Pripomienky k úlohe potravín
Úloha potravín v možnom transporte génov rezistencie zo zvierat na ľudí - výzva Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) na zaslanie ďalších vedeckých údajov k tejto problematike
Vedecký panel EFSA pre biologické riziká uverejnil návrh stanoviska, v ktorom sa okrem iného uvádza, že využívanie antimikrobiálnych látok (kde sú zaradené antibakteriálne látky, antivirotiká, antifungálne a antiparazitické látky) v živočíšnej, rastlinnej a potravinárskej výrobe prispieva k zvýšenej prevalencii jednotlivých druhov rezistentných baktérií, vyvolávajúcich bakteriálne ochorenia, ktoré sa môžu prenášať na ľudí prostredníctvom potravinového reťazca. EFSA si dal za úlohu identifikovať z hľadiska verejného zdravia rozsah, v akom môžu byť potraviny považované za nositeľov génov antimikrobiálnej rezistencie a vzhľadom na tento fakt inicioval výzvu na konzultáciu a vyjadrenie sa k návrhu stanoviska, určenú predovšetkým odbornej verejnosti. Zároveň úrad vyzval zainteresované strany k poskytnutiu a doplneniu vedeckých údajov, ktoré by boli zapracované do záverečnej podoby stanoviska.
V návrhu stanoviska sa uvádza, že základnými princípmi pre uplatnenie prevencie a kontroly prenosu nebezpečných a zdraviu škodlivých baktérií na ľudí prostredníctvom potravinového reťazca budú predovšetkým opatrenia podporujúce neustále rastúce požiadavky na hygienu vo všetkých stupňoch potravinového reťazca, ktorými sa zabezpečí účinná kontrola a prevencia pre zamedzenie šírenia týchto baktérií potravinovou cestou. Potraviny tvoria len jednu z ciest šírenia baktérií rezistentných voči antimikrobiálnym látkam ako aj génov zodpovedných za rezistenciu, preto je potrebné monitorovať a kontrolovať všetky zdroje a cesty ich šírenia, ktoré predstavujú ohrozenie pre ľudí. To si vyžaduje zaangažovanosť všetkých zúčastnených strán ktorí nesú zodpovednosť za prevenciu a každý z nich by mal byť iniciatívny v rámci svojej oblasti pôsobenia, najmä pokiaľ ide o medicínu, veterinárnu medicínu, primárne spracovanie živočíšnych produktov pre potravinárske účely, spracovanie a prípravu potravín a v neposlednom rade tiež usmerňovanie a dohľad nad bezpečnosťou potravín.
Antimikrobiálna rezistencia baktérií sa dostáva do stredobodu pozornosti predovšetkým vďaka narastajúcemu počtu prípadov, kedy dochádza k zlyhaniu terapeutickej liečby z dôvodu infekcie multirezistentným izolátom. Rovnaký efekt sa pozoruje u narastajúcej bakteriálnej rezistencie u zvierat. Rezistentné izoláty baktérií ako sú Salmonella a Campylobacter sa šíria najmä prostredníctvom potravín. Medzi hlavné potraviny, prostredníctvom ktorých dochádza k šíreniu baktérií rezistentných voči antimikrobiálnym látkam patria mäso z hydiny, vajcia, bravčové a hovädzie mäso. Pozornosť sa venuje aj kontaminácií, ku ktorej dochádza v procese prípravy, manipulácie a spracovania čerstvých potravín rastlinného pôvodu, ako sú napr. šaláty.
Vedecký panel EFSA pre biologické riziká určil niekoľko stupňov, v ktorých sa potravina môže stať prenášačom génov rezistencie na ľudí. Jedná sa o tieto možnosti:
- prenos baktérií rezistentných voči antimikrobiálnym látkam na človeka priamo z kontaminovaných potravín, pochádzajúcich zo zvierat, ktoré sú nosičmi génov rezistencie, ktorými sa môže človek infikovať po požití potravín;
- požitie baktérií rezistentných voči antimikrobiálnym látkam prostredníctvom čerstvých potravín (napr. zeleniny), ktoré boli kontaminované vodou používanou na zavlažovanie, obsahujúcou splašky, alebo komunálne odpadové vody, ktoré môžu byť zdrojom týchto baktérií;
- prenos génov antimikrobiálnej rezistencie na vegetáciu z čriev ľudí, ktorí skonzumovali potraviny živočíšneho i neživočíšneho pôvodu obsahujúce rezistentné baktérie, v priebehu manipulácie a výrobného procesu;
EFSA odporučil prehodnotiť tieto potenciálne cesty kontaminácie, ako i opatrenia, ktoré boli zavedené do praxe, z pohľadu najnovších vedeckých údajov, ktoré sú momentálne k dispozícii.
Vedecký panel EFSA pre biologické riziká uviedol, že aj baktérie, ktoré sú cielene pridávané do potravín a krmív (fermentačné kultúry alebo probiotiká) sú možným zdrojom antimikrobiálnej rezistencie a preto by mohli byť taktiež považované za jednu z možných ciest prenosu antibakteriálnej rezistencie prostredníctvom stravy. Potravinárske výrobky obsahujúce živočíšne zložky môžu byť taktiež zdrojom prenosu infekcie spôsobenej meticilin-rezistentným Staphylococcus aureus (MRSA), ktorá môže predstavovať nové riziko súvisiace s potravinami. I keď sú známe prípady hospitalizácie pacientov, podľa dostupných údajov, bezprostredné riziko ohrozenia sa týka predovšetkým ľudí zamestnaných v chovoch ošípaných a na bitúnkoch.
Konzultácie k návrhu stanoviska budú ukončené 27. mája 2008 a samotné stanovisko je dostupné na odkaze:
http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1178700895856.htm
Pripomienky a komentáre k návrhu stanoviska je možné podať v písomnej podobe na stránke EFSA: http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1178700897302.htm
Vedecké údaje, ktoré by prispeli k tvorbe záverečnej podoby stanoviska je možné zasielať prostredníctvom formulára uverejnenom na stránke EFSA http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1178700895490.htm
do 27. mája 2008.