Facebook Statistics
Značka Kvality

Ministerstvo predstavilo vyhlášky o mäsových a mliečnych výrobkoch (obsahuje video)

01-03-2012

Podľa ministra Simona budú musieť mať mäsové a mliečne výrobky na obale uvedený dátum, kedy boli krájané a rozvážané, aby bol spotrebiteľ chránený.

BRATISLAVA 1. marca (SITA) – Vyhlášky týkajúce sa mäsových výrobkov, mliečnych výrobkov a bryndze, ktoré pripravuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, by mali vstúpiť do platnosti do troch mesiacov. Povedal to dnes na tlačovej besede v Bratislave minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. Podľa jeho slov ide pri mäsových a mliečnych výrobkoch o ich krájanie a rozvážanie, pričom na výrobkoch musí byť uvedený dátum krájania a rozvážania. „Napríklad v obchode je veľké množstvo šunky nakrájané už niekoľko dní a spotrebovať ho máte do 48 hodín, je preto treba vedieť, kedy bola nakrájaná,“ uviedol minister. Toto označovanie je v prospech ochrany, kvality bezpečnosti a zdravia spotrebiteľov. Vyhláška bude podľa slov ministra obsahovať aj prílohy – napríklad špekačky a párky nebudú môcť obsahovať hydinový separát.

Taktiež na mliečnych výrobkoch bude musieť byť podľa vyhlášky uvedený dátum krájania a rozvážania, aby bol spotrebiteľ ochránený. „Osobitná vyhláška ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sa týka aj bryndze,“ informoval minister. Bryndza musí obsahovať minimálne 50 percent ovčej hrudky, čo musí byť na obale uvedené spolu s dátumom rozvážania. „Takisto bryndzová nátierka musí obsahovať 50 percent bryndze, inak nepôjde o bryndzovú nátierku,“ povedal Simon. Tieto podmienky bude musieť dodržiavať akýkoľvek výrobca, ktorý bude bryndzu a bryndzové výrobky vyrábať, respektíve dovážať ich na Slovensko.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood