Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Nové cyklotrasy a turistické chodníky pre väčšiu dostupnosť pamiatok a prírody prihraničného regiónu

08-01-2018

V slovensko – českom prihraničí budú vďaka novým cyklocestám a turistickým chodníkom dostupnejšie mnohé lokality prírodného a kultúrneho dedičstva.

  • Výzva na predkladanie žiadostí (kód 2018/05) prispeje k zlepšeniu dostupnosti prírodných a kultúrnych pamiatok
  • Indikatívna výška prostriedkov je 17 mil. eur
  • Prepojenia objektov kultúrneho a prírodného dedičstva ako stimul pre rozvoj udržateľného cestovného ruchu

Na území cezhraničného regiónu sa nachádza vysoký počet prírodných a kultúrnych objektov a prvkov, ktoré predstavujú jedinečný rozvojový potenciál – medzi najpopulárnejšie a najnavštevovanejšie miesta patria hrady a zámky, ale nachádza sa tu aj množstvo technických, umeleckých a v neposlednom rade prírodných pamiatok a dôležitých historických resp. kultúrnych objektov.

Lepšej dostupnosti lokalít majú napomôcť práve projekty zamerané na plánovanie, prípravu a budovanie cyklistických ciest a turistických chodníkov s dôrazom na zlepšenie prepojenia významných lokalít. Oprávnenými výdavkami sú výstavba, alebo rekonštrukcia cyklistických chodníkov a cyklotrás, ale aj turistických chodníkov, tematických náučných chodníkov alebo špecifických chodníkov a trás pre športovú turistiku. Tieto by mali zlepšovať prístup a prepojenie kultúrne a prírodne významných lokalít v cezhraničnom regióne vrátane doplnkovej infraštruktúry.

Žiadať o finančné prostriedky je tiež možné aj na investičné aktivity, ktoré zvýšia dostupnosť lokalít s prírodnými a kultúrnymi pamiatkami prostredníctvom zlepšenia stavu ciest II. a III. triedy. Oprávnenými výdavkami sú v tomto prípade rekonštrukcia cestných úsekov II. a III. triedy prostredníctvom zlepšenia kvality povrchu vozovky, realizácia opatrení smerujúcich k zmene technických parametrov vozovky, ako napríklad zvýšenie únosnosti, prejazdnosti a odstránenie nebezpečných a úzkych hrdiel. Podporená bude taktiež výstavba, rekonštrukcia a obnova súčastí cestných komunikácií – cestných prvkov, ako sú mosty, podjazdy alebo nadjazdy pre zvýšenie návštevnosti kultúrnych a prírodných pamiatok najmä formou verejnej dopravy.

Indikatívna výška finančných prostriedkov vyčlenených na výzvu je 17 mil. eur. V rámci tejto výzvy sú oprávnené predkladať žiadosti územné samosprávy a jej zložky, organizácie zriaďované štátom, krajom, obcou, mestskou časťou a združením obcí, mimovládne neziskové organizácie, záujmové združenia právnických osôb, ale i okresné a krajské organizácie cestovného ruchu oboch krajín.

Pre viac informácií klikajte na: http://www.sk-cz.eu/sk/aktuality/&id=315


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood