Facebook Statistics
Značka Kvality

Spotreba jahňaciny pokrivkáva. Produkcia ovčieho mlieka je najvyššia od vstupu do EÚ

11-06-2019

Oslavy ovčiarstva, podujatie „Ovenálie“ vo Východnej, prinášajú nielen propagáciu chovu oviec či ukážky tohto remesla a aktivít s ním spojených. Otvárajú aj otázku, aký je postoj Slovákov k výrobkom, ktoré chov oviec prináša. Práve jahňacina bola totiž v minulosti najviac konzumovaným mäsom v krajine.

  • Slovák spotrebuje priemerne len 0,16 kg jahňacieho mäsa za rok
  • Záujem slovenského spotrebiteľa o ovčie mlieko a výrobky z neho stúpa
  • Ročne sa na Slovensku vyrobí cez 4 000 ton bryndze

„Slovensko má obrovský potenciál pre chov oviec. Aktuálne sa u nás chová cez 340 000 oviec. Ich chov neznamená len bryndzu, žinčicu či jahňacinu, ale má mnoho vedľajších prínosov. Jedným z nich je spásanie našich trávnych porastov a tým vytváranie rázu krajiny, obohacovanie pôdy či zlepšenie ekosystémov,“ uviedla vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS). Najviac oviec, cez 105 000, sa chová v Banskobystrickom kraji. Nasledujú Žilinský s 84 500 jedincami a Prešovský kraj so 70 000. Najmenej oviec, niečo nad 2 500, sa chová v Trnavskom kraji. Spomedzi okresov je najviac, takmer 25 000 oviec, v Rimavsko-sobotskom okrese.

Ovčiarstvo na Slovensku zápasí s rôznymi problémami. Nízka cena mäsa, nízka spotreba ovčieho mäsa (ročne len okolo 0,13 kg na obyvateľa), dovoz ovčieho mlieka zo zahraničia či nezáujem o prácu v tomto odvetví. Jahňacie mäso je zdraviu prospešné najmä vďaka priaznivému pomeru nenasýtených a nasýtených mastných kyselín a pomeru omega 6 a omega 3 mastných kyselín. Mnohé nutričné hodnoty má jahňacina oveľa vyššie, ako iné druhy mias.

Slováci spotrebujú na obyvateľa 0,6 kg bryndze ročne. Na výrobu takéhoto množstva je potrebných približne 2,3 litra ovčieho mlieka. Cez 340 000 oviec chovaných na Slovensku dokáže ročne vyprodukovať približne 12 000 ton ovčieho mlieka. V roku 2018 dosiahla produkcia ovčieho mlieka na Slovensku 13 524 ton, čo je vôbec najvyššia úroveň od vstupu do EÚ. Ročná výroba bryndze na Slovensku predstavuje takmer 4 000 ton.

„Už jeden gram bryndze obsahuje viac ako miliardu živých probiotických kultúr viac ako dvadsiatich druhov baktérií mliečneho kvasenia. Tieto mimoriadne vlastnosti slovenskej bryndze sú spôsobené najmä botanickou pestrosťou našich pasienkov, ktoré sú podľa výskumov pestrejšie ako napríklad alpské pasienky. Ovce sa chovajú vonku, je to tak z pohľadu zákazníka obrovský benefit, či už z hľadiska mlieka alebo mäsa,“ vysvetlila Gabriela Matečná. Agrorezort v tomto roku podporí chov oviec prostredníctvom tzv. Zelenej nafty.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood