Facebook Statistics
Značka Kvality

Zastavme spoločne AMO

Infografika

Africký mor ošípaných (AMO) je vysoko nákazlivá vírusová choroba sviňovitých, ktorá sa nachádza v krvi, tkanivových tekutinách, vnútorných orgánoch, v sekrétoch a exkrétoch chorých a uhynutých zvierat a v ich svalovine. Choroba sa prejavuje vysokou horúčkou (42°C), ktorá môže trvať niekoľko dní, zvieratá sú apatické, malátne, vyznačujú sa zvracaním, krvavými hnačkami, krvácaním v podkoží a tiež dýchacími ťažkosťami. Typický je rýchly priebeh. Vyznačuje sa vysokou morbiditou a mortalitou. Úmrtnosť dosahuje až 90-95 %.

AMO je veľkou hrozbou pre chov domácich ošípaných a výkon poľovníctva nielen u diviačej zveri. Ide o neliečiteľnú chorobu, ktorá ale nie je prenosná na ľudí a iné druhy zvierat. 

AMO bol na Slovensku prvý krát potvrdený 25. júla 2019 v chove domácich ošípaných v obci Strážne, okr. Trebišov. O niečo neskôr, 12. augusta bola potvrdená a zverejnená aj prvá informácia o výskyte nákazy u diviaka, uloveného v rovnakom okrese.

 

Farmárske desatoro pri chove domácich ošípaných

Africký mor ošípaných sa rozšíril do ďalšieho okresu

03-11-2020

Už druhý rok trápi územie Slovenskej republiky výskyt afrického moru ošípaných (AMO). Počas 16 mesiacov prítomnosti AMO sa nákaza rozšírila v poradí už do ôsmeho okresu na Slovensku. K okresu Trebišov, Michalovce, Košice-okolie, Košice-mesto, Rožňava, Rimavská Sobota a Vranov nad Topľou pribudol okres Prešov. Celkovo za toto obdobie na Slovensku evidujeme už 330 prípadov AMO u diviačej zveri a 28 ohnísk u domácich ošípaných.

Dňa 30.10.2020 bol potvrdený Národným referenčným laboratóriom vo Zvolene pozitívny výsledok na africký mor ošípaných u 5 diviakov v okrese Prešov. Ide o prvé potvrdenia výskytu v danej oblasti. Pozitívne vzorky pochádzajú z katastrálneho územia Gerlatov a Žatkovce.

Príslušná Regionálna veterinárna a potravinová správa Prešov vydá pre vymedzené poľovné revíry opatrenia v zmysle platnej EÚ a  SR legislatívy, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy resp. zabezpečiť jej spomalenie.

Na Slovensku bol poľovníkom nariadený intenzívny lov diviačej zveri, na ktorý poľovníci zareagovali zodpovedne. Prebieha aj aktívne sledovanie situácie štátnymi veterinármi a poľovníkmi, ktorým štát uhrádza náklady za odovzdané vzorky z nájdených a ulovených diviakov. Vo veterinárnom laboratóriu vo Zvolene neustále prebieha vyšetrovanie odovzdaných vzoriek.

Situácia za našimi hranicami je katastrofálna a naďalej pribúdajú nové prípady. V okolitých krajinách len v tomto roku zaznamenali takmer 10 000 potvrdených prípadov AMO u diviačej zveri. Najviac prípadov je potvrdených v Maďarsku – cez 3 600 prípadov a viac ako 3 500 prípadov v Poľsku. Práve tieto dve krajiny výrazne ohrozujú územie Slovenskej republiky. V bezpečí nie je ani územie susediace s Ukrajinou, kde sa už niekoľko prípadov AMO potvrdilo neďaleko hraničného územia so Slovenskom.

Výskyt AMO v susedných štátoch sa zhoršuje, preto reálna hrozba ďalších nálezov zďaleka nezanikla a nezanikne najmä vtedy, ak sa všetci, od drobnochovateľov, cez chovateľov, poľovníkov, ale aj bežných občanov, nebudú správať zodpovedne a nebudú rešpektovať veterinárne opatrenia. Dôležitá je aj manipulácia s krmovinami, od pokosenej kukurice až po slamu, ktorá môže byť infikovaná.

MPRV SR preto vyzýva k mimoriadnej opatrnosti. O ďalšom vývoji nákazy na Slovensku bude rozhodovať zodpovedný prístup zainteresovaných strán.

Viac na: https://www.mpsr.sk/africky-mor-osipanych/424


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood