Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Reštaurácie budú musieť informovať spotrebiteľov o pôvode mäsa

12-09-2019

Reštaurácie a stravovacie zariadenia budú musieť po novom povinne a zreteľne informovať spotrebiteľov o pôvode mäsa, ktoré použili na prípravu jedál. Prevádzkovatelia tak budú nútení pozorne sledovať, odkiaľ pochádza mäso, ktoré nakupujú. Vyplýva to zo zákona o potravinách, ktorý dnes na svojom rokovaní schválila Národná rada SR.

  • Koniec utajovania pôvodu mäsa v reštauráciách
  • Reakcia na dopyt spotrebiteľov
  • Povinnosť sa vzťahuje na bravčové, hovädzie mäso, mäso z oviec, kôz a hydiny

„Spotrebitelia sa čoraz viac zaujímajú o pôvod potravín. Dôvodom sú najmä zahraničné potravinové škandály ako napríklad dovoz pokazenej brazílskej kuraciny, holandských vajec s obsahom fipronilu alebo import poľskej hovädziny z chorých kráv,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná v reakcii na parlamentom schválený zákon o potravinách.

„Kým v obchodoch je krajina pôvodu bežne napísaná na obale, v reštauráciách túto informáciu dosiaľ nebolo možné dohľadať. Tým, že údaj o pôvode mäsa v stravovacích zariadeniach bude povinný, vychádzame v ústrety požiadavke spotrebiteľov,“ vysvetlila Matečná. Podľa reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky, ktorý pre Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vypracovala agentúra A.K.O. vyplynulo, že až 87,7 percenta ľudí zaujíma krajiny pôvodu mäsa.

Ako podotkla ministerka, cieľom týchto opatrení je tiež zvýšiť podiel slovenského mäsa v reštauráciách. Dôvodom, prečo agrorezort podporuje lokálne potraviny je ten, že slovenské mäso máme pod kontrolou od farmy až po obchody, resp. reštaurácie. „To sa ale nedá povedať o mäse, ktoré k nám cestuje tisíce kilometrov napríklad z Južnej Ameriky. Tam nevieme s určitosťou povedať, v akých podmienkach sú zvieratá chované ani ako bolo mäso skladované a spracované. A v neposlednom rade, kúpou lokálnych potravín šetríme životné prostredie, pretože nemusíme potraviny prevážať cez polovicu Zemegule. Som presvedčená o tom, že ľudia majú právo byť informovaní odkiaľ mäso pochádza,“ podotkla Gabriela Matečná.

Pozmeňujúci návrh k zákonu o potravinách, ktorý zlepší informovanosť stravníkov v reštauráciách, predložili poslanci Eva Antošová (SNS) a Peter Antal (Most-Híd). „Preukazovanie krajiny pôvodu mäsa v stravovacích zariadeniach sa bude týkať surového bravčového a hovädzieho mäsa, mäsa z oviec, kôz a hydiny, ale nie polotovarov,“ spresnila poslankyňa Eva Antošová. V súvislosti s viditeľnou a písomnou formou preukazovania pôvodu mäsa uviedla, že nemusí byť len v jedálnom lístku, ale môže byť aj formou nápisu na tabuli, prípadne na tabuli v elektronickej forme. Kontrolovať túto povinnosť budú jednotlivé Úrady verejného zdravotníctva, ktoré budú môcť vyrubiť pokutu v rozmedzí od 100 eur do 100.000 eur. „Najvyššie pokuty dostanú chronickí porušovatelia,“ doplnila. Novela má vstúpiť do platnosti v decembri tohto roka. Vykonávacie predpisy pripraví Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Kompletné znenia novely zákona nájdete tu:

https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=zakony/cpt&ZakZborID=13&CisObdobia=7&ID=1510


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood