Facebook Statistics
Značka Kvality

Minister Zsolt SIMON: Nová potravinová legislatíva je obrovským prínosom

20-02-2012

Bratislava 18. februára (TASR) - Novelizovaná legislatíva pri označovaní potravinárskych tovarov pred koncom spotreby na pultoch, na regáloch obchodných reťazcov je podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Zsolta Simona (Most-Híd) obrovským prínosom.

"Podľa mojich odhadov, počet nedostatkov v obchodoch, ktorých sme mali predtým u viac ako 500 druhov tovaru po dátume spotreby alebo minimálnej dobe trvanlivosti, podľa posledných kontrol z minulého roku poklesol na 39 druhov tovarov. Je to rapídne zníženie," uviedol v rozhovore pre TASR Simon.

"Aj iné nedostatky, keď sme mali predtým 25 do 30 % nedostatkov, poklesli na 13 %. Potvrdzuje to, že naše rozhodnutia boli správne," poznamenal.

Aj povinnosť nahlasovania tovaru pri dovoze zo zahraničia podľa Simona "veľmi pomáha", pretože, "keď nám niekto nahlási, že dovezie kamión hydiny z Francúzska, ktorú sme už v niekoľkých predajných bodoch zachytili a vrátili naspäť do zahraničia, tak určite naši kontrolóri budú venovať zvýšenú pozornosť napríklad kvalite francúzskej hydiny".

"Táto databáza nám môže poslúžiť jednak ako preventívne opatrenie, ale aj ako operatívne opatrenie v prípade nákaz - napríklad u takých, ako bola minuloročná dioxínová kauza. Keby taká istá situácia nastala teraz, tak Štátna veterinárna a potravinová správa SR na základe údajov z databázy vie zistiť, koľko akého tovaru sa na Slovensko doviezlo a mohla by nastúpiť priamo do tých skladov, obchodov, v ktorých predmetný tovar prichádza do distribúcie. Toto je krok, ktorým chránime záujem občana," podčiarkol.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood