Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Ministerka Zdenka Kramplová o cenách potravín v Bruseli

20-05-2008

V pondelok 19. mája sa konala v Bruseli Rada ministrov poľnohospodárstva a rybného hospodárstva, ktorej sa za SR zúčastnila ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová.

Rada prerokovala aktuálne otázky súvisiace s rastúcimi cenami potravín. Ako informovala komisárka Mariann Fischer Boelová nárast cien je spôsobený rastom svetovej populácie, rastom spotreby potravín v krajinách s rastúcimi ekonomikami, ale aj zvýšeným záujmom o biopalivá a enormným nárastom cien vstupov, hlavne hnojív a pohonných látok. Ministri sa zhodli na potrebe riešenia tohto problému na úrovni EÚ, ale aj v globálnom kontexte, najmä prostredníctvom medzinárodných organizácií.

Ministerka Kramplová ocenila kroky Európskej komisie a zdôraznila ich význam aj v kontexte vstupu SR do eurozóny. Pripomenula, že na základe analýzy Európskej komisie poľnohospodári nespôsobujú rast cien potravín, ale aktívne sa podieľajú na zabezpečení potravinovej bezpečnosti štátu. Počas pracovného obeda sa ministerka vyjadrila k téme «Príspevok výskumu pri adaptácii poľnohospodárstva na klimatické zmeny«. V tejto súvislosti zdôraznila potrebu rozšírenia tém 7. rámcového programu EÚ pre vedu a výskum v oblasti poľnohospodárstva a lesného hospodárstva a potrebu intenzívnejšieho prepojenia s praxou.

Ministri prerokovali návrh Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady týkajúci sa uvádzania prípravkov na ochranu rastlín na trh. Nakoľko nedosiahli politickú dohodu, dopracovaný návrh sa vracia na prerokovanie do Výboru stálych predstaviteľov.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood