Pestovatelia a chovatelia môžu skontrolovať svoje výrobky
Pestovatelia a chovatelia spolu so spotrebiteľmi budú mať možnosť 19. a 26. mája využiť bezplatne jedinečnú príležitosť, kedy môžu priniesť čerstvé vlastné produkty na príslušnú Regionálnu Veterinárnu a potravinovú správu. Tá zabezpečí odoslanie týchto vzoriek do Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu Dolný Kubín, kde budú vyšetrené a výsledok im bude zaslaný poštou na domácu adresu. Inak vyšetrenie jednej vzorky na dusičnany stojí 1500 Sk a na salmonelu u vajíčok 380 Sk. Teraz to však bude bezplatne.
Projekt prebieha pod záštitou ministerky pôdohospodárstva SR Zdenky Kramplovej. Určený je pre malých pestovateľov zeleniny a producentov vajec určených pre vlastnú domácu spotrebu. Projekt vychádza z hlavných priorít súčasnej vlády na zabezpečenie potravinovej bezpečnosti obyvateľstva Slovenskej republiky.
Výrobcovia, ktorí vyrábajú potraviny, manipulujú s nimi a uvádzajú ich na trh (do obehu), sú povinní zabezpečovať podmienky dodržiavania hygieny, požiadavky zdravotnej neškodnosti a kvality vyrábaných potravín a zabezpečovať podmienky a predpoklady, aby potraviny zodpovedali ustanoveniam zákona 152/1995 Z.z. o potravinách a aby spĺňali požiadavky podľa zákona 39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti a príslušných nariadení EÚ. Všetky potraviny a suroviny sú kontrolované úradnými veterinárnymi lekármi a inšpektormi potravinového dozoru.
Drobní pestovatelia zeleniny a producenti vajec, ktorých produkcia je určená pre vlastné samozásobenie a spotrebu vo vlastnej domácnosti, nie sú v systéme kontroly na zdravotnú bezpečnosť týchto produktov.
Preto ponúkame pre takých malých producentov možnosť bezplatného laboratórneho vyšetrenia na potvrdenie zdravotnej neškodnosti svojich prvovýrobných produktov.
Štátna veterinárna a potravinová správa SR v spolupráci so Štátnym veterinárnym a potravinovým ústavom v Dolný Kubín pripravila pre domácich pestovateľov a chovateľov možnosť dať si vyšetriť vlastnú produkciu na obsah dusitanov a dusičnanov v prípade zeleniny, respektíve na výskyt salmonely v prípade domácich vajíčok.
Projekt je vysoko aktuálny predovšetkým v jarnom období, pri dopestovávaní skorej jarnej zeleniny samozásobiteľmi, a pri zvýšenom počte črevných ochorení spojených s výskytom salmonel vo vajíčkach.
Priniesť bude možné jarnú zeleninu /zelený šalát, reďkovka príp. iné/ na prítomnosť dusičnanov a slepačie vajcia na prítomnosť salmonely.