Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Členské štáty sa zjednotia v testovaní potravín na dvojakú kvalitu

14-05-2018

Riešenie problému dvojakej kvality potravín, ktorý otvorilo Slovensko na celoeurópskej úrovni, naberá jasnejšie kontúry. Európska komisia predstavila jednotnú metodiku testovania výrobkov, ktorá zavádza harmonizovaný postup pri porovnávaní potravín pre celú EÚ.

  • Úsilie Slovenska vyhubiť dvojakú kvalitu potravín sa pretavuje do celoeurópskych opatrení
  • Jednotná európska metodika zavádza harmonizovaný postup testovania potravín pre celú EÚ
  • Členské štáty by mali do konca roka uskutočniť spoločný porovnávací test

Jednotná metodika nadväzuje na návrh Európskej komisie zaradiť dvojakú kvalitu medzi nekalé obchodné praktiky. Pracovalo na nej Spoločné výskumné centrum (JRC) Európskej komisie s expertmi z členských štátov, spotrebiteľskými organizáciami, maloobchodníkmi a prizvanými výrobcami. Na formulovaní metodiky sa podieľala aj Štátna veterinárna a potravinová správa SR.

Európska komisia očakáva, že členské štáty do konca roka 2018 uskutočnia spoločný porovnávací test potravín, ktorý môže metodiku ešte vyladiť.

Výsledky celoeurópskeho testovania by mali dať odpoveď aj na otázku, kedy rozdiely v zložení a senzorických vlastnostiach potravín predávaných pod rovnakou značkou na rôznych trhoch možno považovať za významné. Ide o kľúčový prvok navrhovanej zmeny smernice o nekalých obchodných praktikách, na základe ktorej členské štáty budú môcť za takéto rozdiely postihovať výrobcov.

„Jednotná metodika nám umožní získať oveľa väčší prehľad o rozdieloch vo výrobkoch, ktoré sa snažia tváriť identicky a pritom zavádzajú spotrebiteľov,“ uviedla podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. „Kritici už nebudú môcť spochybňovať výsledky našich testov a vyhlasovať, že používame iné metódy ako ostatné členské krajiny.“

Metodika poskytuje krajinám návod, ako postupovať pri výbere produktov, odbere vzoriek a samotnom testovaní. Výrobcovia potravín, pri ktorých testy preukážu rozdiely, budú musieť príslušným orgánom predložiť vysvetlenie.

Testy až v tretine krajín Európskej únie vrátane Slovenska odhalili, že na trhu  sú dostupné výrobky, ktoré síce na prvý pohľad pôsobia rovnako, ale v závislosti od krajiny nákupu majú preukázateľne odlišné zloženie. Slovensko vykonalo už dve série testov na dvojakú kvalitu potravín, pričom oba testy približne v polovici prípadov potvrdili existenciu dvojakej kvality potravín.

 

Ako bude prebiehať testovanie (1/3)

Ako bude prebiehať testovanie (2/3)

Ako bude prebiehať testovanie (3/3)


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood