Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Slovenskí a českí spracovatelia mäsa dospeli k dohode

05-03-2008

Dohoda sa viaže na spoločný postup pri prihlasovaní tradičných špecialít v Bruseli

Slovenský zväz spracovateľov mäsa (SZSM) a Český svaz zpracovatelů masa (ČSZM) sa dohodli na spoločnom postupe pri prihlasovaní „Zaručene tradičných špecialít“ v Bruseli.

V prvom rade ide o zhodu pri výrobku Liptovská saláma, pričom rozpracovaný je aj výrobok Lovecká saláma. Spoločný postup sa bude predbežne uplatňovať aj pri výrobkoch Spišské párky a Špekačky.

Na základe záverov stretnutí zástupcov výrobcov SR a ČR z procesu prihlasovania boli stiahnuté výrobky : Šunková saláma, Nitran, Strážovská saláma, Ipeľská klobása, Inovecká trvanlivá saláma, Bravčová domáca klobása.

„Výber výrobkov pre registráciu v Bruseli ako Zaručená tradičná špecialita prebiehal po vzájomnej dohode slovenských výrobcov podľa obchodnej úspešnosti výrobku s cieľom zabezpečiť takémuto výrobku so zaužívaným obchodným názvom vyrovnanú kvalitu“, povedala Eva Tomášová, výkonná riaditeľka SZSM. Slovenskí spracovatelia niekoľko krát  prehodnotili zoznam výrobkov a v súčasnosti sú aktuálne štyri prihlášky na vyššie uvedené výrobky, ktorými sú Liptovská a Lovecká saláma, Spišské párky a Špekačky.

Proces prihlasovania výrobku nie je jednoduchý. Základ tvorí prihláška, ktorá špecifikuje výrobok z hľadiska jeho zloženia a technologického postupu výroby. O registráciu výrobkov na európskej úrovni žiadajú slovenskí spracovatelia mäsa z niekoľkých dôvodov. Jedným z nich je zabezpečenie kvality. Znamená to, že výrobok bude mať tradičnú kvalitu, bude vyrábaný pod jedným názvom a v jednom trhovom druhu. Spracovatelia chcú takto chrániť v prvom rade spotrebiteľa.

„Na trhu dochádza ku modifikáciám receptúry výrobkov pod uvedenými názvami. Na trh sa dostáva niekoľko druhov a niekoľko variácií výrobku s jedným názvom a tiež rôzne úrovne kvality. Kto chce udržať kvalitu nie je schopný cenovo konkurovať a poctivý výrobca tak prehráva konkurenčný boj“, dodáva Eva Tomášová. Takýto stav je dlhodobo neudržateľný. Podľa spracovateľov žiadosť o zápis výrobku s výhradou názvu zabezpečí, že zákazník sa nedostane do omylu.

Obidva spracovateľské zväzy dohodu verejne potvrdili vyhlásením o spoločnom postupe počas prebiehajúceho Medzinárodného potravinárskeho veľtrhu Salima v Brne.

Slovenský zväz spracovateľov mäsa združuje výrobcov ktorých činnosťou je výroba a spracovanie mäsa a mäsových výrobkov alebo ktorých činnosť s výrobou a spracovaním mäsa úzko súvisí.

Zväz bol založený s cieľom aktívne sa zúčastňovať na vytváraní trhového prostredia. Hlavnou úlohou zväzu je zabezpečiť súčinnosť Zväzu s partnerskými orgánmi a organizáciami ako aj súčinnosť členov v oblasti odbornej a realizácie.

V súčasnosti Zväz združuje 6 členov : Hrádok Mäsokombinát, spol. s r.o., MECOM a.s. Humenné, Mäso Spiš, s.r.o., PM Zbrojníky a.s., Svaman s.r.o., Tauris a.s.

Kontakt :
Eva Tomášová,
výkonná riaditeľka
Slovenský zväz spracovateľov mäsa
Záhradnícka 21, 811 07 Bratislava
Tel.02 - 555 65 162
E-mail: [email protected]
Web : www.slovmaso.sk


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood