Facebook Statistics
Značka Kvality

Na svetovej výstave Gulfood prvýkrát aj slovenskí potravinári

22-02-2018

GULFOOD DUBAI je najväčšia prezentačná a kontraktačná výstava potravín a nápojov na svete.  Tento rok sa po prvý krát v histórii na ňom prezentovali aj slovenskí výrobcovia potravín a nápojov. Vyvrcholením podnikateľskej misie pod vedením podpredsedníčky vlády a ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná bolo rokovanie s podpredsedom vlády a členom kráľovskej rodiny Spojených arabských emirátov.

  • Prezentácia slovenských potravinárskych firiem na najväčšom veľtrhu potravín a nápojov, kde vystavuje viac ako 5000 spoločností zo 120 krajín sveta
  • Prelomové stretnutie podpredsedníčky vlády Gabriely Matečnej s podpredsedom vlády a ďalšími tromi ministrami Spojených arabských emirátov

„Ak chcú byť naši potravinári úspešní, bez marketingu a prezentácie to nepôjde. Rozhodli sme sa, že budeme oveľa aktívnejší a budeme pomáhať našim producentom potravín a nápojov prezentovať sa v zahraničí a pomáhať získavať pre nich nové trhy. Do Dubaja sa nám podarilo dostať deväť slovenských potravinárskych firiem, ktoré tam priamo vystavujú. V rámci podnikateľskej misie sme tiež zobrali so sebou zástupcov ďalších 18 firiem, ktorí mali možnosť nadviazať dôležité kontakty. Slovensko síce nemôže konkurovať množstvom produkcie, ale kvalitou potravín určite áno,“ uviedla podpredsedníčka vlády a ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

Veľtrh GULFOOD DUBAI 2018, ktorý sa tento rok koná v termíne 18.-22.2.2018, priťahuje množstvo profesionálov z oblasti obchodu s potravinami a nápojmi z celého sveta. Je to miesto, kde sa prezentujú  chute, trendy a inovácie, ktoré formujú budúcnosť spotreby potravín a nápojov na celom svete. Na veľtrhu vystavuje 5000 spoločností z viac zo 120 krajín sveta. Slovenská republika má v tomto roku na veľtrhu po prvý krát národnú expozíciu, ktorú organizuje agentúra SARIO v úzkej spolupráci so slovenským agrorezortom. Súbežne s národnou expozíciou obe inštitúcie zorganizovali podnikateľskú misiu, ktorej cieľom je prezentácia slovenských subjektov, nadväzovanie obchodných kontaktov ako aj hľadanie nových exportných príležitostí.

Vyvrcholením podnikateľskej misie pod vedením podpredsedníčky vlády a ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná bolo rokovanie s podpredsedom vlády, ministrom prezidentských záležitostí a členom kráľovskej rodiny Spojených arabských emirátov (SAE), Šejkom Mansourom bin Zayed Al Nahyanom. Témami pracovného rokovania boli najmä investície a výskum v oblasti potravinovej bezpečnosti a kontroly potravín, ako aj spolupráca pri chove koní, jazdectve a sokoliarstve. Práve chov a šľachtenie koní sú pre Spojené arabské emiráty mimoriadne atraktívnou oblasťou, keďže majú v ich krajine dlhú tradíciu. Slovenské ministerstvo má čo ponúknuť aj vďaka tomu, že spravuje Závodisko v Bratislave a Národný žrebčín v Topoľčiankach.

Témami rozhovorov oboch podpredsedov vlád boli aj životné prostredie, kvalita vody či energetika. Spojené arabské emiráty dovážajú viac ako 80% potravín. Obrovským problémom je aj zásobovanie vodou, ktorú získavajú prevažne odsoľovaním. Spojené arabské emiráty sú mimoriadne dynamicky sa rozvíjajúcou krajinou s veľkým, a dosiaľ nevyužitým, potenciálom na spoluprácu aj so Slovenskom. Obchodná výmena zo Slovenska smerom do SAE sa dotýka okrajovo áut či elektroniky. Na druhej strane, z Emirátov dovážame hliník, káble, polyméry etylénu či textil. Aj vzhľadom na miestne klimatické podmienky v Spojených arabských emirátoch práve kvalitné potraviny môžu byť zaujímavým dovozným artiklom zo Slovenska.

Podpredsedníčka vlády Gabriela Matečná sa okrem podpredsedu vlády stretla aj s tromi ďalšími ministrami SAE, s ministrom hospodárstva (Sultan bin Saeed Al Mansoori), s ministrom klimatických zmien a životného prostredia (Dr. Thani bin Ahmed Al Zeyodi) a ministerkou pre bezpečnosť potravín (Mariam Saeed Hareb Al Muhairi).

„Všetky štyri stretnutia boli veľmi zaujímavé a motivujúce. Naši partneri boli veľmi prekvapení, čo všetko môže taká malá krajina ako Slovensko ponúknuť. Máme skúsenosti, ponúkame priestor na investície, ale najmä dokážeme vyrobiť zdravé a bezpečné potraviny,“ dodala Gabriela Matečná.

Fotografie z veľtrhu môžete nájsť tu:

https://www.facebook.com/minagri.sr/posts/1827802470583916


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Platformy pre brexit
Bestslovakfood