Facebook Statistics
Značka Kvality

Matečná: Máme potraviny svetovej kvality! Slovenskí výrobcovia zabodovali v Paríži

22-10-2018

Slovenskí výrobcovia žnú úspechy na jednom z najprestížnejších potravinárskych veľtrhov na svete SIAL Paríž. 27. ročník medzinárodného sviatku potravinárov prilákal vyše 7000 vystavovateľov z viac ako 100 krajín. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR pri tejto príležitosti zorganizovalo podnikateľskú misiu, na ktorú zobralo zástupcov viacerých slovenských firiem zapojených do projektu agrorezortu Chcem dodávať.

  • Slovenské potraviny medzi top inováciami prestížneho potravinárskeho veľtrhu SIAL v Paríži
  • MPRV SR zorganizovalo podnikateľskú misiu pre malé slovenské spoločnosti zapojené do projektu Chcem dodávať
  • Agrorezort podporuje exportné aktivity slovenských potravinárov

„Veľtrh SIAL Paríž je prehliadka toho najmodernejšieho, čo sa vo svetovom potravinárstve urodilo za uplynulé dva roky. Som hrdá na to, že medzi top inováciami veľtrhu figurujú slovenské výrobky. Je to dôkaz, že naše potraviny dosahujú svetovú kvalitu a sú schopné konkurovať špičkovým zahraničným produktom,” poznamenala podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Slovenské spoločnosti Divas drink International (s vitamínovými nápojmi), McCarter (s rastlinnými mliekami), Maxsport (s proteínovou nátierkou, raw tyčinkami a proteínovými chipsami) a Novofruct SK (s ovocnými nápojmi) sa zaradili medzi top inovátorov a z veľtrhu si odnášajú prestížne tituly SIAL Innovation Selection. Nezávislá porota zložená z odborníkov z potravinárskeho priemyslu ich vyberala spomedzi 2355 prihlásených produktov z celého sveta.

„Takéto spoločnosti treba podporiť a dať ich za príklad výrobcom, ktorí majú tiež potenciál zaujať zahraničné trhy,” podotkla G. Matečná.

Agrorezort pomáha slovenským firmám nadväzovať medzinárodné obchodné kontakty a rozširovať exportné aktivity prostredníctvom takzvaných podnikateľských misií. Veľtrh SIAL je jednou z najdôležitejších zastávok, ktorú môžu v rámci nich absolvovať.

„Úlohou agrorezortu je podporovať našich výrobcov aj v presadzovaní sa na zahraničných trhoch. Na veľtrh s nami zavítali zástupcovia 34 slovenských firiem zapojených do projektu Chcem dodávať, ktoré sa o to dlhodobo usilujú. SIAL je pre nich unikátnou príležitosťou nazbierať nielen obchodné kontakty, ale aj inšpiráciu od firiem, ktoré udávajú aktuálne trendy v modernom potravinárstve,” uviedol Milan Lapšanský, generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR.

Francúzsky veľtrh SIAL je najväčším svetovým potravinárskym veľtrhom, ktorý sa zameriava na inováciu potravín. Pokrýva 21 produktových odvetví, ako sú nápoje, ovocie, zelenina, biopotraviny, mliečne výrobky, mrazené výrobky, mäsové výrobky či hotové jedlá. Vystavovatelia tu predstavujú takmer 10 percent svetových inovácií. Veľtrh sa koná každé dva roky v Paríži a dosahuje 160-tisícovú návštevnosť. Aktuálny 27. ročník prilákal 7 020 vystavovateľov zo 109 krajín. Veľtrh odštartoval v nedeľu (21. októbra 2018) a potrvá až do štvrtka (25. októbra 2018).

Prílohy (dokumenty na stiahnutie)



Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood