V Nitre vyrobia za mesiac viac jogurtov ako má Slovensko obyvateľov

26-06-2019
Priemerná spotreba mlieka a mliečnych výrobkov na obyvateľa v Slovenskej republike v roku 2018 dosiahla 176,1 kilogramu. Medziročne ide o nárast o 1,5 kilogramu. Stále je to však o takmer 44 kilogramov menej ako je odporúčaná spotreba obyvateľa na rok podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Tá odporúča pre zdravie spotrebiteľovi skonzumovať aspoň 220 kilogramov mlieka a mliečnych výrobkov za rok. Práve mesto pod Zoborom je jedným z tých, kde sa vyrobí mesačne viac jogurtov ako má celá krajina obyvateľov.

Testy Európskej komisie potvrdili dvojakú kvalitu u tretiny potravín

24-06-2019
Európska komisia zverejnila výsledky celoeurópskeho porovnávania potravinárskych výrobkov na dvojakú kvalitu, z ktorého vyplýva, že približne tretina testovaných výrobkov má iné zloženie, a to napriek rovnakým alebo podobným obalom.

Spotrebiteľ EÚ musí byť v centre záujmu a mať dôveru v kvalitu potravín

14-06-2019
V Európskej únii nie je priestor pre spotrebiteľov druhej kategórie. Aj v tomto duchu sa nesie konferencia pod názvom „Spotrebiteľ v centre záujmu", ktorú v Bratislave zorganizovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) v spolupráci s Francúzsko-slovenskou obchodnou komorou a Francúzskym veľvyslanectvom na Slovensku.

Spotreba jahňaciny pokrivkáva. Produkcia ovčieho mlieka je najvyššia od vstupu do EÚ

11-06-2019
Oslavy ovčiarstva, podujatie „Ovenálie“ vo Východnej, prinášajú nielen propagáciu chovu oviec či ukážky tohto remesla a aktivít s ním spojených. Otvárajú aj otázku, aký je postoj Slovákov k výrobkom, ktoré chov oviec prináša. Práve jahňacina bola totiž v minulosti najviac konzumovaným mäsom v krajine.

Samozber jahôd odštartoval s polmesačným oneskorením

10-06-2019
Aprílové nočné mrazy a studené májové počasie sa postarali o oneskorený štart jahodovej sezóny. Slovenskí pestovatelia sprístupňujú jahodoviská širokej verejnosti takmer o dva týždne neskôr ako je obvyklé. Pozitívnou správou je, že plantáže napriek tomu prekypujú bohatou úrodou.

Termálne vody v Podhájskej vykurujú skleníky slovenského giganta v pestovaní gerbier

31-05-2019
Aj keď je Slovensko pomerne bohaté na zdroje geotermálnej energie, využíva ich len hŕstka podnikateľov. Patrí medzi nich aj Branislav Oremus - najväčší slovenský pestovateľ gerbier. Pod skleníkmi vyhrievanými termálnou vodou sa darí nielen jeho kvetom, ale aj paradajkám.

Chráni ju pečiatka EÚ. V čom spočíva unikátnosť Žitavskej papriky?

31-05-2019
Je kráľovnou slovenských korenín a nositeľkou chráneného označenia pôvodu. Svojej výnimočnej chuti vďačí práve oblasti, v ktorej sa pestuje. Aj keď je vytláčaná lacnejšími dovozovými paprikami, tradičný výrobný postup si s menšími úpravami zachováva dodnes.

Všeobecné informácie k brexitu

30-05-2019
Vystúpenie Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska (ďalej len „Spojené kráľovstvo“) z Európskej únie malo v nadväznosti na notifikáciu britskej vlády podľa čl. 50 Zmluvy o Európskej únii nastať k 29. marcu 2019. Spojené kráľovstvo sa tak od 30. marca 2019 malo stať treťou krajinou.