Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Potravinoví inšpektori podrobili testom veľkonočný sortiment

03-04-2018

Potravinová inšpekcia si posvietila na potraviny, po ktorých je pred sviatkami najväčší dopyt. Kontrole sa nevyhli ani reťazce, baliarne, veľkoobchodné sklady a aj samotní výrobcovia.

  • Potravinoví inšpektori zrealizovali 1094 špeciálnych kontrol
  • Nedostatky boli odhalené pri 31 kontrolách (2,8 percenta)
  • Kontrolné testy podstúpili výrobky, po ktorých je pred veľkonočnými sviatkami najväčší dopyt

„Záleží nám na tom, aby na našich sviatočných stoloch pristávali bezpečné potraviny, ktoré neporušujú predpisy. Preto sme sa rozhodli uskutočniť kontroly špeciálne zamerané na veľkonočný sortiment,“ uviedla vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Celoslovenská kontrolná akcia prebiehala v mesiacoch február až marec. „V sledovanom období bolo vykonaných 1094 cielených úradných kontrol, z čoho pri 31 kontrolách bolo zistených 96 nedostatkov,“ zhrnul Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS). Na polovicu nedostatkov natrafili inšpektori v supermarketoch a hypermarketoch.

„Pri krájaní mäsových výrobkov neboli používané prikrývky hlavy, priestory jednej prevádzkarne sme našli  v katastrofálnom hygienickom stave, 8 druhov hlbokozmrazených rybacích produktov a mletého mäsa mali porušené vákuum a vyskytovala sa na nich námraza,“ vymenúva niektoré zo zistených nedostatkov J. Bíreš. Na výrobkov „Kostelecké uzeniny“, „Jarní dvojka - Kostelecký Uherák“ a „Kostelecká klobása" chýbalo označenie v štátnom jazyku a dátum minimálnej trvanlivosti.

V rámci cielených kontrol zachytili inšpektori 46,8 kilogramu nevyhovujúceho tovaru v hodnote 427,60 eura. Laboratórne testy odobratých produktov však ešte nie sú ukončené. Z 358 vzoriek sú zatiaľ známe výsledky 165 vzoriek. Inšpektori našli medzi nimi 6 nevyhovujúcich, čo predstavuje 3,6 percenta. Ide o zmes kandizovaného ovocia, ktorej inšpektori vytkli nedostatočné označenie farbiva brilantná modrá E 133. V ovocí navyše nenašli dva druhy farbív, ku ktorým sa výrobca priznával na etikete.

V testoch pohorela aj piškótová torta s višňovou náplňou a kakaovou polevou Vienna cake cherry. „Výrobca nedodržal požiadavky, ktoré sa týkajú označovania potravín,“ zdôvodnil J. Bíreš. Podobný problém zistili potravinoví inšpektori aj v prípade ďalších troch výrobkov – zrejúceho syra vyrobeného z ovčieho a kozieho mlieka Feta, syra Halloumi Athienitico papouis halloumi a ovčieho jogurtu Yogood. Na zozname nevyhovujúcich produktov skončil aj likér Vaječný sen oriešok 16 %, ktorý nedodržal množstvo deklarovaného alkoholu. Potravinoví inšpektori rozdali 11 blokových pokút v hodnote 300 eur. V podobných špecificky zameraných kontrolách bude agrorezort pokračovať aj v budúcnosti.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood