Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Tlačová správa Výskumného ústavu potravinárskeho v Bratislave k verejnému odpočtu ústavu 26.5.2008

26-05-2008

Hlavným predmetom činnosti ústavu je vedecko-výskumná a vývojová činnosť v oblasti potravinárskej chémie, analytickej chémie, mikrobiológie, molekulárnej biológie, genetiky, potravinárskej informatiky a celého komplexu technológií vrátane procesov hygieny a sanitácie pre rôzne odvetvia potravinárskeho priemyslu. Vybudovaním detašovaného pracoviska - "Biocentra" v Modre ústav prešiel pri riešení technologických výskumných úloh z laboratórnej úrovne do úrovne overovacej prevádzky. Nosnou činnosťou ústavu je riešenie medzinárodných a národných projektov vedecky orientovaných na problematiku a aktuálne otázky bezpečnosti, kvality a zdravotnej neškodnosti potravín.

Vedecko-výskumní pracovníci ústavu sú zapojení aj do poradenskej činnosti. Významné miesto má VÚP aj v oblasti informácií. V ústave je centrálna potravinárska knižnica rezortu MP SR.

K informačným zdrojom, ktoré sa budujú na VÚP patrí aj Potravinová banka dát, ktorá sa stala koordinačným centrom siete potravinových databáz krajín strednej a východnej Európy.

Výskumný ústav potravinársky rieši úlohy vyplývajúce z medzinárodných projektov EÚ. Medzinárodné postavenie má ústav v OECD pre biotechnológie a potraviny, ako aj vo svetovej normotvornej činnosti pre oblasť potravín. Výskumný ústav potravinársky má najlepšie predpoklady na prepojenie špičkového výskumu a progresívnych technológií, bez čoho nie je možné dosiahnuť permanentný inovačný tlak na rozvoj produkcie bezpečných a kvalitných potravín, ako pre väčšinu spotrebiteľov, tak i pre jednotlivé špecifické skupiny. VÚP, ktorý je hlavnou odbornou a vedeckou bázou rezortu pôdohospodárstva tvorí základ CEPV-Centra excelentnosti potravináskeho výskumu a zároveň plní funkciu sekretariátu centra.

V zmysle novely Zákona o potravinách je VÚP poverený organizáciou a marketingom poľnohospodárskych výrobkov a potravín, vrátane Značky kvality SK. Propagáciu značky zabezpečuje Inštitút kvality na domácich a zahraničných potravinárskych výstavách s oficiálnou účasťou MP SR. Ďalej rieši problematiku spolupráce s národnými značkami kvality členských štátov EÚ. Napomáha pri príprave špecifikácií pre chránené označenia v systéme Politiky kvality EÚ.

VÚP tvorí vedeckú bázu v oblasti potravinárstva pre rezort MP SR a jeho kontrolný orgán, ktorým je Štátna veterinárna a potravinová správa.

Info: www.vup.sk


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood