Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív tlačových správ

Výsledkom dohody s reťazcom Kaufland je podpora lokálnych výrobcov potravín

05-04-2017

Väčší priestor v maloobchodných predajniach pre regionálnych výrobcov potravín. To je výsledok rokovaní ministerstva s obchodným reťazcom Kaufland.

Ministerstvo pôdohospodárstva nedávno predstavilo svoj zámer zvýšiť podiel slovenských výrobkov na pultoch predajní prostredníctvom lokálnych dodávateľov. Lokálni výrobcovia budú môcť v prípade záujmu dodávať potraviny pravidelne priamo do maloobchodných predajní konkrétneho reťazca a to do vzdialenosti 50 km od miesta ich výroby.

Konkrétnym výsledkom tohto projektu je dohoda o spustení projektu regionálnych potravín aj s maloobchodným reťazcom Kaufland. Ten by mal už v prvej polovici roka 2017 vytvoriť priestor malým regionálnym výrobcom potravín na pultoch vybraných prevádzok.

„Oceňujem konštruktívny prístup spoločnosti Kaufland a chuť začať systematicky budovať množinu dodávateľov, ktorí budú mať možnosť do budúcnosti intenzívne rásť. Začať je to podstatné,“ uviedol Milan Lapšanský, generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu ministerstva. „Tieto firmy budú pozitívnym príkladom pre ďalšie firmy, ktoré doposiaľ organizovaný maloobchodný trh principiálne odmietajú. Dôvodom je, že majú pred ním obavu či rešpekt. Svoje produkty zatiaľ predávajú iba v obmedzenej maloobchodnej sieti väčšinou vlastných predajní.“

Obe strany, ministerstvo aj Kaufland, dosiahli zhodu aj v otázke zvýšenej podpory tých slovenských výrobkov, ktoré vedia plne nahradiť importované tovary. Príkladom sú na Slovensku vyrábané komoditné syry. „Z našej strany je záujem o nákup hydinového mäsa v takých objemoch, aby nebolo nutné pri uspokojovaní dopytu ich zákazníkov využívať import,“ uviedol Richard Bendík, riaditeľ nákupu spoločnosti Kaufland. Okrem toho maloobchodný reťazec Kaufland dopytuje super čerstvé hovädzie mäso, ako aj bravčové a morčacie mäso zo Slovenska a žiada ministerstvo o spoluprácu.

Ministerstvo pôdohospodárstva prostredníctvom svojej e-mailovej adresy [email protected] zhromažďuje informácie o subjektoch, ktoré majú záujem aktívne participovať na novom projekte a dodávať do siete národných aj nadnárodných maloobchodných veľkoplošných prevádzok vo svojom okolí.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood