Facebook Statistics
Značka Kvality

Minister Zsolt Simon: Za najväčší úspech považujem zmeny v oblasti potravinového práva

21-02-2012

Bratislava 21. februára (TASR) - Šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Zsolt Simon (Most-Híd) za najväčší úspech svojho pôsobenia v úrade ministra považuje zmeny v oblasti potravinového práva.

"Za najväčší úspech z hľadiska legislatívy a ministerstva pôdohospodárstva považujem zmeny v oblasti potravinového práva, teda zákon o potravinách a zákon o veterinárnej starostlivosti, ale aj prijatie dvoch nariadení vlády na predaj konečnému spotrebiteľovi a nariadenie vlády o zriaďovaní občasných bitúnkov, ktoré sa nám podarilo vynegociovať v rámci celej EÚ. Tí, ktorí využijú tento systém, budú môcť svoj výrobok umiestňovať nielen na slovenskom trhu, ale na trhu celej EÚ," uviedol v rozhovore pre TASR Simon.

"Za obrovské pozitívum považujem taktiež to, že sa nám podarilo znížiť bilanciu zahranično-obchodného salda v agrokomoditách viac ako o 200 miliónov eur. Konečné výsledky ešte nemáme, sú to odhady za prvých 10 mesiacov, keď sme dosiahli zníženie o 168 miliónov eur, pôvodne v roku 2010 ten rozdiel bol až 996 miliónov eur. Odhady hovoria, že negatívna bilancia by sa mohla znížiť približne o 200 miliónov eur na asi 790 miliónov eur, čo je obrovský posun," informoval minister.

Zároveň konštatoval, že za vlády Roberta Fica záporné saldo bilancie zahraničného obchodu SR v agrokomoditách z roka na rok stúpalo. De facto až rok 2011, teda celý plný rok vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), dokázal priniesť taký obrat, že sa tendencia rastu negatívnej bilancie obrátila. "Tým pádom vznikol priestor na umiestnenie domácich výrobkov. Zlepšenie nastalo dôslednou prácou a kontrolou toho, čo je umiestňované na náš trh," dodal Simon.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood