Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív tlačových správ

Prípravky podozrivé z nelegálneho použitia pesticídu sa používajú aj v Poľsku. Pozor pri nákupe vajec i hydinového mäsa!

04-08-2017

Slovenskí spotrebitelia by mali byť pri nákupe vajec a hydiny na pozore. V Holandsku inšpektori kontrolujú viac ako 200 hydinových fariem pre podozrenie z nelegálneho pridávania pesticídu fipronil do prípravkov a krmiva na ošetrenie sliepok proti parazitom. Škandál už zasiahol Nemecko, Francúzsko, Britániu i krajiny Beneluxu. Holandsko už dokonca vyzvalo občanov, aby dočasne nekonzumovali vajcia. Problémy majú aj v Poľsku.

  • Zakázané látky použité nielen na sliepky, ale aj do ich krmiva
  • Prípravky rovnakej značky ako tie kontaminované sa používajú v Poľsku
  • Milióny holandských vajec kontaminované, rizikové môže byť  aj hydinové mäso
  • Apelujeme na spotrebiteľov, aby uprednostňovali  slovenské potraviny, ktoré sú v celom procese pod prísnym dohľadom ŠVPS

„Kontaminované holandské vajcia síce na Slovensko nedistribuovali, no vyzývam spotrebiteľov k veľkej opatrnosti pri nákupe nielen vajíčok, ale aj produktov z hydiny. Špeciálne opatrní by mali byť obyvatelia pri hraniciach s Poľskom, v ktorom sa inkriminovaný prípravok používa. Naša Štátna veterinárna a potravinová správa už koná a situáciu u nás podrobne monitorujeme,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná.

Ide pritom už o druhý škandál pôvodom v Holandsku. Aj ten nedávny s brazílskym mäsom mal pôvod práve v tejto krajine, ktorá je jedným z najväčších výrobcov a exportérov potravín na svete. Agrorezort odporúča spotrebiteľom, ak si chcú byť úplne istí, aby sa preventívne vyhli nákupu vajec a hydiny z a v Poľsku a uprednostnili radšej vajcia a mäso pôvodom zo SR, ktoré sú pod prísnym dohľadom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) v celom výrobnom procese.

Slovensko získalo informáciu o zistení rezíduí pesticídu fipronil v miliónoch vajec pochádzajúcich z holandských fariem prostredníctvom systému rýchleho varovania. Rezíduá našli kontrolóri počas laboratórneho testovania v Nemecku a Belgicku. Kontrolné orgány zistili nepovolené látky u producentov používajúcich prostriedok na ošetrenie sliepok proti parazitom s názvom DEGA 16. Výrobca do inak schváleného prípravku na ošetrovanie hydiny nelegálne pridával látku fipronil.

Práve prípravok DEGA 16 používajú v Holandsku, Francúzsku, Taliansku, Nemecku, ale aj susednom Poľsku. Kontaminované nie sú všetky šarže, no kontroly stále prebiehajú. Analýzam podrobili aj iné prípravky používané na dotknutých farmách. Nelegálne pridávaný fipronil zistili taktiež v doplnku krmiva s názvom Copper Boost.

Ako správne nakupovať vajcia sa spotrebitelia dozvedia priamo na našom webovom sídle: http://www.mpsr.sk/index.php?navID=385&id=11358


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood