Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Agrorezort vníma problémy poľnohospodárov spojené so suchom a vyššími cenami energií

17-08-2022

Vyššie ceny energií sa už dlhšiu dobu premietajú do zvýšených cien za potraviny.  Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR) nemôže vstupovať do cenotvorby, môže však prinášať riešenia, ako zmierniť tento nárast cien, ktorý v konečnom dôsledku znáša spotrebiteľ.

MPRV SR v spolupráci s Národným poľnohospodárskym a potravinárskym centrom (NPPC) vyčlenilo prostriedky v celkovom objeme 8 miliónov EUR na tzv. Mimoriadnu pomoc pre potravinárov. Od konca apríla do 10. júna 2022 mohli potravinári vyplniť dotazník, na základe ktorého im MPRV SR poskytlo mimoriadnu finančnú pomoc v  situácii extrémneho zdražovania. Na základe dát z tohto dotazníka mimoriadnej pomoci plánuje MPRV SR v druhom polroku 2022 aktivovať schému štátnej pomoci z prostriedkov štátneho rozpočtu.  Ide o mimoriadny dočasný rámec pre potravinárov a peniaze sa k nim dostanú najneskôr do konca roka 2022. Cieľom je poskytnúť finančné prostriedky na úhradu časti zvýšených prevádzkových nákladov potravinárskych podnikov, ktoré musia znášať a predstavujú pre nich relatívne veľkú záťaž. Poskytnutá pomoc pomôže zachovať kontinuitu hospodárskej činnosti potravinárskych podnikov. K dnešnému dňu cez mimoriadnu pomoc potravinárom agrorezort vyplatil už  6,3 milióna EUR  žiadateľom, ktorí splnili všetky náležitosti. Doteraz bolo takto vysporiadaných 347 subjektov z celkového počtu 440 dotazníkov.

Návrh novej schémy štátnej pomoci bol už konzultovaný s Protimonopolným úradom, aktuálne sa finalizujú podklady pre notifikačný proces a následne bude schéma prostredníctvom Protimonopolného úradu zaslaná na spomínanú notifikáciu Európskej komisii. Na túto pomoc MPRV SR predbežne plánuje vyčleniť ďalších 8 miliónov EUR.

Čo sa týka pomoci so zabezpečením dostatku energie pre potravinársku výrobu, MPRV SR pripravilo ,,Návrh na zabezpečenie dostatočného množstva energií a ich dodávok do potravinárskeho priemyslu“, ktorý v  najbližších dňoch predkladá na rokovanie vlády.

Pre úplnosť treba znovu pripomenúť, že aktuálne sú otvorené, resp. vyhodnocované výzvy v súhrnnom objeme takmer 314 miliónov EUR. Z toho sa už vyhodnocuje výzva pre potravinárov za 170 miliónov EUR, čo považujeme za mimoriadny úspech vzhľadom na kauzu Dobytkár a následné problémy Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) s akreditáciou po prevalení sa korupčných podvodov z čias minulej vládnej garnitúry v agrorezorte. Vďaka nasadeniu aktuálneho vedenia MPRV SR a PPA sa podarilo získať akreditáciu a prinavrátiť reputáciu PPA. Potravinári sa tak konečne dostanú aj k projektovým eurofondovým peniazom, o ktoré Slovensko takmer prišlo vďaka pôsobeniu predošlej vládnej garnitúry.

Zmena klímy

ovplyvňuje celú našu planétu. Niektoré regióny trpia extrémnymi výkyvmi počasia a častými prívalovými dažďami, iné sú zasiahnuté extrémnymi vlnami tepla a sucha. Preto je nevyhnutné prijímať opatrenia zmierňujúce následky zmeny klímy.

Plne si uvedomujeme, že poľnohospodárstvo je jednou z oblastí, ktorá trpí následkami spôsobenými suchom. Aj preto monitorujeme škody spôsobené  tohtoročným suchom, ktoré doposiaľ nikto iný relevantne nevyčíslil. Výsledky monitoringu a analýza budú predchádzať návrhu možných kompenzácií, ktorý budem predkladať na rokovanie vlády“, uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan. 

MPRV SR  finančné riešenie sucha a iných katastrof nepovažuje za systémové a dlhodobo udržateľné. Aj preto pripravuje koncepčné riešenia, ktoré sú v gescii štátneho tajomníka MPRV SR Martina Kováča. Týkajú sa pôdy ako uhlíkovej a vodnej banky krajiny a najmä zmeny prístupu manažmentu zadržiavania vody v krajine. Výsledkom bude zníženie negatívnych následkov klimatickej zmeny do budúcna.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood