Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív tlačových správ

Ministerka Gabriela Matečná rokovala k dvojakej kvalite potravín s eurokomisárkou Jourovou a vystúpila v Európskom parlamente

28-09-2017

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vystúpila v Európskom parlamente k problému dvojakej kvality potravín a diskutovala s europoslancami i odbornou verejnosťou. V rámci príprav na Spotrebiteľský samit v Bratislave rokovala aj s eurokomisárkou pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věrou Jourovou.

  • G. Matečná rokovala s eurokomisárkou pre ochranu spotrebiteľa Věrou Jourovou
  • Šéfka slovenského agrorezortu vystúpila k téme dvojakej kvality potravín aj v Európskom parlamente
  • Slovenský agrorezort vyvíja intenzívne aktivity v boji proti dvojakej kvalite potravín

„Ukazuje sa, že boj agrorezortu proti deleniu zákazníkov na dve triedy má opodstatnenie v celej únii. Stále viac krajín zisťuje, že problém sa týka aj ich. A nie sú to len rozdiely medzi členskými krajinami na východe a západe EÚ, ale testy ukazujú, že aj medzi západnými členskými krajinami navzájom,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná. V Európskom parlamente o problematike dvojakej kvality diskutovala s europoslancami, zástupcami výrobcov i spotrebiteľov o aktivitách v tejto oblasti.

Šéfka slovenského agrorezortu rokovala aj s eurokomisárkou pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věrou Jourovou o prvom návrhu Európskej komisie, ktoré by mali viesť k zamedzovaniu praktík dvojakej kvality. „Vítame aktivity Európskej komisie a pani eurokomisárky. Ide o prvý krok v boji proti dvojakej kvalite, ktorú považujem za neospravedlniteľné zavádzanie zákazníkov na jednotnom európskom trhu,“ pokračovala G. Matečná.  S eurokomisárkou Jourovou hovorili aj o októbrovom Bratislavskom samite k dvojakej kvalite a ďalších krokoch i spolupráci členských krajín EÚ.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR pripravuje na najbližší týždeň viacero aktivít. V utorok v Bratislave zasadne k téme dvojakej kvality expertné fórum V4 + 7 členských krajín EÚ, ktorých spotrebitelia sú zasiahnutí týmito praktikami. „Tlačiť na neférové a nekalé správanie sa niektorých výrobcov, ktorí delia občanov Európskej únie do dvoch tried v snahe čo najviac zvýšiť zisk začína prinášať prvé plody. A neskončí, pokiaľ výrobcovia a obchod nepochopia, že predávať rovnaký tovar, s rovnakým obalom v rôznej kvalite sa v Európskej únii nielen nevyplatí, ale aj nesmie,“ dodala G. Matečná.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood