Facebook Statistics
Značka Kvality

Farmári by podľa Simona mali vytvoriť 1 153 pracovných miest

08-03-2012

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsolt Simon v stredu uviedol, že farmári v rámci výzvy vypísanej vo februári tohto roku predložili spolu 653 projektov, v ktorých sa zaviazali minimálne jeden rok zamestnávať celkovo 1 153 ľudí
BRATISLAVA 7. marca (SITA) - Slovenskí farmári a spracovatelia by mali z prostriedkov na podporu systému predaja konečnému spotrebiteľovi vytvoriť viac ako 1 150 pracovných miest. Ako v stredu po rokovaní vlády informoval minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, farmári v rámci výzvy vypísanej vo februári tohto roku predložili spolu 653 projektov, v ktorých sa zaviazali minimálne jeden rok zamestnávať celkovo 1 153 ľudí. "Ani jeden z týchto projektov nemusíme odmietnuť pre nedostatok peňazí," povedal Simon. Celkovo rezort na tieto projekty vyčlenil z Programu rozvoja vidieka prostriedky v celkovej výške 37 mil. eur.
Minister zároveň informoval o výsledkoch zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami za uplynulý rok. Ten podľa Simona vykázal záporné saldo v objeme 762 mil. eur. V porovnaní s rokom 2010 však ide o zlepšenie o 195 mil. eur. "Domáci výrobcovia tak dostávajú väčší priestor na území Slovenskej republiky," uviedol Simon. Darilo sa aj agropotravinárskemu priemyslu, ktorý by mal podľa ministra po predošlých negatívnych rokoch dosiahnuť za vlaňajšok kladný hospodársky výsledok vo výške 90 mil. eur.
Simon informoval aj o probléme, keď jeho rezort zdedil po bývalom ministerstve výstavby a regionálneho rozvoja obrovskú sekeru v podobe nadkontrahovania prostriedkov z eurofondov o 354 mil. eur. "Vláda Ivety Radičovej túto sekeru znížila na 140 mil. eur," konštatoval minister. V Regionálnom operačnom programe sa čerpanie zvýšilo z 12 %, čo bol stav pri nástupe terajšej vlády, na 42 % a v Operačnom programe Bratislavský kraj sa čerpanie zrýchlilo na 39 % z pôvodných 7,7 %.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood