Facebook Statistics
Značka Kvality

Africký mor ošípaných: Nariaďuje sa intenzívny lov diviačej zveri!

16-08-2019

V nadväznosti na potvrdenie afrického moru ošípaných na území Slovenskej republiky v chovoch domácich ošípaných a u diviačej zveri, ktorý predstavuje vážne nebezpečenstvo pre zdravie zvierat, v súlade so zákonom o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov a v nadväznosti na utorkové zasadnutie Národnej expertnej skupiny pre africký mor ošípaných za účasti podpredsedníčky vlády a ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriely Matečnej, hlavný veterinárny lekár Slovenskej republiky vydáva nariadenie pre všetkých užívateľov poľovných revírov na území SR.

Nariaďuje sa všetkým užívateľom poľovných revírov na území SR intenzívny lov diviačej zveri, pričom je umožnené použiť:

  • zakázaný spôsob lovu podľa § 65 ods. 2 písm. c) a k) zákona č. 274/2009 Z. z. o poľovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, a to:
    • použitie noktovízorov, ktoré nemajú svoju vlastnú zámernú osnovu;
    • použitie zdrojov umelého osvetlenia a zariadení na osvetľovanie terčov;
  • nesprávny spôsob lovu podľa § 65 ods. 3 písm. d), e), i) a k) zákona č. 2742009 Z. z. o poľovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, a to:
    • loviť diviačiu zver v noci s použitím výkonnej pozorovacej a streleckej optiky alebo s použitím zdrojov umelého osvetlenia alebo zariadenia na osvetľovanie terčov;
    • loviť diviačiu zver postriežkou vo vzdialenosti kratšej ako 100 m od hranice poľovného revíru,
    • loviť diviačiu zver na poľovných pozemkoch, na ktorých sa súčasne vykonávajú poľnohospodárske práce po predchádzajúcej dohode s užívateľom poľovného pozemku;
    • loviť diviačiu zver aj v prípade, že nemajú schválený plán chovu a lovu pre diviačiu zver alebo jej lov nebol povolený.

Cieľom tohto nariadenia je obmedziť stavy diviačej zveri pri eradikácii afrického moru ošípaných u diviačej zveri. Toto nariadenie sa nevzťahuje na poľovné revíry, v ktorých vecne príslušná Regionálna veterinárna a potravinová správa vydala zákaz lovu diviačej zveri.

Ministerstvo zároveň vyzýva všetkých poľovníkov, aby pri love zveri dodržiavali maximálne možné opatrenia a spôsoby zabezpečenia bezpečnosti pri love zveri a manipulácii so strelnými zbraňami a zvýšili obozretnosť.

Agrorezort zároveň upozorňuje, že nahlásenie zvierat podozrivých z nákazy štátnemu alebo súkromnému veterinárnemu lekárovi je zákonnou povinnosťou a je mimoriadne dôležité na zamedzenie šírenia nákazy do ďalších oblastí Slovenska.

Prílohy (dokumenty na stiahnutie)



Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood