Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív tlačových správ

Stredné odborné školy budú mať lepšie technické vybavenie i priestory

15-02-2018

Takmer 80 stredných odborných škôl získa viac ako 50 miliónov eur na modernizáciu materiálno-technického vybavenia pracovísk, internátov, rekonštrukciu priestorov či zvýšenie energetickej hospodárnosti budov. Vyhodnotili sme žiadosti z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) zamerané na zvýšenie počtu žiakov na praktickom vyučovaní.

  • 77 stredných odborných škôl získa cez 50 mil. eur na modernizáciu materiálno-technického vybavenia a rekonštrukciu priestorov
  • V rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) bolo vyhlásených už 19 výziev za miliardu eur

„Ak chceme, aby Slovensko bola konkurencieschopná krajina, nesmieme zabúdať na odborné vzdelávanie na stredných školách. Tie boli v poslednej dobe akoby na okraji záujmu. Pritom práve odborné školy vychovávajú také profesie ako sú poľnohospodári, potravinári, elektrotechnici, stavbári, lesníci, ale dokonca aj hotelieri. Bez nich si sotva vieme predstaviť bežný život. Práve toto sú odbory, ktoré sa bez kvalitného technického a materiálneho vybavenia nezaobídu,“ uviedla Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

MPRV SR, ktoré je riadiacim orgánom pre Integrovaný regionálny operačný program (IROP), vyhodnotilo prvé kolo žiadostí o nenávratný finančný príspevok na zvýšenie počtu žiakov stredných odborných škôl na praktickom vyučovaní. „Do prvého kola bolo predložených spolu 107 projektov v hodnote  68,8 mil. eur. Schválených bolo doteraz 77 projektov v hodnote 50,24 milióna eur,“ spresnil Marek Mitošinka, generálny riaditeľ sekcie regionálneho rozvoja MPRV SR. Spolu je na zvýšenie počtu žiakov stredných odborných škôl na praktickom vyučovaní vyčlenených bezmála 95 miliónov eur, po prvom kole teda ostáva k dispozícii ešte približne 45 miliónov eur. Najviac podporované aktivity v projektoch boli materiálno-technické vybavenie pracovísk ako napríklad dielne, šatne, sociálne zariadenia, moderné meracie zariadenia pre študentov, výpočtová technika, vzduchotechnika, osvetlenie. Pri rekonštrukcii priestorov to bolo rozšírenie učební, zvýšenie počtu učební, vytvorenie nových priestorov pre hygienické potreby. Podporené bolo tiež zvýšenie energetickej hospodárnosti budov – zateplenie obvodového plášťa budovy, zateplenie strechy.

„Popri poľnohospodárstve, potravinárstve a lesníctve je rozvoj vidieka dôležitou súčasťou agendy ministerstva,“ vysvetlila ministerka Gabriela Matečná. „Zásadným spôsobom sme naštartovali čerpanie eurofondov na regionálny rozvoj.  Kým na začiatku volebného obdobia boli vyhlásené iba dve výzvy, ku dnešnému dňu je to 19 výziev za miliardu eur. Z celkovej alokácie 1,738 mld. eur táto suma predstavuje 59%. IROP je nielen úspešný eurofondový operačný program, ale aj príklad transparentnosti a zapojenia samotných regiónov do rozhodovania.“

Agrorezort v rámci IROP-u podporí vznik tisícok nových miest v škôlkach, lepšie technické vybavenie v školách, zeleň v mestách, rekonštrukcie regionálnych ciest, lepšie sociálne služby, kvalitnú verejnú dopravu či budovanie cyklotrás.

Prílohy (dokumenty na stiahnutie)



Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood