Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

2917. zasadnutie Rady ministrov poľnohospodárstva a rybného hospodárstva, 18. – 19. 12. 2008, Brusel

23-12-2008

V dňoch 18. – 19. decembra 2008 sa v Bruseli uskutočnilo 2917. zasadnutie Rady ministrov poľnohospodárstva a rybného hospodárstva, na ktorom sa zúčastnil štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva SR, p. Viliam Turský. Rada ministrov sa na svojom zasadnutí zaoberala hlavným bodom rokovania, ktorým bolo stanovenie rybolovných možností členských štátov na rok 2009, zelenou knihou o kvalite poľnohospodárskych výrobkov, návrhom nariadenia o použití antimikrobiálnych látok na odstránenie povrchovej kontaminácie z jatočných tiel hydiny, otázkou možného využitia nevyčerpaných finančných prostriedkov z rozpočtu na poľnohospodárstvo, či situáciou sektoru bravčového mäsa v Írsku, ktorej sa minulý týždeň venovali aj predsedovia vlád EÚ (program zasadnutia bližšie v prílohe).

Poľnohospodárstvo:
Diskusia ministrov sa sústredila na otázku zelenej knihy o kvalite poľnohospodárskych produktov a otázku nevyužitých prostriedkov SPP. V rámci diskusie bolo zdôraznené, že kvalita výrobkov a prehľadná informácia pre spotrebiteľov predstavujú najdôležitejšie atribúty systému, avšak medzi rovnako dôležité aspekty tiež patria jednoduchšie pravidlá a únosná miera záťaže pre výrobcov a zodpovedné orgány. Český minister poľnohospodárstva p. Peter Gandalovič, ktorý bude predsedať Rade ministrov pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo počas prvého polroku 2009, informoval o svojom zámere uskutočniť v dňoch 12. - 13. marca 2009 konferenciu na vysokej úrovni v tejto súvislosti.
Poľský minister p. Marek Sawicki predložil požiadavku na použitie nevyužitých prostriedkov SPP, ktorými by sa mohla financovať aktívnejšia politika na trhu (napr. v sektore obilnín) a rovnako aj nové výzvy (zníženie CO2 emisií, obnoviteľné zdroje energie) v prípade nových členských štátov. Komisárka M. F. Boel však s navrhovaným postupom nesúhlasila, nakoľko v rámci posledného stretnutia predsedov vlád nebol daný mandát na poskytnutie dodatočných prostriedkov na trhové opatrenia. Komisárka tiež v tejto súvislosti zdôraznila, že je nutné zachovať finančné rezervy Komisie, nakoľko sú potrebné pre situácie, akou bol naposledy napr. prípad vysokej hladiny dioxínov v bravčovom mäse v Írsku. Preto by návrh poľského ministra v konečnom dôsledku znamenal navýšenie príspevkov z národných rozpočtov členských štátov.

Rybné hospodárstvo:
Počas prvého dňa Predsedníctvo predložilo kompromisný návrh k návrhu nariadenia Rady, ktorým sa stanovujú na rok 2009 rybolovné možnosti a súvisiace podmienky pre určité populácie rýb a skupiny rýb vo vodách Spoločenstva a pre plavidlá Spoločenstva vo vodách, v ktorých sa vyžaduje obmedzovanie úlovkov. Dohoda v tejto otázke bola dosiahnutá počas piatkového zasadnutia, po nočných trilaterálnych rokovaniach zainteresovaných členských štátov.

Veterinárna oblasť:
Írsky minister poľnohospodárstva, potravinárstva a rybného hospodárstva p. Brendan Smith informoval svojich kolegov o aktuálnej situácii v jeho krajine, v súvislosti s potvrdením veľmi vysokej hladiny dioxínov v bravčovom mäse zo dňa 6. decembra 2008 (išlo o 100 – 200-krát vyššie hladiny, ako je minimálne povolená hladina 1 pg/g tuku pre dioxíny a 1,5 pgm/g tuku pre sumu dioxínov a dioxínov podobných PCB). V nadväznosti na tieto zistenia boli v záujme ochrany zdravia spotrebiteľov realizované kroky na zistenie pôvodu týchto dioxínov, aby sa spotrebitelia čo najmenej vystavili účinku týchto látok v kontaminovanom mäse. Írsky spracovatelia bravčového mäsa vyrokovali s vládou kompenzáciu vo výške 180 mil. € a bola pre nich odsúhlasená špecifická schéma pomoci na skladovanie. Írsky minister hodnotil situáciu k tomuto dňu ako stabilizovanú a informoval, že čo sa týka fariem hovädzieho dobytka, bola zistená iba veľmi nízka kontaminácia.
Čo sa týka veterinárnej oblasti, Rada ministrov sa zaoberala taktiež návrhom nariadenia Rady, ktorým sa zamieta návrh Komisie ktorý stanovoval možnosť použitia antimikrobiálnych látok na odstránenie povrchovej kontaminácie z jatočných tiel hydiny. Tento návrh bol podporený kvalifikovanou väčšinou členských štátov.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood