Kupujte slovenské potraviny

Nekupujte mačku v krabici (od mlieka)

Pri nákupe platí stará dobrá rada: Nekupujte mačku vo vreci. O to viac to platí pri nákupe potravín, od kvality ktorých závisí naše zdravie. Viete, aký je rozdiel medzi čerstvým mliekom a krabicovým? Na čo si dávať pozor pri kúpe mliečnych výrobkov?

Ste milovníkom kávy s mliekom, mliečnych polievok, smotanových omáčok alebo sladkých dezertov so šľahačkou? Mlieko, syry a mliečne výrobky sa stali neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného stravovania.

Mlieko je takmer dokonalá potravina, ktorá obsahuje výživné a stavebné látky pre stavbu tela a rast človeka v detskom veku, obsahuje látky pre energetické zabezpečenie existencie organizmu, je zdrojom minerálnych látok, vitamínov, hormónov a enzýmov, je zdrojom  esenciálnych prvkov, ktoré si organizmus nevie vyrobiť sám, obsahuje základné živiny a esenciálne látky, ktoré sú v dostatočnom, primeranom množstve a vyváženom pomere, má vysokú využiteľnosť živín a minimálne zaťažuje organizmus. Obsahuje bielkoviny, mliečny tuk, sacharidy, minerálne látky, vitamíny a enzýmy. Z minerálnych látok obsiahnutých v mlieku sú najdôležitejšie vápnik a fosfor a tak vo vzájomnej kombinácií napomáhajú zabraňovať rednutiu kostí a dodáva vápnik do tela.

MLIEKO

Mlieko z mliekomatu

Pred pár rokmi bolo veľmi populárne nakupovanie mlieka v mliekomatoch, ktoré ste si potom doma prevarili a následne ste ho mohli konzumovať. Dnes sa táto tradícia vyskytuje už len v menšej miere a vyznávajú ich hlavné spotrebitelia, ktoré si toto mlieko obľúbili. Chuť tohto mlieka je totiž výraznejšia, tukovosť obvykle vyššia a hlavne z takéhoto mlieka dokážete si pripraviť aj domáce kyslé mlieko a to obvykle na 3-5 deň po zakúpení mlieka z mliekomatu.

Tepelne spracované mlieko

Väčšina z nás berie to, že mlieko a iné potraviny sú pasterizované a homogenizované ako samozrejmosť. Avšak pasterizácia a homogenizácia jedlá znehodnocujú. Menia chemické zloženie jedla, spôsobujú žltnutie tukov, ničia živiny a vedú k tvorbe voľných radikálov v tele. Už sa to netýka len mliečnych výrobkov. Pasterizácia sa používa na všetko – od ovocných štiav po orechy v škrupine. Veľa ľudí sa rozhodne úplne vylúčiť mliečne výrobky, ale pokiaľ ste medzi tými, ktorí tak neurobili, mali by ste vedieť, že existuje veľký rozdiel medzi pasterizovaným a surovým mliekom a takisto aj veľa mýtov o oboch.

Pasterizácia mlieka

Priemyselná revolúcia vytvorila prvé poľnohospodárske továrne: kravské pasienky v rámci mestských limitov vedľa liehovarov. Nehygienické podmienky v novom mestskom prostredí viedli k rozvoju pasterizácie: zahriatiu mlieka na vysoké teploty, aby došlo k zničeniu všetkých choroboplodných baktérií a patogénov. Bola to lacná alternatíva hygienických kontrôl a regulácií. Ľudia v rokoch 1800 až 1900 museli byť presvedčení, že pasterizované mlieko bolo lepšie než surové. Začala sa obrovská marketingová kampaň, ktorá zahŕňala priemyselníkov a vládne agentúry, a ktorá pokračuje dodnes. Mnoho ľudí je zhrozených nad predstavou pitia mlieka vo svojej prirodzenej forme. Neoprávnene.

Pasterizácia znehodnocuje mlieko mnohými spôsobmi. Jej proces úplne ničí vitamín A a takisto aj 38% vitamínov B. Oslabuje alebo ničí vitamín C. Ničí enzým – fosfatázu, ktorý je potrebný pre absorpciu vápnika. Mení alebo ničí mnoho aminokyselín, a tak znižuje stráviteľnosť proteínov v mlieku o 17%. Zmeny v mliečnych proteínoch môžu často vyvolávať imunitnú reakciu. Prospešné baktérie sú taktiež zničené procesom pasterizácie – baktérie, ktoré zabraňujú rozkladaniu mlieka. Surové mlieko skysne, zatiaľ čo pasterizované mlieko zatuchne.

Homogenizácia mlieka

Homogenizácia je vysokotlakový proces, ktorý štiepi tuky na drobné častice tak, že zostávajú suspendované. To dodáva mlieku, arašidovému maslu a ďalším potravinám krémovú konzistenciu. Tuk vystavený vysokej teplote a tlaku zoxiduje a zatuchne. Mlieka so zníženým obsahom tuku sú zahusťované pridaním sušeného mlieka. Sušené mlieko je takisto zoxidovaný tuk. Homogenizované produkty boli spojené s rastúcim výskytom rakoviny a ochorení srdca.

Pasterizácia UHT ohrevom

Ultravysoký ohrev alebo Ultra Heat Treatment (UHT)

UHT produkty sú obzvlášť znehodnocené. Môžete vidieť, že organické mlieko predávané v obchodech je často ultrapasterizované. Veľmi vysoké teploty využívané v UHT produktoch vo veľke miere menia a ničia proteíny a enzýmy. UHT mlieko je tak neprirodzené, že baktérie sa k nemu ani nepriblížia. Dokáže vydržať bez chladenia až 50 dní v plastových fľašiach a až 6 mesiacov v aseptických obaloch.

Keď jeme alebo pijeme pasterizované a homogenizované potraviny, zvýšený príjem nevyužitelných proteínov núti naše telo rýchlo minúť veľa enzýmov a ostatných živín na ich spracovanie. Pasterizované mlieko môže viesť k výživovým nedostatkom. Časti proteínov, tukov a cukrov v znehodnotenom mlieku dokážu ľahko prejsť cez črevnú stenu a spôsobiť zápaly a alergické reakcie. Každý deň je čoraz viac potravín pasterizovaných ako náhrada za nehygienické podmienky, ničenie prírodných baktérií a enzýmov, ktoré by za normálnych okolností zabraňovali množeniu patogénov.

MLIEČNE VÝROBKY

Tvaroh

Tvaroh je mliečny výrobok, ktorý patrí do skupiny čerstvých (nezrejúcich) syrov. Má vynikajúce výživové vlastnosti. Tvaroh sa vyrába z tepelne ošetreného kravského mlieka. Podstatou výroby tvarohu je zrážanie mlieka kyselinou mliečnou, ktorá vzniká z mliečneho cukru (laktózy) pôsobením kultúr kyslomliečnych baktérií. Nevyhnutnou technologickou operáciou pri výrobe tvarohu je jeho chladenie. Tvaroh obsahuje určité množstvo kyslomliečnych baktérií, preto je potrebné tvaroh skladovať pri teplote najviac 8 °C.

Bryndza

Je to mäkký, miesený a solený ovčí syr vyrábaný z hrudkového ovčieho syra. Vyrába sa na Slovensku, v Poľsku, Rumunsku, Ukrajine a v Bulharsku. Konzumujú ju aj v Rakúsku a Bavorsku alebo v Česku. Bryndza obsahuje 650-700 mg vápnika V roku 2008 Slovensko získalo chránené označenie pôvodu na Slovenskú bryndzu.

Základnou surovinou na výrobu bryndze je ovčí syr (ovčí hrudkový syr), alebo jeho skladovaná forma - skladovaný ovčí syr (sudový ovčí syr) vyrobený z ovčieho mlieka a hrudkový syr vyrobený z kravského mlieka. Podiel syra z ovčieho mlieka musí byť v sušine bryndze vyšší ako 50 % hmotnostných.

Aké druhy bryndze poznáme:

  • ovčiu bryndzu vyrábanú len z ovčieho hrudkového syra,
  • zmesnú bryndzu vyrábanú z ovčieho hrudkového syra a hrudkového syra,
  • zmesnú bryndzu vyrábanú zo skladovaného ovčieho syra a hrudkového syra.

Ako skladujeme mliečne výrobky

Spracované mlieko a mliečne výrobky sa v mliekarenskom podniku uchovávajú v špeciálne vyčlenených skladových priestoroch, ktoré sú chladené na požadovanú teplotu. Skladové priestory sú od výrobných priestorov vždy prísne oddelené. V zásade môžeme mliečne výrobky z hľadiska podmienok skladovania rozdeliť na dve veľké skupiny:

Skladovanie čerstvých výrobkov - Do tejto skupiny patria všetky výrobky so záručnou dobou do 30 dní. Vyžadujú si skladovanie v chladiacich boxoch, resp. chladiacich vitrínach, a to počas celej doby použiteľnosti pri teplote +2 až +8 °C.
Skladovanie trvanlivých výrobkov - Patria sem všetky výrobky na ktorých je uvedené, že sú trvanlivé. Sú balené v špeciálnom 7- vrstvovom obale, ktorý ich chráni pred účinkami svetla a vlhkosti. Skladujú sa na suchom mieste pri bežnej teplote miestnosti, t.j. nie viac ako 24 °C.

SYRY

Výroba syrov je považovaná za najnáročnejšiu mliekarenskú technológiu. Na 1 kg syra je potrebných asi 7 – 12 kg mlieka. Podstatná časť vyrobeného mlieka u nás a vo svete sa spracováva práve na syry a tých je celkovo niekoľko sto druhov. Prevažná časť syrov sa vyrába z kravského mlieka. V podstate sa všetky syry delia na prírodné a na syry tavené, ktoré sa získavajú topením viacerých druhov syrov s ďalším ochutením a taviacimi soľami. Prírodné syry sa v podstate vyrábajú tak, že sa bielkovina mlieka vyzráža (zachytí sa i tuk, minerálie a ďalšie zložky mlieka) a oddelí sa rozpustná časť mlieka – srvátka.

Tvrdé syry

Vyrábajú sa prevažne z kravského pasterizovaného mlieka o rôznej hmotnosti (porciované o malých hmotnostiach až po 45 kg bloky). S dobou zretia, ktorá je najmenej 4 týždne a najviac 1-2 roky, je spojená i ich chuť, konzistencia a pri zretí syrov bez obalov i vznik tvrdej kôry na povrchu syrov.

Druhy tvrdých syrov:

s tvorbou ôk v ceste, napr. ementálskeho typu
bez tvorby ôk v ceste, napr. Moravský blok

Polotvrdé syry

Polotvrdé syry tvoria rozsiahlu a u nás najrozšírenejšiu skupinu tzv. eidamských syrov alebo nazývaných ako syry z nízkodohrievanej syreniny. Ich doba zretia, ktorá môže byť časovo veľmi rozdielna (najmenej 3 týždne a najviac 2 roky) vplýva na dosiahnutie rozdielov v chuti a konzistencii. Polotvrdé syry vyrábané slovenskými výrobcami sú eidamského typu a nesú najčastejšie názov výrobcu.

Parené syry

Vyrábajú sa z ovčieho i kravského pasterizovaného mlieka. Doba zretia je rozdielna: od čerstvých syrov (korbáčiky, parenice), ktoré sú vhodné na okamžitú konzumáciu až po zrejúce syry s kratšou, dlhšou (až 24 mesiacov) dobou zretia syry (napr. Kaškaval).

Najznámejšie druhy našich parených syrov:

  • Oštiepok- syr v tvare elipsoidu s pôvodnou ornamentikou o hmotnosti cca 500 g; vyrába sa v neúdený i údený, ktorý má žltohnedú farbu, z kravského a/alebo ovčieho mlieka
  • Slovenský oštiepok – chránené zemepisné označenie
  • Parenica - parený syr v typickom tvare stočenej stuhy
  • Korbáčik a Korbáčik nite- parený syr v tvare vlákien, ktoré môžu byť zapletené do tvaru korbáčika
  • ďalšie druhy parených syrov (napr. Inovec, Koliba)

Čerstvé syry

Medzi čerstvé syry patria všetky druhy, ktoré sú charakteristické dobrým prekysnutím syra po výrobe a môžu sa konzumovať po jej ukončení.

Druhy syrov zaradených do tejto skupiny:

  • vyrobené z kravského mlieka, napr. tvarohy, cottage cheese, ricotta, hrudkový syr
  • vyrobené z ovčieho mlieka, napr. ovčí hrudkový syry
  • syry v soľnom náleve, napr. typu feta

Tavené syry

Výroba tavených syrov je založená na výbere surovín z prírodných syrov, v ich zomletí a zmiešaní s vodou, tavenými soľami a ďalšími prísadami a v úprave tučnosti (napr. maslom a pod.). Pri tavení v tavičke je potrebné hmotu stále miešať. Samotný proces tavenia trvá niekoľko minút. Po ukončení procesu sa tavená hmota za tepla balí. Veľký význam pri tavení syra zohráva taviaca soľ, vyrobená prevažne na báze polyfosfátov, ktorá plní funkciu emulgátora a tým bráni tzv. deštrukcii syrovej hmoty a svojimi vlastnosťami vytvára homogénnu hmotu.

Plesňové syry

Plesňové syry sú vyrobené z pasterizovaného mlieka, do ktorého sa pridávajú okrem kyslomliečnych kultúr i špeciálne ušľachtilé plesňové kultúry. Patria medzi zrejúce syry.

Druhy syrov zaradených do tejto skupiny:

  • syry s modrou alebo zelenou plesňou vo vnútri cesta - zrejú najmenej 2 týždne, zrením sa syr stáva kvalitnejší, lahodnejší (napr. Roquefort, Niva, Gorgonzola)
  • syry s bielou plesňou na povrchu- zrejú najmenej do doby nárastu bielej plesne na povrchu syra (7 – 9 dní), zrením syr získava výbornú syrovú chuť, častokrát s „hubovou“ príchuťou, syry môžu zrieť až dva mesiace (napr. Encián)
  • syry dvojplesňové- kombináciou dvoch druhov plesne – bielej na povrchu a modro-bielej vo vnútri cesta

Čo je to Značka kvality SK

znacka kvalityAk chcete mať istotu, že výrobok bol naozaj vyrobený na Slovensku a zo slovenských surovín, kupujte potraviny, ktoré majú na obale uvedené logo Značky kvality SK. Je to označenie, ktoré Ministerstvo pôdohospodárstva udeľuje poľnohospodárskym a potravinárskym produktom. Ak je výrobok označený Značkou kvality SK znamená to, že minimálne 75% tvorí podiel domácej suroviny a všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočňovať na území Slovenskej republiky. Skladba potraviny musí byť doložená laboratórnymi skúškami. Ak má výrobok nadštandardné vlastnosti, má právo používať zlaté logo Značka kvality SK Gold.

SK GOLDZnačka kvality SK GOLD je významnou aktivitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v oblasti podpory domácich potravín a výrobkov. V súčasnosti máme zaregistrovaných 1223 výrobkov Značky kvality SK od 151 slovenských výrobcov. Medzi výrobkami nájdete cukrárske a pekárenské výrobky, mäso a mäsové výrobky, konzervy, mliečne výrobky, víno, ryby a ďalšie..

Viac sa dočítate tu: www.znackakvality.sk

Nájdete nás aj na Facebooku: www.facebook.com/ZnackaKvalitySK

Zoznam výrobcov a držiteľov ocenenia Značka kvality SK a Značka kvality SK Gold
Kategória: Mlieko, syry, mliečne výrobky

Syráreň Havran, a.s.
Priemyselná 1339
Senica

  • Záhorácky syr HAVRAN údený – GOLD
  • Záhorácky syr HAVRAN polooštiepok údený 180 g – GOLD
  • Záhorácky syr HAVRAN Ementaler – GOLD
  • Záhorácky syr Havran ementaler údený – GOLD
  • Záhorácky syr Havran - syr na vyprážanie – GOLD
  •  Záhorácky syr Havran zrejúci – GOLD
  • Záhorácky syr Havran Premium – cca 2,7 kg; cca 1,4 kg; plátky 100 g; blok 200 g – GOLD
  •  Záhorácky syr Havran parený údený (jednotlivo balený s hmotnosťou cca 1,5 kg, delený blok s hmotnosťou 450g, 230g, porcia 100g)  – GOLD
  •  Záhorácky syr Havran čerstvý slaný – GOLD
  • Záhorácky syr Havran Bryndza plnotučná 125g – GOLD

MILSY, a.s.
Partizánska 224/B
957 01 Bánovce nad Bebravou

  • Monika neochutená  200g– GOLD
  • Bánovecká parenica údená – GOLD
  • Bánovecká parenica neúdená – GOLD
  • Bánovecký oštiepok – GOLD
  • Bánovecký polooštiepok – GOLD
  • Bánovecká  nátierka  termizovaná  so smotanou  rastl. tukom a bylinkami – ZK SK
  • Bánovecká nátierka termizovaná so smotanou, rastlinným tukom a  ementálovou príchuťou – ZK SK
  • Bánovecká nátierka  termizovaná so  smotanou, rastl. tukom a  červ. paprikou – ZK SK
  • Bánovecká nátierka so smotanou a  rastlinným  tukom – ZK SK
  •  Bánovecký smotanový  jogurt biely 145g – GOLD
  •  Bánovecká syrová torta, 1.5 kg, 2 kg, 2,5 kg - GOLD
  •  Mliečna kocka 250 g – GOLD
  •  Bánovecká nátierka neochutená 200 g - GOLD
  •  Bánovecká nátierka s chrenom zo smotany 150 g - GOLD
  •  Bánovecká nátierka s cesnakom zo smotany 150 g - GOLD
  •  Bánovecká nátierka s bylinkami zo smotany 150 g - GOLD
  •  Bánovecká nátierka s paprikou zo smotany 150 g - GOLD
  •  Bánovecká nátierka s jogurtom a vlákninou zo smotany 150 g - GOLD
  •  Monika s hríbmi smotanová 200 g - GOLD
  •  Monika s bryndzou smotanová 200 g - GOLD
  •  Bánovecký smotanový jogurt cesnak 145 g – GOLD
  •  Bánovecká nátierka s príchuťou plesnivého syra zo smotany 150 g – ZK SK
  •  Bánovecká nátierka s príchuťou ementálu zo smotany 150 g – ZK SK
  • Jogurt biely 150 g – GOLD                  
  • Bánovecký tvaroh tučný hrudkovitý 250 g – ZK SK

MILK- AGRO, s.r.o.
Čapajevova 36
Prešov 080 46 

  • Bifidové mlieko s vlákninou – ZK SK
  • Duetko jogurt vanilkový s jahodami - GOLD
  • Duetko jogurt vanilkový s černicami  - GOLD
  • Jogurtová tatarka – GOLD
  • Sabinovská hrudka biela   – ZK SK
  • Volovec prírodný, plnotučný, polotvrdý syr zrejúci pod mazom – GOLD

Tatranská mliekareň, a.s.
Nad traťou 26
060 01 Kežmarok

  • Trvanlivé mlieko nízkotučné  – ZK SK
  • Trvanlivé mlieko polotučné – ZK SK
  • Trvanlivé mlieko plnotučné  – ZK SK
  • Tatranské horské mlieko vysokopasterizované plnotučné – ZK SK
  • Tatranské mlieko vysokopasterizované polotučné – ZK SK
  • Bobáčik kakaový– ZK SK
  • Bobáčik s vanilkovou arómou – ZK SK 
  • Acidofilné plnotučné mlieko – ZK SK
  • Plesnivec – GOLD
  • Encián Camembert – GOLD
  • Tatranský Rival – ZK SK
  • Encián Gold – GOLD
  • Dráčik termizovaný tvarohovo – smotanový krém vanilkový–ZK SK
  • Zákys plnotučný –ZK SK
  • Tatranská Niva –ZK SK

Združenie zázrivských korbáčikarov
Dolina 126
027 05 Zázrivá

  • Oravský korbáčik – GOLD
  • Oravský korbáčik údený – GOLD
  • Zázrivský korbáčik – GOLD
  • Zázrivský korbáčik údený – GOLD
  • Zázrivské Vojky – syrové nite údené – GOLD
  • Zázrivské Vojky – syrové nite – GOLD

Levické mliekarne, a.s.
Júrska cesta č. 2
934 01 Levice

  • Tvaroh tučný hrudkovitý – GOLD
  • Tvaroh mäkký hrudkovitý – GOLD
  • Kefírové mlieko so zníženým množstvom  tuku – ZK SK
  • Niva, syr s  modrou plesňou valec, porciovaný – GOLD
  •  Smotana pochúťková kyslá 14% – ZK SK
  • Tekovská tehla, t. vs. 45 % polotvrdý zrejúci plnotučný syr - GOLD
  • Tekovský salámový údený syr, t. vs. 45 %  polotvrdý zrejúci plnotučný údený syr - GOLD
  • Vysokopasterizované homogenizované polotučné mlieko, tuk 1,5 % – GOLD
  • Tekovský salámový syr neúdený– GOLD
  • Zlatá niva – GOLD
  • Zlatá niva, porciovaný syr – GOLD
  • Miláčik čokoládový – ZK SK
  • Miláčik vanilkový– ZK SK
  • Maslo Babička 250 g, 100 g - GOLD
  •  Mlieko Babička 3,5 % - GOLD
  •  Tavený syr Levík 100 g – ZK SK
  • Babička Miláčik Vanilka 100 g – ZK SK
  • Babička Miláčik Čokoláda 100 g – ZK SK

AGRO TAMI, s.r.o.
Cabajská 10
950 22 Nitra

  • Kúsky tvarohu na marhuliach - GOLD
  • Kúsky tvarohu na malinách - GOLD
  • Kúsky tvarohu na višniach a čiernych ríbezliach – GOLD

Humenská mliekareň, a.s.
Poľná 1
066 01 Humenné

  • Smotana 12% - ZK SK
  • Eidamská tehla 45% - ZK SK
  • Maslo - ZK SK
  • Mlieko polotučné o množstve tuku najmenej 1,5 % - ZK SK
  • Jogurtové mlieko jahodové - ZK SK
  • Jogurtové mlieko čučoriedkové - ZK SK
  • Smotanový  jogurt jahodový - ZK SK
  • Smotanový  jogurt malinový - ZK SK
  • Smotanový  jogurt čučoriedkový  - ZK SK
  • Smotanový  jogurt lesná zmes - ZK SK
  • Smotanový  jogurt čokoládový - ZK SK
  • Smotanový  jogurt banánovo-čokoládový - ZK SK
  • Jogurt biely - ZK SK
  •  Zákvas - GOLD
  • Acidofilné mlieko plnotučné 3,6 % - ZK SK
  • KUBKO tvarohový dezert kakaový - ZK SK
  • DODKO tvarohovosmotanový krém  s vanilkovou príchuťou - ZK SK   
  • Mlieko nízkotučné o množstve tuku najviac 0,5 % - ZK SK

AGROFARMA, s.r.o.
018 56 Červený kameň

  • Gazdovská parenica údená - ZK SK
  • Gazdovský oštiepok údený - ZK SK
  • Gazdovský polooštiepok údený - GOLD
  • Gazdovský polooštiepok neúdený - GOLD
  • Javorník - GOLD
  • Koliba - GOLD
  • Gazdovské maslo- GOLD
  • Gazdovská parenica neúdená - ZK SK
  • Gazdovská parenička údená - GOLD
  • Gazdovská parenička  neúdená - GOLD
  • Gazdovské tyčinky cesnakové- GOLD
  • Kaškaval ovčí neúdený- GOLD
  • Slovenský biely syr, Slovenský biely syr porciovaný- GOLD
  • Gazdovský biely syr s korením, Gazdovský biely syr s korením porciovaný- GOLD
  • Zákvas - GOLD

Poľnohospodárske družstvo Liptovské Revúce
Stredná 297
034 74 Liptovské Revúce

  • Ovčie lahôdky- Ovčí hrudkový syr údený - GOLD
  • Ovčie lahôdky- Ovčí hrudkový syr  - GOLD
  • Ovčie lahôdky- Ovčia bryndza- GOLD
  • Ovčí oštiepok – GOLD
  • Ovčie nite – čerstvé - GOLD
  • Ovčie nite – údené - GOLD
  • Ovčie uzlíky (čerstvé, údené) – GOLD
  • Ovčí jogurt – GOLD
  • Ovčí jogurt s ovocnou príchuťou (jahoda, čučoriedka, marhuľa) – GOLD
  • Ovčia parenica – GOLD
  • Žinčica – GOLD
  • Ovčia parenica údená – GOLD
  • Ovčie cesnakové špagetky – GOLD
  • Ovčie cesnakové uzlíky – GOLD

PPD Liptovská Teplička
059 40 Liptovská Teplička 566

  • BIO Ovčí syr - GOLD
  • BIO 100% ovčia bryndza - GOLD
  • BIO Ovčí syr údený- GOLD
  • BIO Žinčica- GOLD
  • BIO Maslo- GOLD
  • BIO Nite- GOLD
  • BIO Ovčí syr solený – GOLD

PD Mestečko
020 52 Mestečko 1

  • Mestecký jogurt biely - GOLD
  • Mestecký jogurt ochutený ananásový - GOLD
  • Mestecký jogurt ochutený brusnicový - GOLD
  • Mestecký jogurt ochutený čokoládový- GOLD
  • Mestecký jogurt ochutený čučoriedkový- GOLD
  • Mestecký jogurt ochutený malinový - GOLD
  • Mestecký jogurt ochutený marhuľový - GOLD
  • Mestecký jogurt ochutený vanilkový – ZK SK
  • Mestecký jogurt ochutený jahodový - GOLD
  • Dohňanka Jahodová, Vanilková, Čučoriedková, Čokoládová, Malinová,Lesná zmes, Marhuľová - GOLD
  • Kozí jogurt biely, malinový, černicový – ZK SK
  • Zákvas – GOLD
  • Pastierka – GOLD
  • Pastierka malinová, černicová – GOLD
  • Mestecký jogurt ochutený višňový  – GOLD
  • Mestecký jogurt ochutený arónia – GOLD
  • Mestecký jogurt ochutený rakytník – GOLD
  • Mestecký jogurt kávový – GOLD
  • Dohňanka Brusnicová – GOLD

Bryndziareň a syráreň Zvolenská Slatina
SNP 7, 962 01 Zvolenská slatina

  • Bryndza Slatina 100 % ovčia – GOLD
  • Žinčica Slatina kyslá ovčia – GOLD
  • Merino, polotvrdý zrejúci plnotučný ovčí syr  - GOLD
  • Merino údené , polotvrdý zrejúci plnotučný ovčí syr údený – GOLD
  • Oštiepok ovčí , neúdený, parený – GOLD
  • Oštiepok ovčí , údený, parený – GOLD
  • Parenica ovčia neúdená – GOLD
  • Bryndza Slatina 125 g, 250 g – GOLD

Mária Záňová – výroba syrových korbáčikov
Dolina 126
027 05 Zázrivá

  • Syrové očká – ZK SK
  • Syrové očká údené – ZK SK

Oľga Apoleníková – SHR
Pružina 391
018 22 Považská Bystrica

  • Ovčí hrudkový syr – GOLD
  • Ovčí údený syr - GOLD
  • Oštiepok ovčí - GOLD
  • 100% Ovčia bryndza salašnícka - GOLD
  • Nite ovčie - GOLD
  • Bačové uzlíky údené - GOLD
  • Žinčica - GOLD
  • Ovčí syr pikantný - GOLD
  • Ovčí syr údený nakladaný v oleji – ZK SK
  • Ovčí syr vyzretý nakladaný v oleji – ZK SK
  • Jogurt ovčí - GOLD
  • Jogurt ovčí čučoriedkový - GOLD
  • Jogurt ovčí medový - GOLD
  • Ovčia urda – ZK SK
  • Ovčia srvátka – ZK SK
  • Ovčia urda nakladaná v slanom náleve – ZK SK
  • Ovčia urda ala Herian – ZK SK
  • Ovčí syr vyzretý - GOLD
  • Modrý mak - GOLD
  • Biely mak – GOLD
  • Parený ovčí syr údený – GOLD

Poľnohospodárske družstvo GADER Blatnica
Karlová 03815‎

  • Gaderský zákvas - GOLD
  • Gaderský jogurt  - biely - GOLD
  • Gaderský jogurt  - čokoláda - GOLD
  • Gaderský jogurt  - čučoriedka - GOLD
  • Gaderský jogurt – jahoda - GOLD
  • Gaderský jogurt - lesná zmes - GOLD
  • Gaderský jogurt – broskyňa - GOLD
  • Gaderský jogurt – višňa - GOLD
  • Gaderský jogurt – brusnica - GOLD
  • Gaderský jogurt – vanilka – GOLD

Farma ZLIECHOV spol. s r.o.
018 32 Zliechov 331

  • Gazdovský jogurt biely – GOLD
  • Gazdovský jogurt ochutený, s príchuťou BRUSNICA – GOLD
  • Gazdovský jogurt ochutený, s príchuťou ČOKO – PIŠKÓTA – GOLD
  • Gazdovský jogurt ochutený, s príchuťou ČUČORIEDKA – GOLD
  • Gazdovský jogurt ochutený, s príchuťou JAHODA – GOLD
  • Gazdovský jogurt ochutený, s príchuťou LESNÁ ZMES – GOLD
  • Gazdovský jogurt ochutený, s príchuťou VIŠŇA – GOLD
  • Gazdovský jogurt ochutený, s príchuťou MALINA – GOLD

Výborný produkt, s.r.o.
Námestie slobody 2
066 01 Humenné

  • Ovčí jogurt jahodový Vihorlatský –GOLD
  • Ovčí jogurt čučoriedkový Vihorlatský – GOLD
  • Ovčí jogurt čokoládový Vihorlatský – GOLD
  • Ovčí jogurt biely Vihorlatský – GOLD
  • Ovči jogurt Vihorlatský s Ricottou - jahoda a med - GOLD
  • Ovči jogurt Vihorlatský s Ricottou – čučoriedka  a med -  GOLD
  • Ovči jogurt Vihorlatský s Ricottou – jahoda - GOLD
  • Ovči jogurt Vihorlatský s Ricottou – čučoriedka - GOLD
  • Ricotta s ovčím jogurtom –biely - GOLD
  • Ricotta s ovčím jogurtom –čučoriedka - GOLD
  • Ricotta s ovčím jogurtom –jahoda - GOLD
  • Ricotta s ovčím jogurtom –čučoriedka s medom - GOLD
  • Ricotta s ovčím jogurtom –jahoda s medom - GOLD
  • Sušená ovčia bryndza kochanovská - GOLD
  • Pravá kochanovská bryndza 100% - GOLD
  • Žinčica kyslá - GOLD

Koliba a.s.
Krivec 2663
962 05 Hriňová

  • Eidam salámový syr 45 % - GOLD
  • Eidam údený syr 45 % - GOLD
  • Tradičné maslo – GOLD
  • Hriňovská tehla 45 % t.v.s. polotvrdý, zrejúci, plnotučný potravinový výrobok s rastlinným tukom – ZK SK
  • Hriňovská tehla 30 % t.v.s. polotvrdý, zrejúci, polotučný potravinový výrobok s rastlinným tukom – ZK SK
  • Hriňovec údený 45 % t.v.s. polotvrdý, zrejúci, plnotučný potravinový výrobok s rastlinným tukom – ZK SK
  • Karpatský blok 45 % t.v.s. polotvrdý, zrejúci, plnotučný potravinový výrobok s rastlinným tukom– ZK SK

RAJO, a.s.
Studená 35
823 55 Bratislava

  • Smotanový jogurt Mňam DUO jahodový s kúskami jahôd – ZK SK
  • Smotanový jogurt Mňam DUO čokoládový s kúskami čokolády – ZK SK
  • Smotanový jogurt Mňam DUO so zložkami a príchuťou tiramisu  – ZK SK
  • Smotanový jogurt Mňam DUO karamelový – ZK SK
  • Smotanový jogurt Mňam DUO čučoriedkový – ZK SK
  • Smotanový jogurt Mňam DUO višňový s kúskami višne – ZK SK
  • Smotanový jogurt Mňam DUO s kúskami piškóty – ZK SK
  •   Smotanový jogurt Mňam DUO s príchuťou dezertu višne v čokoláde – ZK SK
  • Smotanový jogurt Mňam DUO s príchuťou stracciatella – ZK SK
  • Smotanový jogurt Mňam DUO vanilkový – ZK SK
  • Kyslá smotana 14 % 180 g, 250 g, 375 g (plastový téglik)- GOLD
  • UHT Smotana na varenie 10 %180 ml (plastový téglik), 250 ml, 500 ml (Tetra Pak) – ZK SK
  • Rajo Cottage cheese biely - GOLD
  • Rajo Cottage cheese pažítka - GOLD
  • Rajo Cottage cheese tzatziki - GOLD
  • Rajo Cottage cheese chilli - GOLD
  • Rajo Cottage cheese horčica s cibuľou - GOLD
  • Rajo Cottage cheese šunka – chren - GOLD
  • Vysokopasterizovaná smotana na šľahanie; tuk 33 %, 180 ml, 250 ml – ZK SK
  • ACIDKO Zakysané mlieko s kultúrou Lb. Acidophilus so zníženým množstvom tuku 1% 250g, 450g, 950g - GOLD
  • ACIDKO Zakysané mlieko s kultúrou Lb. Acidophilus plnotučné 3,6 % 250 g, 450 g, 950 g - GOLD
  • Tvaroh jemný hrudkovitý 250 g - GOLD
  • Tvaroh tučný hrudkovitý 250 g – GOLD
  • Vysokopasterizované polotučné mlieko. Tuk najmenej 1,5 % 1L – ZK SK
  • Vysokopasterizované plnotučné mlieko. Tuk najmenej 3,5 % 1L – ZK SK
  • Trvanlivé nízkotučné mlieko. Tuk najviac 0,5 %.UHT,1L – ZK SK
  • Trvanlivé polotučné mlieko. Tuk najviac 1,5 %.UHT,1L – ZK SK
  • Trvanlivé plnotučné mlieko. Tuk najmenej 3,5 %.UHT,1L – ZK SK
  • KLASIK JOGURT biely 125 g, 375 g – ZK SK
  • KLASIK JOGURT jahoda 125 g, 375 g – ZK SK
  • KLASIK JOGURT s príchuťou stracciatella 125 g, 375 g – ZK SK
  • KLASIK JOGURT vanilka 125 g, 375 g – ZK SK
  • KLASIK JOGURT čokoláda 125 g, 375 g – ZK SK
  • KLASIK JOGURT banán - čokoláda, višňa, malina 125 g, 375 g – ZK SK
  • Smotanový jogurt Mňam DUO malinový s kúskami malín 145 g – ZK SK
  • Smotanový jogurt Mňam DUO marhuľový s kúskami marhúľ 145 g – ZK SK
  • Smotanový jogurt Mňam DUO čokoládový s lieskovými orieškami 145 g – ZK SK

Jozef Zvara, SHR, ÚSČ: SK 4-7-111
Dúbravy 366
96212 Detva

  • Ovčí hrudkový syr - GOLD
  • Ovčí hrudkový syr – údený - GOLD
  • Nite – neúdené - GOLD
  • Nite – údené - GOLD
  • Parenica- neúdená - GOLD
  • Parenica- údená - GOLD
  • Oštiepok (tvarované syry - polooštiepok, srdce ...) - GOLD
  • Bryndza - GOLD
  • Žinčica – GOLD

EUROMILK, a.s.
Bratislavská 41
932 15 Veľký Meder

  • Sušený mliečny puding KUKKONIA s kakaovou príchuťou 125 g – ZK SK
  • UHT Mlieko 1,5 % KUKKONIA PET- ZK SK
  • UHT Mlieko 2,8 % KUKKONIA PET – ZK SK

Poľnohospodárske družstvo vo Vrábľoch
Levická 886
952 80 Vráble

  • Pasterizované kravské mlieko 4 % -  GOLD

Syráreň Bel Slovensko a.s.   
Lastomírska 1
071 01 Michalovce

  • Mini Babybel 3x20 g, 5x20 g -  GOLD