Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Zlepšovanie zdravotného stavu lesov

02-04-2008

aktualizované 3.4.2008

Mesiac apríl je mesiacom lesov. Naši lesníci sa však o ich „zdravie“ starajú celoročne. V ostatnom období je ochrana lesov a prírody spomínaná možno častejšie ako v minulosti.  Súvisí to najmä s ťažbou dreva a s obnovou poškodených lesných porastov vo Vysokých Tatrách, s odstraňovaním následkov veterných smrští, náletov lykožrútov, alebo následkov požiarov v lesných porastoch na území Slovenska.

Prírodu treba chrániť, pričom sa musí zohľadňovať trvalo udržateľný rozvoj najcennejšieho národného majetku, ktorý máme, keďže lesy nie sú len miestom oddychu a regenerácie duševných a telesných síl, ale aj dôležitým materiálnym zdrojom.

Aj v tejto súvislosti sa v stredu 2. apríla 2008 v priestoroch Národného lesníckeho centra vo Zvolene (NLC) uskutoční za účasti zástupcov Lesníckej sekcie MP SR pracovné rokovanie v súvislosti s realizáciou úloh vyplývajúcich z uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 990 z 21. novembra 2007 k správe o zdravotnom stave lesov.

Cieľom stretnutia je vytvorenie inštitucionálneho rámca pre čerpanie finančných prostriedkov na zabezpečenie realizácie opatrení na zabránenie zhoršovania zdravotného stavu lesných porastov.

V rámci týchto opatrení ide predovšetkým o prefinancovanie činností súvisiacich

  • s kladením a evidenciou lapákov a mechanickou asanáciou stromov naletených lykožrútom a klasických lapákov odkôrnením;
  • so stavbou lapačov, nákupom feromónových odparníkov a lapačov;
  • s biologickou ochranou lesa;
  • so štiepkovaním zvyškov po ťažbe a ďalších opatrení v zmysle nariadenia vlády SR č. 369/2007 Z.z. o niektorých podporných opatreniach v pôdohospodárstve.

Pracovného rokovania sa zúčastnia zástupcovia MP SR, NLC Zvolen, špecializovanej štátnej správy lesného hospodárstva, Lesov SR š.p. Banská Bystrica a zástupcovia Rady združení neštátnych vlastníkov lesov, aby aj týmto prispeli k zlepšeniu „zdravotného stavu našich zelených pľúc“.

Výsledky pracovného stretnutia lesníkov

Na pracovnom stretnutí lesníkov, ktoré sa konalo 2. apríla 2008 v Národnom lesníckom centre vo Zvolene, účastníci prediskutovali úlohy súvisiace so zabezpečením súčinnosti Obvodných lesných úradov so subjektmi, ktoré sú potenciálnymi žiadateľmi o finančné prostriedky vyčlenené na zabezpečenie riešenia opatrení súvisiacich so zhoršeným zdravotným stavom smrečín.

Obvodné lesné úrady budú v tejto súvislosti zabezpečovať pracovisko „prvého kontaktu“. Budú sa podieľať na potvrdzovaní žiadostí v kritériách, či žiadateľ spĺňa podmienky na čerpanie finančnej podpory a či žiadatelia hospodária na lesných pozemkoch v súlade s lesným hospodárskym plánom.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood