Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

V Senici otvorili modernú syráreň

13-04-2018

Pre milovníkov kvalitných slovenských potravín máme dobrú správu. V Senici pribudla nová, moderná výrobňa syrov spoločnosti Agro Tami. Okrem syrov camembert bude vyrábať aj tvrdé a parené syry a bryndzu.

„Teším sa z každej novej prevádzky slovenského pôvodu a s radosťou vítam otvorenie novej syrárne Agro Tami. Ide o čisto slovenskú spoločnosť so slovenským kapitálom. Spoločnosť je známa výbornými produktmi, no taktiež dodáva potravinárskemu sektoru pridanú hodnotu. Jej podnikanie spája stovky či tisícky ľudí – zamestnancov, farmárov a ich pracovné tímy, dopravcov či obchodníkov. Je to veľká pridaná hodnota tejto slovenskej firmy sídliacej v priestore už vyše polstoročie spätým práve s mliekarenským sektorom. Nová senická syráreň je unikátna moderná prevádzka, ktorá sa môže okrem iného pochváliť aj automatizovanou formovacou linkou na syr s bielou plesňou, čo je vôbec slovenský unikát,“ uviedla pri slávnostnom otvorení vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

V novej prevádzke by pri plnej vyťaženosti malo byť zamestnaných 40 zamestnancov a produkovať by mala denne 10 ton syrov. V syrárni je použitá špecializovaná klimatizácia, keďže syry camembert, známe pod názvom Plesnivec a Encián, zrejú osem dní. „Každá jednotka klimatizácie je samostatná, syry potrebujú rôznu vlhkosť vzduchu, inú teplotu a rozličné klimatické podmienky počas zrenia,“ vysvetlil Mikuláš Bobák, majiteľ spoločnosti Agro Tami.

Spoločnosť denne spracuje približne 600 tisíc litrov kravského mlieka. Časť z tejto produkcie potom spracúva na syry. „Máme záujem dodávať mliečnym výrobkom pridanú hodnotu, aby sme sa vedeli na trhu lepšie presadiť,“ uviedol predseda predstavenstva Peter Schultz. Okrem syrov camembert sa v Senici vyrábajú aj tvrdé a parené syry a bryndza.

„Oceňujem postoj majiteľov Agro Tami, ktorí sami zdôrazňujú, že kúpou slovenských mliečnych výrobkov zákazník podporuje slovenské farmy produkujúce kvalitné kravské mlieko, ako i ľudí pracujúcich v slovenskom poľnohospodárstve. Je to politika, ktorú sa od svojho nástupu snažím raziť. Lebo len tak, že budeme podporovať kvalitné slovenské potraviny, podporíme nielen potravinársky, ale aj poľnohospodársky sektor, ovplyvňujúci ráz celej našej krajiny,“ uzavrela ministerka Matečná.

Slovenský agrorezort dlhodobo podporuje zvýšenie konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov. Mlieko je veľmi dôležitá potravina, obsahuje najhodnotnejšie živočíšne bielkoviny, ľahko stráviteľný tuk a celý rad dôležitých minerálnych látok. Nachádza sa v ňom veľa esenciálnych aminokyselín a vitamínov, enzýmy, mliečny cukor a mnohé stopové prvky nevyhnutné pre výživu a vývoj ľudského organizmu, pre normálnu funkciu látkovej výmeny a ochranu zdravia človeka. Mlieko a výrobky z neho sú tiež významným zdrojom vápnika.

Video z otvorenie prevádzky nájdete tu: https://www.youtube.com/watch?v=i5WifSetLKc


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood