Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív tlačových správ

Počet prípadov vtáčej chrípky na Slovensku stúpa

24-01-2017

Vtáčia chrípka, ktorú po Európe roznášajú migrujúce vtáky už takmer mesiac, neobchádza ani Slovensko. Počet potvrdených prípadov stúpol na dvadsaťtri.

Štátna veterinárna a potravinová správa potvrdila devätnásť prípadov, ktoré sa týkajú voľne žijúcich vtákov, najmä labutí. Tri prípady boli identifikované v drobnochove a jeden prípad vtákov chovaných v zajatí v Košickej ZOO. Najviac zasiahnutou oblasťou je južné Slovensko, až sedem prípadov HPAI subtypu H5 potvrdili veterinári v okrese Komárno. Táto lokalita je najviac vystavená migrujúcemu vtáctvu.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR naďalej vyzýva chovateľov, ale aj verejnosť, aby dodržiavali biologickú ochranu chovov a zabránili kontaktu s divo žijúcimi vtákmi. Zároveň, aby v prípade akýchkoľvek podozrení okamžite kontaktovali najbližšiu veterinárnu a potravinovú správu.

Situácia na Slovensku je v porovnaní so zahraničím pokojná. Utratiť sa muselo 41 kusov domácej hydiny, do desať kusov pižmovky lesklej a rádovo 20-30 kusov labutí. Výskyt vtáčej chrípky bol potvrdený už v takmer všetkých členských štátoch EÚ okrem pobaltských krajín, Belgicka a Portugalska. Jednou z najviac zasiahnutých krajín je Maďarsko, kde museli utratiť už viac ako dva milióny kačíc a husí.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood