Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Pripomienky k úlohe potravín

30-04-2008

Úloha potravín v možnom transporte génov rezistencie zo zvierat na ľudí - výzva Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) na zaslanie ďalších vedeckých údajov k tejto problematike

Vedecký panel EFSA pre biologické riziká uverejnil návrh stanoviska, v ktorom sa okrem iného uvádza, že využívanie antimikrobiálnych látok (kde sú zaradené antibakteriálne látky, antivirotiká, antifungálne a antiparazitické látky) v živočíšnej, rastlinnej a potravinárskej výrobe prispieva k zvýšenej prevalencii jednotlivých druhov rezistentných baktérií, vyvolávajúcich bakteriálne ochorenia, ktoré sa môžu prenášať na ľudí prostredníctvom potravinového reťazca. EFSA si dal za úlohu identifikovať z hľadiska verejného zdravia rozsah, v akom môžu byť potraviny považované za nositeľov génov antimikrobiálnej rezistencie a vzhľadom na tento fakt inicioval výzvu na konzultáciu a vyjadrenie sa k návrhu stanoviska, určenú predovšetkým odbornej verejnosti. Zároveň úrad vyzval zainteresované strany k poskytnutiu a doplneniu vedeckých údajov, ktoré by boli zapracované do záverečnej podoby stanoviska. 

V návrhu stanoviska sa uvádza, že základnými princípmi pre uplatnenie prevencie a kontroly prenosu nebezpečných a zdraviu škodlivých baktérií na ľudí prostredníctvom potravinového reťazca budú predovšetkým opatrenia podporujúce neustále rastúce požiadavky na hygienu vo všetkých stupňoch potravinového reťazca, ktorými sa zabezpečí účinná kontrola a prevencia pre zamedzenie šírenia týchto baktérií potravinovou cestou. Potraviny tvoria len jednu z ciest šírenia baktérií rezistentných voči antimikrobiálnym látkam ako aj génov zodpovedných za rezistenciu, preto je potrebné monitorovať a kontrolovať všetky zdroje a cesty ich šírenia, ktoré predstavujú ohrozenie pre ľudí. To si vyžaduje zaangažovanosť všetkých zúčastnených strán ktorí nesú zodpovednosť za prevenciu a každý z nich by mal byť iniciatívny v rámci svojej oblasti pôsobenia, najmä pokiaľ ide o medicínu, veterinárnu medicínu, primárne spracovanie živočíšnych produktov pre potravinárske účely, spracovanie a prípravu potravín a v neposlednom rade tiež usmerňovanie a dohľad nad bezpečnosťou potravín. 

Antimikrobiálna rezistencia baktérií sa dostáva do stredobodu pozornosti predovšetkým vďaka narastajúcemu počtu prípadov, kedy dochádza k zlyhaniu terapeutickej liečby z dôvodu infekcie multirezistentným izolátom. Rovnaký efekt sa pozoruje u narastajúcej bakteriálnej rezistencie u zvierat. Rezistentné izoláty baktérií ako sú Salmonella a Campylobacter sa šíria najmä prostredníctvom potravín. Medzi hlavné potraviny, prostredníctvom ktorých dochádza k šíreniu baktérií rezistentných voči antimikrobiálnym látkam patria mäso z hydiny, vajcia, bravčové a hovädzie mäso. Pozornosť sa venuje aj kontaminácií, ku ktorej dochádza v procese prípravy, manipulácie a spracovania čerstvých potravín rastlinného pôvodu, ako sú napr. šaláty.

Vedecký panel EFSA pre biologické riziká určil niekoľko stupňov, v ktorých sa potravina môže stať prenášačom génov rezistencie na ľudí. Jedná sa o tieto možnosti:

  • prenos baktérií rezistentných voči antimikrobiálnym látkam na človeka priamo z kontaminovaných potravín, pochádzajúcich zo zvierat, ktoré sú nosičmi génov rezistencie, ktorými sa môže človek infikovať po požití potravín;
  • požitie baktérií rezistentných voči antimikrobiálnym látkam prostredníctvom čerstvých potravín (napr. zeleniny), ktoré boli kontaminované vodou používanou na zavlažovanie, obsahujúcou splašky, alebo komunálne odpadové vody, ktoré môžu byť zdrojom týchto baktérií;
  • prenos génov antimikrobiálnej rezistencie na vegetáciu z čriev ľudí, ktorí skonzumovali potraviny živočíšneho i neživočíšneho pôvodu obsahujúce rezistentné baktérie, v priebehu manipulácie a výrobného procesu;

EFSA odporučil prehodnotiť tieto potenciálne cesty kontaminácie, ako i opatrenia, ktoré boli zavedené do praxe, z pohľadu najnovších vedeckých údajov, ktoré sú momentálne k dispozícii.

Vedecký panel EFSA pre biologické riziká uviedol, že aj baktérie, ktoré sú cielene pridávané do potravín a krmív (fermentačné kultúry alebo probiotiká) sú možným zdrojom antimikrobiálnej rezistencie a preto by mohli byť taktiež považované za jednu z možných ciest prenosu antibakteriálnej rezistencie prostredníctvom stravy. Potravinárske výrobky obsahujúce živočíšne zložky môžu byť taktiež zdrojom prenosu infekcie spôsobenej meticilin-rezistentným Staphylococcus aureus (MRSA), ktorá môže predstavovať nové riziko súvisiace s potravinami. I keď sú známe prípady hospitalizácie pacientov, podľa dostupných údajov, bezprostredné riziko ohrozenia sa týka predovšetkým ľudí zamestnaných v chovoch ošípaných a na bitúnkoch.

Konzultácie k návrhu stanoviska budú ukončené 27. mája 2008 a samotné stanovisko je dostupné na odkaze:
http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1178700895856.htm

Pripomienky a komentáre k návrhu stanoviska je možné podať v písomnej podobe na stránke EFSA:                                              http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1178700897302.htm

Vedecké údaje, ktoré by prispeli k tvorbe záverečnej podoby stanoviska je možné zasielať prostredníctvom formulára uverejnenom na stránke EFSA http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1178700895490.htm
do 27. mája 2008.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood