Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív tlačových správ

Spoluprácu Slovenska a Maďarska v oblasti rozvoja chovu hovädzieho dobytka spečatil podpis dohody chovateľských organizácií

07-06-2017

Štátny tajomník Gabriel Csicsai inicioval dohodu o spolupráci pri šľachtení a plemenitbe Maďarského stepného dobytka. Dohoda, ktorú podpísali zväzy chovateľov vo Veľkých Raškovciach, položí základ pre rozvoj tohto plemena na Slovensku.

„Cieľom stretnutia je podpísanie dohody o spolupráci medzi príslušnými chovateľskými zväzmi sivého stepného dobytka  v Maďarsku  a na Slovensku. V Maďarsku je toto plemeno vedené ako národný poklad, Hungarikum. Ako také má mimoriadne prísne pravidlá pri uznaní plemenitby mimo domova. Dohoda má zabezpečiť, aby aj chovatelia na Slovensku mohli pri dodržaní prísnych pravidiel odchovať plemenné zvieratá. Aby plemenná kniha vedená v Maďarsku uznala ich pôvod,“ uviedol štátny tajomník Gabriel Csicsai.

Ku koncu minulého tisícročia predovšetkým vinou prehnanej honby za nepremysleným zvyšovaním úžitkovosti a intenzifikáciou poľnohospodárstva toto plemeno skoro úplne vymizlo z pôvodných južných častí Slovenska. Bolo treba znovunastolenie trhového poľnohospodárstva, aby sa znovuobjavili výhody. Plemeno sa vyznačuje vynikajúcim zdravotným stavom, dlhovekosťou 20 a viac rokov,  výbornou reprodukciou (každý rok 1 tela) i nenáročnosťou ,vďaka čomu sa chova celoročne pod holým nebom. Dokáže zužitkovať aj nekvalitný porast, jeho mierna povaha vyhovuje aj menej skúseným, prípadne začínajúcim chovateľom. V súčasnosti sa na Slovensku realizuje niekoľko projektov na záchranu a revitalizáciu pôvodnej biodiverzity, kde hlavnú úlohu zohráva práve tento stepný dobytok.  

Na Slovensku Zväz chovateľov mäsového dobytka eviduje vyše 900 jedincov. „Neočakávame, že týmto podpisom sa z každého kusu zo dňa na deň stane plemenné zviera, veď kritéria sú vysoké a prísne. Ale aj niekoľko desiatok zvierat poteší a verím, že chovateľom pomôžeme nájsť nové možnosti, ako sa uplatniť na novom plemennom trhu,“ dodal G. Csicsai. 


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood