Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív správ

Ťažbu dreva lesníci na Orave pre budúci rok zrušili

20-12-2017

Pri veternej smršti z 11. decembra 2017 silný vietor polámal a vyvrátil v okolí Oravskej priehrady viac ako 75.000 m3 dreva. Stromy z kalamity poškodili rekreačné chaty v blízkosti Oravskej priehrady. Preto v roku 2018 budú naši lesníci na Orave iba odstraňovať následky vyčíňania prírodných živlov.

Lesníci z Odštepného závodu Námestovo, štátneho podniku LESY Slovenskej republiky, s ťažbou dreva v roku 2018 nepočítajú. Pri veternej smršti z 11. decembra silný vietor polámal a vyvrátil v okolí Oravskej priehrady viac ako 75.000 m3 dreva, teda objem, ktorý spolu s drevom napadnutým podkôrnym hmyzom prekračuje plánovanú ťažbu v budúcom roku. V roku 2018 tak budú na Orave iba odstraňovať následky vyčíňania prírodných živlov.

„Pôvodne sme plánovali okrem spracovania kalamity aj výchovnú ťažbu dreva, víchrica nám však situáciu značne skomplikovala,“ uviedol Jozef Herud, riaditeľ Odštepného závodu Námestovo. Väčšina vyvrátených a polámaných stromov je v tesnej blízkosti Oravskej priehrady, kde sa nachádzajú najmä rekreačné chaty, z ktorých viaceré boli poškodené padajúcimi stromami. „V prvom rade sme však v spolupráci s hasičmi a políciou museli uvoľniť cesty a zabezpečiť prístup k poškodeným stĺpom elektrického vedenia,“ dodáva Jozef Herud.

Odpratávanie stromov v okolí chát nebolo jednoduché a vyžiadalo si aj nasadenie stavebného žeriavu. Podľa Jozefa Heruda nepokryjú tržby z kalamitného dreva zvýšené náklady na odstránenie poškodených stromov. „Pokiaľ by sme sa riadili čisto ekonomickým hľadiskom, lacnejšie by bolo ponechať kalamitné drevo v chatovej oblasti v poraste,“ povedal. Postihnuté pozemky v okolí priehrady boli v polovici minulého storočia umelo vysadené ako ochranné lesy okolo vodného diela. Napriek tomu, že ide o zmiešané lesy s prímesou listnatých drevín, silnému vetru neodolali. V tomto roku Odštepný závod Námestovo spracoval 201.000 m3 dreva, z toho 87 % pripadlo na odstraňovanie následkov predchádzajúcich kalamít. Podľa predbežných odhadov bude v roku 2018 množstvo poškodených stromov podobné.

Odštepný závod Námestovo v súčasnosti obhospodaruje okolo 26 tis. ha lesnej pôdy. Lesnatosť Oravy sa podľa okresov Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo pohybuje od 41% do 48 %. Katastrálna výmera závodu je 171.000 ha. Hlavnými drevinami lesných porastov je smrek - 67 %, jedľa - 13 %, buk - 11 %, ostatné dreviny (smrekovec, borovica, javor, jaseň, jelša a iné) tvoria 9 % zastúpenia.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood