Facebook Statistics
Značka Kvality

Ako zlepšiť monitoring SARS-CoV-2 u noriek?

19-02-2021

​​

Vedkyne a vedci odporúčajú, aby bolo včasné zistenie vírusu SARS-CoV-2 prioritou monitoringu na norkových farmách v EÚ. Norok americký, chovaný na kožušinových farmách, totiž patrí medzi druhy zvierat, ktoré sú na vírus vysoko vnímavé.

Vedecká správa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) navrhuje monitorovacie stratégie, ktoré majú pomôcť pri prevencii a kontrole šírenia ochorenia. Vedecká správa vznikla na žiadosť Európskej komisie po tom, čo sa v roku 2020 ​vyskytli na európskych norkových farmách ohniská SARS-CoV-2.

K januáru 2021 bol vírus zistený v 8 krajinách EÚ/EHP, dokopy na 400 norkových farmách (290 v Dánsku, 69 v Holandsku, 21 v Grécku, 13 vo Švédsku, 3 v Španielsku, 2 v Litve, 1 vo Francúzsku a 1 Taliansku). Vo väčšine prípadov vírus do chovu zavliekli infikovaní ľudia.

Vírus SARS-CoV-2 sa v chove noriek šíri veľmi efektívne, a to najmä v prevádzkach s vysokou hustotou zvierat. Podľa vedeckej správy by sa mali, z hľadiska šírenia SARS-CoV-2, považovať všetky norkové farmy za rizikové. Monitoring by mal, okrem pasívneho dohľadu chovateľov a veterinárov, zahŕňať aj aktívne opatrenia. Medzi ne patrí testovanie zvierat a personálu, ako aj všetkých ostatných ľudí, ktorí prišli do kontaktu s týmito zvieratami.

Ideálna frekvencia testovania zvierat metódou Real-Time PCR by sa mala pohybovať v týždňových intervaloch. Pozitívne vzorky by mali byť podrobené sekvenovaniu za účelom sledovania vývoja vírusu. Je žiaduce, aby boli výsledky analýz verejne dostupné. 

Cirkulácia "norkových" variant vírusu v ľudskej populácii môže predstavovať riziko pre ľudské zdravie. Zatiaľ sa však nepreukázalo, že by mali tieto varianty vyššiu mieru prenositeľnosti alebo vážnejší dopad ako varianty vírusu, ktoré momentálne cirkulujú v ľudskej populácii.

Viac o monitoringu a hlásení SARS-CoV-2 u zvierat nájdete v článku s informáciami od Svetovej organizácie pre zdravie zvierat (OIE). 

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:
EFSA Media Relations Office
Tel. +39 0521 036 149
Email [email protected]

Iní ako predstavitelia médií sa môžu obrátiť na Ask EFSA Service.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood