Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív tlačových správ

Významná zmena: zviera už nebude vec

26-06-2017

Zavádzame významné legislatívne zmeny zamerané na ochranu zvierat. V rámci novely zákona o veterinárnej starostlivosti meníme doterajšiu definíciu zvieraťa, vytvárame systémové opatrenia proti množiteľom psov, posilňujeme práva veterinárnych inšpektorov a znemožníme zneužívanie zvierat v cirkusoch.

  • Zviera nebude vec
  • Systémové a efektívne opatrenia proti množiteľom
  • Povinné čipovanie všetkých psov
  • Koniec zneužívaniu zvierat v cirkusoch

„Slovensko sa touto novelou zaradí medzí najvyspelejšie krajiny vo vzťahu prístupu k zvieratám. Zviera už nebude považované za vec. Zviera je živý tvor, cítiaca bytosť a tak by sme k nemu mali pristupovať. Zároveň zavádzame poriadok do evidencie psov a aj vďaka povinnému čipovaniu urobíme škrt cez rozpočet všetkým množiteľom,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná.

Novela veterinárneho zákona zmení definíciu zvieraťa v Občianskom zákonníku. Zviera bude mať svoj osobitný význam a hodnotu ako živý tvor, ktorý je schopný vnímať vlastnými zmyslami. Živé zviera nie je vec a ustanovenia o veciach sa na živé zvieratá použijú primerane, len v rozsahu, ktorý neodporuje jeho povahe. Ide tak o dôležitý krok, ktorý výrazne zlepší vymáhanie práv zvierat v prípade týrania. „Vďaka tomu bude možné poukázať, že sa porušujú práva cítiacej bytosti a nie predmetu. Novela zabezpečí, že v prípadoch týrania bude môcť veterinárny inšpektor majiteľovi zviera odobrať,“ doplnila G. Matečná.

Novelou zavedieme systémové nástroje v boji proti množiteľom psov – jasnou identifikáciou a registráciou psov aj ich vlastníkov. „Naším cieľom je povinným čipovaním psov dosiahnuť do niekoľkých rokov stav, keď nebudeme mať preplnené útulky a stratené psy sa budú rýchlo vracať majiteľom,“ uviedla ministerka G. Matečná. Majitelia budú povinní dať psa začipovať najneskôr do 12 týždňov od jeho narodenia. V prípade jeho predaja, resp. darovania inej osobe, bude musieť byť začipovaný ešte pred zmenou majiteľa, bez ohľadu na vek šteňaťa. Povinná identifikácia a registrácia psov a ich vlastníkov zabezpečí kompletnú evidenciu psov v Centrálnom registri spoločenských zvierat (CRSZ). Množitelia tak budú presne identifikovateľní a postihovaní.

Čipovanie zabezpečia veterinárni lekári, ktorí budú musieť psa do 24 hodín od začipovania zaevidovať do CRSZ. Veterinárny lekár okrem toho získa právo vyzvať vlastníka psa na preukázanie dokladu totožnosti. Pri zmene majiteľa bude musieť pôvodný vlastník psa nahlásiť zmenu i údaje o novom vlastníkovi. V databáze budú jasne zaznačené pohyby psov a zmeny ich vlastníkov. Veterinárni inšpektori tak budú môcť ľahko a účelovo vytipovať podozrivých majiteľov a prísť ich skontrolovať. Už žijúce psy budú musieť byť začipované najneskôr do roku 2020.

Novela zefektívni aj ochranu práv zvierat najmä pred týraním tým, že posilní právomoci veterinárnych inšpektorov. V prípade podozrenia z týrania bude mať totiž právo vstúpiť na pozemok aj bez prítomnosti polície. Zavedené zmeny budú nepoctivých majiteľov psov postihovať. Rezort zavádza pokuty pre osoby, ktoré nezaevidujú svojich psov v CRSZ. Fyzické osoby môžu dostať pokutu do 800 eur, právnické až do 3 500 eur.

Pri príprave návrhu zákona sme mysleli aj na túlavé zvieratá a pomoc útulkom. Povinnosť registrovať odchytené túlavé zvieratá budú mať obce už do nasledujúceho pracovného dňa tak, že ich zaevidujú do Registra odchytených túlavých zvierat, ktorý vytvorí a bude spravovať Štátna veterinárna a potravinová správa SR. Obciam zároveň vychádza v ústrety a nebude im prikazovať zriadenie útulku. Dá im totiž možnosť uzatvoriť zmluvu s útulkom alebo karanténnou stanicou vo svojom okolí. Novela prináša súčinnosť samospráv pri odchyte túlavých zvierat a uľahčí prevod vlastníctva nájdeného zvieraťa s cieľom jeho čo najskoršej adopcie.

Novela zákona zmení aj prístup k cirkusovým zvieratám. „Určite nechceme cirkusy diskriminovať, chceme však ochrániť najrizikovejšiu skupinu divo žijúcich zvierat pred ich zneužívaním. Prevádzkovatelia cirkusov sa budú musieť zaregistrovať Štátnej veterinárnej a potravinovej správe, ktorá bude vydávať, pozastavovať a zrušovať rozhodnutia o schválení pre cirkusy,“ spresnila ministerka Gabriela Matečná. Ministerstvo v nadväznosti na novelu pripraví vyhlášku, ktorá stanoví, že nebude možné použiť vybrané druhy divo žijúcich zvierat na verejné vystupovanie, čiže také, kde by museli predvádzať človekom naučené a v prírode sa bežne nevyskytujúce správanie.

Novelu zákona dáme do medzirezortného pripomienkového konania ešte v letných mesiacoch. Naším cieľom je uvedenie zákona do platnosti od 1. 1. 2018.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood