Facebook Statistics
Značka Kvality
Regionálny rozvoj

/index.php?navID=89

Regionálny rozvoj sa v programovom období 2014 – 2020 uskutočňuje realizáciou Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP)

Gestorom IROP pre programové obdobie 2014 – 2020 je Sekcia IROP. Jeho globálnym cieľom je prispieť k zlepšeniu kvality života a zabezpečiť udržateľné poskytovanie verejných služieb s dopadom na vyvážený a udržateľný rozvoj, hospodársku, územnú a sociálnu súdržnosť regiónov, miest a obcí. 

Prioritné osi IROP

PO1: Bezpečná a ekologická doprava v regiónoch 
PO2: Ľahší prístup k efektívnym a kvalitnejším verejným službám 
PO3: Mobilizácia kreatívneho potenciálu v regiónoch 
PO4: Zlepšenie kvality života v regiónoch s dôrazom na životné prostredie 
PO5: Miestny rozvoj vedený komunitou 
PO6: Technická pomoc 

Riadiacim orgánom pre IROP (RO pre IROP) je Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja  a informatizácie SR.

Funkciu sprostredkovateľských orgánov pre IROP (SO pre IROP) plnia Ministerstvo zdravotníctva SR, Ministerstvo kultúry SR, samosprávne kraje (okrem BBSK) a krajské mestá.

Spolupráca s NAKA priniesla prvý výsledok pri odhaľovaní korupcie

24-02-2017

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) víta spoluprácu s políciou a NAKA na odhaľovaní korupcie, ktorá priniesla prvé výsledky. Agentúra bude aj naďalej úzko spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní v boji proti korupcii.

  • Vďaka spolupráci odvážneho prijímateľa, policajných zložiek a PPA sa podarilo priamo pri čine odhaliť korupčné správanie zamestnanca agentúry
  • PPA aj ministerstvo vyzývajú všetkých prijímateľov podpôr aj zamestnancov, aby korupčné správanie nahlasovali

„Nulová tolerancia voči korupcii v PPA - vyzývam všetkých prijímateľov i zamestnancov agentúry, aby sa nebáli a nahlasovali korupčné správanie na všetkých úrovniach. Len tak sa nám podarí proti nemu efektívne bojovať,“ povedal Juraj Kožuch, generálny riaditeľ PPA v duchu nového trendu, ktorý v agentúre nastavil. PPA úzko spolupracovala s NAKA a dodávala vyšetrovateľom doslova v hodinových intervaloch informácie. Agentúra ročne pracuje s európskymi a štátnymi financiami v objeme 800 miliónov eur. Zamestnáva po Slovensku viac ako 600 pracovníkov. Zabezpečuje vyplácanie podpôr pre poľnohospodárov, potravinárov, lesníkov a pre tzv. malé obce z Programu rozvoja vidieka, operačného programu Rybné hospodárstvo, tzv. priamych platieb pre poľnohospodárov a štátnej pomoci Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Vedenie PPA v minulom roku predstavilo výrazné zmeny vo fungovaní agentúry a dodržiavania podmienok čerpania podpôr. Do účinnosti už zaviedlo plán transparentnosti a prísnej kontroly oprávnenosti výdavkov. Zriadilo odbor vnútornej kontroly, supervízie a ochrany finančných záujmov EÚ. Zaviedlo viacúrovňovú kontrolu efektívnosti a hospodárnosti výdavkov. Posilnilo terénne kontroly projektov priamo na mieste realizácie obhospodarovania a realizácie projektov nad rámec požiadaviek EÚ. Taktiež vybavilo príslušných zamestnancov aplikáciami na kontrolu oprávnenosti vynaložených nákladov. Nové investičné projekty ide hodnotiť v maximálnej možnej miere podľa objektívnych ekonomických a iných ukazovateľov.

Zároveň PPA začala zverejňovať informácie o podporách aj nad rámec zákona, aby zvýšila transparentnosť celého procesu. Na stránke agentúry je tak možné zistiť informácie o žiadateľoch, výšky podpôr i stavy samotných žiadostí. Cieľom vedenia PPA je prejsť na plnú elektronizáciu agentúry, čo prinesie výraznú efektivitu administrácie podpôr aj vyššiu transparentnosť procesov. Žiadosti by sa podávali v budúcnosti len elektronicky. „Ak chceme zabrániť korupcii, potrebujeme systémy, kde budú všetky informácie uložené a dohľadateľné. Inštitút agenta nám zasa umožňuje potierať nelegálne narábanie s finančnými prostriedkami a predovšetkým prichytenie vinníkov priamo pri čine,“ zdôraznil Juraj Kožuch.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Program cezhraničnej spolupráce ENPI Maďarská republika - Slovenská republika - Rumunsko - Ukrajina
Program cezhraničnej spolupráce Poľsko - Slovenská republika
Regionálny operačný program
Operačný program Bratislavský kraj
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Česká republika
Program cezhraničnej spolupráce Maďarská republika - Slovenská republika
Bestslovakfood