Facebook Statistics
Značka Kvality

Minister SIMON: Zlepšenie v agrorezorte sa podarilo najmä zmenou prístupu ľudí

14-02-2012

Bratislava 14. februára (TASR) - Zlepšenie v agrorezorte sa podľa slov šéfa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Zsolta Simona (Most-Híd) podarilo najmä zmenou prístupu ľudí.
"My sme veľa riadiacich pracovníkov vymenili a tí neboli zaťažení predchádzajúcou garnitúrou. Jediný cieľ, ktorý pre nich bol stanovený, aby Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) získala akreditáciu a zabezpečovala platby pre farmárov. Pri Agentúre pre regionálny rozvoj bolo cieľom navýšenie čerpania prostriedkov. Naši ľudia chodili deň čo deň von do regiónov na miestne kontroly a vykonávali kontroly platieb a následne prebiehali úhrady," uviedol v rozhovore pre TASR Simon.

"Doteraz nám zostala v tejto oblasti nedoriešená jedna vec, na ktorú som upozorňoval od augusta minulého roku, a to, že začiatkom tohto roka bude nedostatok peňazí na financovanie záväzkov, ktoré sme zdedili po vláde Roberta Fica v podobe nadkontrahácie zmlúv. Pretože oni dali prísľub o 280 miliónov eur vyšší, ako mali k dispozícii prostriedky. Nám sa do dnešného dňa podarilo vyriešiť 130 miliónov v rámci rezortu a ďalších 150 miliónov eur nie sme schopní riešiť. Hľadáme najlepšie riešenie, bolo by potrebné asi realokovať peniaze z iných operačných programov, ktoré dostatočne nečerpajú peniaze," informoval. "Operačné programy, kde len teraz začnú vyhlasovať výzvy, tak tam SR dostane peniaze najskôr v roku 2013, respektíve až 2015. Obdobie od vyhlásenia výzvy po finále je minimálne 2 roky. Tento proces sa nejako nedá nijako zvlášť urýchliť. Preto by som považoval za lepšie, keby sme dopredu vyčlenili peniaze z iných operačných programov do Regionálneho operačného programu a dali peniaze na školy, kde je táto dvojročná práca už urobená," konštatoval.

"Znamená to teda, že keby sme boli schopní na tieto projekty dať v súčasnosti peniaze, tak obrazne povedané, zajtra je možné ich vyplatiť. Transfer európskych peňazí do slovenskej ekonomiky by nebol teda v rokoch 2014/2015, ale už v roku 2012, čo je pre nás potrebné," podčiarkol Simon.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood