Pre správne fungovanie stránky povoľte Javascript vo Vašom prehliadači.
Dokumenty
09-07-2020
Na pôde Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) sa dnes uskutočnil poslanecký prieskum iniciovaný Výborom NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Hlavnou témou bola Značka kvality – národný projekt podpory slovenských potravín a poľnohospodárskych produktov, ktorý zastrešuje agrorezort.
06-04-2020
Na pravidelnom rokovaní krízového štábu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) sa dnes v doobedňajších hodinách zúčastnil aj predseda Vlády Slovenskej republiky Igor Matovič. Experti agrorezortu so zástupcami poľnohospodárov, spracovateľov potravín a slovenských i zahraničných obchodníkov na ňom rokovali o aktuálnom vývoji v agrosektore na Slovensku i v zahraničí.
03-03-2020
Kvôli zhoršujúcej sa situácii s koronavírusom v Európskej únii a miznúcim potravinám na pultoch si Gabriela Matečná, vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, zavolala na rokovanie predstaviteľov najväčších potravinových obchodných reťazcov na Slovensku. Témou rokovania bol možný vývoj situácie a dostatok potravín pre slovenských spotrebiteľov.
27-02-2020
Dostupnosť potravín v obciach na vidieku klesá. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) preto na riešenie tejto situácie zriadilo Radu pre zabezpečenie prístupu k potravinám. Dnes prebehlo prvé rokovanie rady, ktorej členmi sú okrem odborníkov na obchod a potravinárstvo z agrorezortu aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Zväz obchodu SR.
24-02-2020
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Zväz výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností podpísali memorandum o spolupráci v oblasti bielkovinovej sebestačnosti a dobrovoľnej schémy označovania potravín, krmív a výrobkov poľnohospodárskej prvovýroby vyrobených bez použitia geneticky modifikovaných organizmov (GMO). Memorandum prinesie spotrebiteľom lepšiu informovanosť o produktoch bez použitia GMO. Agrorezort tým chce presadiť zdravšie a ekologickejšie produkty na slovenskom trhu.
18-02-2020
Potravinoví inšpektori podrobujú špeciálnym testom na dvojakú kvalitu rôzne druhy jedlých olejov. Umožňuje im to prístrojové vybavenie financované z projektu podporeného grantom EÚ a aj prostriedkami MPRV SR. Ide o ďalší krok agrorezortu v boji proti dvojakej kvalite potravín, ktorá je od minulého roka považovaná v celej EÚ za nekalú a postihovateľnú obchodnú praktiku.
07-02-2020
Rastúci spoločenský tlak na zastavenie produkcie slepačích vajec z klietkových chovov vytvára riziko, že z obchodov v budúcnosti zmiznú slovenské vajcia. Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) Gabriela Matečná preto s predstaviteľmi Zväzu obchodu SR a Únie hydinárov Slovenska iniciovala dohodu o spolupráci. Jej cieľom je zachovať sebestačnosť Slovenska v produkcii vajec a zabezpečiť dostupnosť kvalitných a bezpečných slovenských vajec pre slovenských spotrebiteľov.
04-02-2020
Zdravý tanier je jednoduchý nástroj, ktorý má pomôcť bežnému človeku správne sa rozhodnúť pri výbere jedál počas každého dňa, a tým si udržiavať dobré zdravie bez závažnejších ochorení. Projekt iniciovala Potravinárska komora Slovenska pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Slovenskej spoločnosti všeobecných praktických lekárov, Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, Slovenskej obezitologickej asociácie a projektu MZ SR Preventívne postupy.
24-01-2020
Pozitívny efekt zavedenia rekreačných poukazov pociťujú nielen domáci hotelieri a reštaurácie, ale aj slovenskí výrobcovia čerstvého pečiva. V čase, keď o miesto na pultoch obchodov musia zápasiť so zahraničnou konkurenciou dopekaného pečiva z mrazených polotovarov, prichádza táto pomoc vhod.
16-01-2020
Problém plytvania potravinami a množstvo vyprodukovaného potravinového odpadu predstavuje závažný globálny problém, ktorý sa týka aj Slovenska. Viac ako polovicu z celkového množstva potravinového odpadu vyprodukujú domácnosti. Na skládkach tak končí polovica peňazí, ktoré Slováci dajú na potraviny.
02-12-2019
Zanedbaná hygiena, potraviny po dátume spotreby či nepriznané látky v zložení. To sú najčastejšie problémy, na ktoré narážajú potravinoví inšpektori pri celoslovenských kontrolách. Tento rok je na potravinový dozor náročnejší. Počet kontrol medziročne stúpol o viac ako 6-tisíc.
07-11-2019
Cesta, ako znižovať negatívne obchodné saldo Slovenska v potravinách, vedie aj cez podporu exportných aktivít potravinárov. Agrorezort spúšťa ďalšie opatrenie, ktoré vďaka využitiu služieb ekonomickej diplomacie pomôže slovenským výrobcom nadväzovať obchodné kontakty v zahraničí – elektronickú databázu slovenských potravín a ich producentov „Slovak Food Export“.