Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Ministerka Zdenka Kramplová v pondelok 19. mája v Bruseli

16-05-2008

V pondelok 19. mája sa ministerka pôdohospodárstva SR Zdenka Kramplová zúčastní zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo v Bruseli. K najdôležitejším bodom 2867. zasadnutia patrí návrh nariadenia Európskeho parlamentu a Rady týkajúci sa uvádzania prípravkov na ochranu rastlín na trh.

Návrh stanovuje pravidlá pre registráciu, uvádzanie na trh, používanie a kontrolu prípravkov na ochranu rastlín. Stanovuje tiež podrobný postup hodnotenia účinných látok, ako aj technické pravidlá, ktoré sú potrebné na preskúmanie safenerov a synergentov. Návrh nariadenia nahradí existujúcu legislatívu v tejto oblasti a to smernicu Rady 91/414/EHS, dôkladne revidujúc postupy s ohľadom na bezpečnosť účinných látok pre registráciu prípravkov na ochranu rastlín.

Hlavným zámerom tohto návrhu nariadenia je dosiahnutie vyššej úrovne ochrany zdravia ľudí, zvierat a životného prostredia, s dôrazom na ochranu zraniteľných skupín obyvateľstva, redukcia administratívnej záťaže súčasnej registračnej procedúry a dosiahnutie vyššej úrovne harmonizácie používania pesticídov v poľnohospodárskej praxi.

Návrhom nariadenia sa uplatňuje zásada predbežnej opatrnosti a zabezpečuje sa, aby priemysel preukazoval, že látky alebo prípravky vyrobené alebo uvedené na trh neovplyvňujú nepriaznivo zdravie ľudí, zvierat alebo životné prostredie.

Implementácia tohto návrhu nariadenia úzko súvisí s Návrhom smernice Európskeho parlamentu a Rady ktorou sa ustanovuje rámec pre činnosť Spoločenstva na dosiahnutie trvalo udržateľného používania pesticídov a tiež s Návrhom nariadenia EP a Rady o štatistike pesticídov.

Súčasný text ustanovení o vzájomnom uznávaní registrácií predstavuje určitý kompromis, ktorý umožňuje členským štátom akceptovať registrácie na zonálnom princípe (sever, stred a juh EÚ). Vo výnimočných prípadoch je možné neuznať registráciu z iného členského štátu, ak z dôvodu osobitných poľnohospodárskych podmienok alebo podmienok životného prostredia by mohlo dôjsť k vážnemu zdravotnému riziku alebo riziku pre životné prostredie. SR uvedený text a princíp podporuje.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood