet schválených DJ je najmenej 1 DJ v akomkoľvek zložení. Sadzba platby bola stanovená na úrovni 54,60 EUR/DJ pre ovce a kozy a dojčiace kravy 84 €.

Poľnohospodári mohli o finančnú pomoc na dobytčiu jednotku na rok 2018 požiadať v priebehu februára tohto roku.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood