Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Rakovina zemiaková

23-04-2008

Organizácia pre poľnohospodárstvo a výživu (FAO) vyhlásila rok 2008 za Medzinárodný rok zemiaka. Žiaľ, na Slovensku sa odštartoval aj tým, že verejnosťou zarezonovala otázka výskytu rakoviny zemiaka, ochorenia, ktoré už svojim názvom neveští nič dobré. Hoci výskyt ochorenia bol potvrdený len na malom obmedzenom území, konať tak, aby sa zabránilo šíreniu ochorenia, by malo byť povinnosťou všetkých pestovateľov týchto chutných plodín.

Dňa 15. apríla 2008 sa v Spišskej Belej konal odborný seminár na tému: Ochranné opatrenia proti šíreniu rakovinovca zemiakového Synchytrium endobioticum, ktorého organizátorom bol Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky v Bratislave.

Seminár bol určený pre záhradkárov, malopestovateľov ale aj veľkopestovateľov zemiakov z okolia Spišskej Belej, v katastrálnom území ktorej bol potvrdený výskyt agresívneho patotypu rakovinovca zemiakového na záhumienku jedného z malopestovateľov.

Seminára sa zúčastnilo viac ako 100 pestovateľov zemiakov zo Spišskej Belej, ale aj z okresov Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa.

Hlavným poslaním seminára bolo poskytnúť širokej pestovateľskej verejnosti čo najpodrobnejšie informácie o biológii huby spôsobujúcej rakovinu zemiaka, predstaviť jej patotypy a spôsoby šírenia. Pestovateľom boli odbornými pracovníkmi ÚKSÚP-u vysvetlené všetky karanténne opatrenia proti rozširovaniu ochorenia a nariadené preventívne opatrenia pre pestovateľov zemiakov v katastrálnom území Spišská Belá. Najmä k preventívnym opatreniam sa rozvinula živá diskusia svedčiaca o skutočnom záujme pestovateľov o absolútne zamedzenie šírenia ochorenia. V rámci preventívnych opatrení bola poskytnutá aj informácii o rezistencii jednotlivých odrôd zemiakov proti rakovinovcovi zemiakovému.

Závery seminára jednoznačne potvrdili, že nie je nutné robiť paniku medzi pestovateľmi a spotrebiteľmi zemiakov, nakoľko všetky potrebné kroky na zamedzenia šírenia ochorenia, ktoré Ministerstvu pôdohospodárstva SR a ÚKSÚPu ukladá platná legislatíva Slovenskej republiky, boli včas vykonané. Ani konzumácia napadnutých hľúz nie je pre človeka škodlivá.

Na Slovensku je vybudovaný dostatočný kontrolný a informačný systém. Každý, kto zistí podozrenie na výskyt rakoviny zemiakovej, je povinný ohlásiť to okresnému fytoinšpektorovi, na ktorého je možné nájsť kontakt na internetovej stránke ÚKSÚP http://www.uksup.sk. Uvedená stránka poskytuje aj ďalšie bližšie informácie k uvedenej problematike napríklad Listinu registrovaných odrôd s  odrodami zemiakov rezistentnými proti tomuto škodlivému organizmu a legislatívu upravujúca opatrenia proti šíreniu rakovinovca zemiakového.

Informovala: Ing. Katarína Beňovská


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood